Wat is 3-2-1-Co!?

De maatschappij is voortdurend in beweging. Gemeenten moeten blijven innoveren om mee te bewegen. Door middel van het project 3-2-1-Co! helpen we gemeenten om hun ideeën te vertalen naar de praktijk. Projectleider Fred Jansen vertelt in deze video over de de innovatieve projectenregeling en wat we met het project 3-2-1-Co! willen bereiken.

Het thema van 2019.

Dit jaar hebben we de gemeenten zelf gevraagd welk thema uit de innovatieagenda hun voorkeur heeft voor de 3-2-1-Co! bijeenkomsten. ‘Creëren van een flexibele organisatiecultuur, die veranderkracht stimuleert‘ er met kop en schouders boven uit.

Welke gemeenten doen mee?

De zoektocht naar gemeenten die met dit onderwerp aan de slag wilden, leverde meer dan 15 enthousiaste reacties op. Veel gemeenten herkennen het vraagstuk en wilden met A&O fonds Gemeenten aan de slag om experimenten op te zetten. Na een serie intake gesprekken zijn vijf gemeenten gekozen om deel te nemen aan 3-2-1-Co! Daarbij is vooral gelet op de diversiteit van de vraagstukken en de mate waarin deze met 3-2-1-Co! aangepakt kunnen worden.

Gemeente Haaksbergen
De gemeente Haaksbergen is in het 3-2-1-Co! traject gestapt omdat zijn hun cultuur zodanig willen aanpassen dat er wat minder binnen de lijntjes wordt gekleurd. De gemeenten wil de ‘faalvaardigheid’ van de organisatie vergroten.
Gemeente Lochem
De Gemeente Lochem investeert in de nieuwe rollen die medewerkers binnen de organisatie moeten vervullen. Daarbij is de inzet van het talent van medewerkers en talentontwikkeling van groot belang. De gemeente wil aan de slag met het tonen van lef om kansen voor je talent te zien en te benutten.
Gemeente Meierijstad
De gemeente Meierijstad experimenteert veel en merkt dat niet iedereen in de vernieuwingen meegaat. Eén van de thema’s is zelforganisatie. De gemeente gaat op zoek naar manieren om op weg naar zelforganisatie toch de juiste kaders te bieden.
Gemeente Opsterland
De gemeente Opsterland heeft een informele organisatiecultuur waarbinnen hard gewerkt wordt en veel gerealiseerd wordt. De opgaven waar de gemeente voor staat, vragen om nieuwe afspraken met elkaar over inzet en resultaat. De gemeente wil daarom aan de slag met een cultuur waarin eigenaarschap en vertrouwen hand in hand gaan.
SED Organisatie
De SED Organisatie heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Er zijn meerdere organisaties samengevoegd en er zijn veel ontwikkelingen in gang gezet. Hierdoor is een deel van de medewerkers het zicht op het doel van alle veranderingen en ontwikkelingen kwijtgeraakt. De organisatie wil iedereen weer meekrijgen in de ontwikkelingen en investeren in een cultuur waarin medewerkers deze omarmen.

Reactie van een deelnemer:

Ik heb het een geweldige dag gevonden. Fijne omgeving, inspirerende mensen en werkvormen. Heerlijke lunch. Ik sta met extra veel plezier en energie weer op de werkvloer.”

3-2-1-Co!

3-2-1-Co! Stappenplan

Tijdens 3 bijeenkomsten, op dinsdag 25 juni, dinsdag 17 september en donderdag 7 november 2019, gaan we samen aan de slag waarbij telkens een ander onderdeel van het innovatieproces centraal staat.

Voor elk van de 3-2-1-Co! dagen zoeken we frisse enthousiaste meedenkers. Meld je hier aan voor 3-2-1-Co! op 7 november.

Dag 1 - 25 juni
De eerste dag staat in het teken van het onderzoeken en bedenken van ideeën om het vraagstuk op te lossen.

Reactie van een deelnemer: “Ik heb het een geweldige dag gevonden. Fijne omgeving, inspirerende mensen en werkvormen. Heerlijke lunch. Ik sta met extra veel plezier en energie weer op de werkvloer.”

Dag 2 - 17 september
De tweede dag gaan we creatieve oplossingen voor het vraagstuk testen en verbeteren. Aanmelden kan hier.
Dag 3 - 7 november
 De derde dag wordt het idee omgezet in een project, dat vervolgens in de gemeente uitgetest kan worden. Aanmelden kan hier.
Vanaf 8 november
Vanaf 8 november gaan er vervolgens vijf experimentele projecten van start in de vijf deelnemende gemeenten. In de loop van 2020 halen we de ervaringen op in Haaksbergen, Lochem, Meierijstad, Opsterland en de SED Organisatie. We kijken dan of en hoe de experimenten een bijdrage hebben geleverd aan het gekozen thema ‘een flexibele organisatiecultuur die veranderkracht stimuleert’.

Fotoverslag 3-2-1-Co! 2019

           

Terugblik op 3-2-1-Co! in 2018

Wat het project 3-2-1-Co! in 2018 teweeg heeft gebracht? Gemeente Lelystad, Deventer, Vlaardingen, Hengelo, Haarlemmermeer en Veenendaal waren deelnemers van het project. Na de bijeenkomsten zijn er pilots ontwikkeld, gericht op het thema: ‘Jongeren instroom‘.