Wat is het A+O Participatiespel?

We kennen allemaal de ‘Participatiewet’ en wat voor opdracht deze wet ons meegeeft, in onze rol als bijvoorbeeld ambtenaar, jobcoach, bestuurder, werkgever of werkzoekende. Maar wat is naast de platte wetstekst en de concrete opdracht nu de praktijk, de beleving van de Participatiewet? Ga met je mede Participatie pioniers op reis en ontdek het! In dit bordspel ervaar, discussieer en participeer jij erop los, om uiteindelijk met een dieper begrip van de bedoeling van de wet het bord te verlaten.

Voor wie en waarom dit spel?

Het doel van het A+O Participatiespel is om mensen uit allerlei vakgebieden, die betrokken of geïnteresseerd zijn in de Participatiewet, nieuwe inzichten te geven in de wet en de praktijk door de vragen en dillema’s die het spel oproept.

Tijdens de spelsessies discussiëren de spelers en de spelleider regelmatig over de uitleg en bedoeling van de wet, wat tot interessante nieuwe inzichten kan leiden. En anders dan rapporten of presentaties geeft het spel de spelers een gevoel hoe het is om als werkzoekende te maken te hebben met de Participatiewet, wat tot meer begrip voor de praktijk kan leiden.

Het A+O Participatiespel is daarom bij uitstek (maar niet uitsluitend) geschikt voor ambtenaren die vooral met de Participatiewet op papier te maken hebben en graag meer gevoel bij de werkelijke uitwerking van de wet willen krijgen.

Hoe werkt het?

Het Participatiespel is een bordspel voor 3 tot 8 personen. Samen met je medespelers ben je in de race om zo snel mogelijk Arbeidsmarkt-eiland te bereiken. Maar voordat de spelers toegang tot dit gewilde eiland krijgen dienen zij eerst persoonlijke opdrachten te verrichten op het veel grotere Participatie-eiland. Afhankelijk van ‘het personage’ zullen de spelers verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Dit kan zijn het opdoen van kennis over de Participatiewet, het verbreden van je netwerk of het maken van een carrièreplan. De speler die als eerste de persoonlijke opdrachten voltooit, krijgt toegang tot de arbeidsmarkt en wint het spel.

Net als in het echte leven is niet ieder personage gelijk. Daardoor heeft niet ieder personage gelijke kansen. Gelukkig is er een spelleider die de budgetten verdeelt en daarbij kijkt naar het grotere geheel. De spelleider heeft als doel zoveel mogelijk spelers op Arbeidsmarkt-eiland te krijgen en zal het beperkte budget daar strategisch voor dienen in te zetten. Lukt het de spelers om de spelleider te overtuigen juist hén te helpen op weg naar de arbeidsmarkt?

Wil je het Participatiespel spelen? Dat kan!

Het spel is gratis aan te vragen! Download hem hier (wachtwoord: aeno). Het enige wat je hoeft te doen is het spel af te drukken op de juiste formaten, even knippen en je bent er klaar voor! Ook de spelinstructies zitten natuurlijk bij de printklare versie. Verzamel een groep van 3-8 collega’s die met de Participatiewet te maken hebben, bij voorkeur van verschillende afdelingen en/of met diverse rollen en functies. Zorg dat je naast het spel en de instructies ook allemaal pen en papier bij de hand houdt. Naast ontzettend leuk is het namelijk ook vooral heel waardevol om met elkaar het gesprek aan te gaan over de Participatiewet. Schrijf je ingevingen, je verwonderingen en ideeën dan ook vooral op tijdens het spelen en spreek deze aan het einde van het spel met elkaar door.

Voor de ideale speelsessie met nabespreking trek je ongeveer 2,5 uur uit. Het kan ook korter, spreek dan bijvoorbeeld af dat elke speler maar één vaardigheid hoeft te bepalen (zie voor verdere uitleg de spelinstructies).

Deelnemers hoeven zich niet voor te bereiden op de speelsessie, alle uitleg staat in de instructies. Het is wel fijn als de spelleider (de Jetta, zie instructies) al eerdere ervaring heeft met het spel of [instructies] heeft gevolgd. Tijdens een van onze evenementen kan je ervaring opdoen. Je kan ook een van de ervaren jetta’s vragen een keer langs te komen om het samen te spelen.

Tip: Wil je het spel meer op maat maken voor je eigen gemeente of organisatie? Dit kan door bij de discussie- en kenniskaarten eigen vragen of stellingen toe te voegen!

Deel jouw ervaringen!

We vinden het ontzettend leuk als je jullie ervaringen met het A+O Participatiespel willen delen! Plaats bijvoorbeeld een foto van jullie speelsessie op sociale media, ‘tag’ het A+O fonds Gemeenten en deel jullie grootste verwondering.

Aanbevolen voor u