Het 4e HR College van het A+O fonds Gemeenten was een groot succes. Ruim 90 geïnteresseerden  kwamen naar Nijverdal om meer te weten te komen over HR Analytics.

Gerard Evers, die dit HR College voor zijn rekening nam, is gespecialiseerd in economisch personeelsmanagement. Tijdens het college combineert hij wetenschap met zijn pragmatische aanpak op het gebied van HR Analytics.

Maar wat is HR Analytics nu precies? Het gaat om het doen van voorspellingen en gevolgen voor de toekomst voor jouw organisatie en personeel op basis van data-analyses. Daarvoor is het volgens Evers van groot belang de basis  op orde te hebben.

En hoe zorg je ervoor dat voorspellingen ook omgezet worden in actie? Naast een geloofwaardige presentatie met absolute en relatieve  kengetallen, moeten de voorspellingen vooral gebaseerd zijn op een vraag vanuit het management.

Ga je aan de slag met analytics? Gerard wijst je op de volgende valkuilen:

  1. Het formuleren van de verkeerde vraag. (Wat is nu echt het probleem wat je gaat onderzoeken?)
  2. Een te eenvoudig analysemodel (In een analysemodel verzamel je data die helpen bij het oplossen van het probleem).
  3. Het niet goed visualiseren van de cijfers.

Tip (2): Maak gebruik van een visgraatdiagraam voor het opzetten van een analyseboom.

Tip (3): Zorg voor een concreet antwoord direct achter een vraag. De toelichting komt pas daarna.

Cases

Het college van Gerard Evers was niet alleen luisteren. De aanwezigen moesten ook zelf aan de slag met verschillende cases op het gebied van: Werving & Arbeidsmarktcommunicatie, Diversiteit en Inzetbaarheid. Op elke van deze drie gebieden probeerden de aanwezigen de juiste kengetallen te formuleren. Het resultaat is op tafelkleden vastgelegd.

Downloads:

·         Presentatie Gerard Evers

A+O Collegereeks 2017

In 2017 organiseert het A+O fonds Gemeenten voor het tweede jaar de A+O Collegereeks. We gaan in op onderwerpen als functieloos werken, vitaliteit, HR-Analytics, Loopbaan Zelfregie, Co-creatie en Leiderschap & veranderen. Er zijn dit jaar nog twee colleges: op 12 oktober spreekt Margriet Sitskoorn in Ridderkerk over Loopbaan zelfregie. En op 16 november sluit Patrick van Veen de reeks af in Hoorn met een college over Leiderschap en verandering.

Bekijk hier de sprekers en data van de komende colleges.

Aanbevolen voor u