Het 3e A+O College is een feit. Ruim 100 mensen kwamen bijeen in Zeist, de gastgemeente van dit college over Vitaliteit. Hoofdspreker was Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Heerlen. Zij is gespecialiseerd in Vitaliteitsmanagement. Karin Vos van de gemeente Oss gaf een inkijk in de vitaliteit van haar medewerkers. De kern van deze middag: Eigen regie!

Vitaliteit is van invloed op duurzame inzetbaarheid: dat je gezond, productief en met plezier kan en wil werken. Als het gaat om vitaliteit willen organisaties stimuleren dat mensen eigen regie nemen. Dat is een noodzakelijke paradox die organisaties moeten overbruggen om medewerkers tot actie te laten overgaan. Maar waarom is duurzame inzetbaarheid juist nu zo belangrijk en hoe pak je dit aan? Tinka van Vuuren geeft antwoord op deze vraag. We moeten bijvoorbeeld langer doorwerken, omgaan met grote veranderingen en de functie-eisen blijven maar stijgen. Maar hoe doen we dat dan? En hoe geef je medewerkers het goede zetje wanneer het gaat om eigen regie pakken. Een van de belangrijkste factoren daarvoor is bewustwording.

Belangrijk in het verhaal van Tinka is dat veel gemeenten vooral aanbod gericht werken. Daar valt volgens het onderzoek van Tinka weinig winst meer te behalen. Er zijn mogelijkheden genoeg. Winst is vooral te behalen in het verstrekken van informatie, zodat medewerkers weten waarom het belangrijk is. En door ze te laten voelen/ervaren dat het belangrijk gevonden wordt. Dus het voeden van een vitaliteits cultuur.

Het succes van gemeente Oss


Bij de gemeente Oss is duurzame inzetbaarheid hoog. Hoe? Door het vergroten van de mobiliteit. Maar hoe doe je dat dan? Karin Vos van de gemeente Oss benoemt een aantal succesfactoren voor het verhogen van duurzame inzetbaarheid door middel van mobiliteit:

  • Het vertellen van succesverhalen
  • Maatwerk
  • Netwerken
  • De leidinggevende en de OR moeten ervoor gaan.

En dit alles door te ontzorgen, zelfredzaamheid en respect en vertrouwen. Het motto van gemeente Oss: mobiliteit gaat voor het huidige werk.

Downloads:

A+O Collegereeks 2017

In 2017 organiseert het A+O fonds Gemeenten voor het tweede jaar de A+O Collegereeks. We gaan in op onderwerpen als functieloos werken, vitaliteit, HR-Analytics, Loopbaan Zelfregie, Co-creatie en Leiderschap & veranderen. Bekijk hier de sprekers en data van de komende colleges.

Aanbevolen voor u