Zijn er in de organisatie medewerkers met weinig of verouderde diploma’s? Zou je een goed beeld willen van de kennis en ervaring die zij in de loop van de jaren hebben opgedaan? Dan biedt het Ervaringscertificaat EVC, oftewel: Erkennen van Verworven Competenties, uitkomst. Want met dit certificaat vergroten medewerkers hun kansen op de arbeidsmarkt.

Ramon Kingma, Afdelingshoofd Wijkbeheer & Onderhoud, sector Openbare Ruimte, gemeente Zaanstad, vertelt over zijn ervaring van het EVC bij zijn medewerkers. Oonagh van Leeuwen uit de gemeente Venlo is ervaringsdeskundige, net als Johan Vruwink.

Wat is het Ervaringscertificaat EVC?

Met EVC brengen medewerkers precies in kaart welke kennis en vaardigheden ze in én buiten hun werk hebben opgedaan. Dat wordt vergeleken met de kennis en ervaring die iemand moet hebben als hij een mbo- of hbo-diploma krijgt. Het curriculum van die opleiding is van de meetlat.

Wanneer kan je het Ervaringscertificaat inzetten?

  • Algemeen beleid om loopbaanontwikkeling en mobiliteit te stimuleren.
  • Kwalificeren van medewerkers in functies of diensten waar dat belangrijk is (bv. Buitendienst en Dienst Werk en Inkomen).
  • Verkrijgen van startkwalificatie bij medewerkers tot minimaal mbo-2 niveau.
  • Herindelingen, fusies, regionalisering van diensten (RUD).
  • Organisatie-gestuurde mobiliteit (VWNW).
AO Loopbaanontwikkeling Ramon Kingma

Ervaring in gemeente Zaanstad

Ramon Kingma: "Bij de Sector Openbare Ruimte hebben circa 35 medewerkers hun kennis en ervaring in een EVC-certificaat omgezet. Dat voelde als een overwinning. Velen van mijn medewerkers werken hier al meer dan 20 jaar en zagen met EVC hun kwaliteiten bevestigd. Maar ook als werkgever is het natuurlijk handig om te weten waar je mannen staan."

"Een aantal van mijn medewerkers heeft EVC bovendien aangegrepen om vast te stellen wat ze nog moeten ontwikkelen om door te groeien. Eén van hen heeft daarbij aangetoond dat hij op mbo-4 niveau functioneert. Daarmee voldoet hij aan het opleidingsniveau van werkbegeleider, een functie die hij ambieerde. Uiteraard hebben we hem de ruimte gegeven om de daarvoor benodigde leidinggevende capaciteiten verder te ontwikkelen. Inmiddels functioneert hij uitstekend als werkbegeleider", vertelt Ramon.

Mensen krijgen echt het gevoel: ik ben veel meer waard dan ik in eerste instantie dacht.

Ramon Kingma
AO loopbaanontwikkeling Oonagh van Leeuwen EVC

Ervaringsdeskundige EVC in gemeente Venlo

Oonagh van Leeuwen had wel de ervaring, maar niet het diploma om intern te solliciteren op de functie van directiesecretaresse bij de gemeente Venlo. Haar leidinggevende adviseerde haar EVC te doen. Daarvoor ging ze bewijsmateriaal verzamelen. Dat was pittig, maar het heeft haar wel de baan opgeleverd. Bekijk de video waarin ze uitlegt hoe.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

EVC certificaat

Een EVC-traject wordt afgerond met een landelijk erkend Ervaringscertificaat. Medewerkers laten met een Ervaringscertificaat zien welke kennis en vaardigheden zij goed beheersen. Dat versterkt hun zelfvertrouwen en helpt hen bij het doorgroeien binnen of buiten hun functie.

Het laat de werkgever ook zien welke werkzaamheden hij deze medewerker met een gerust hart kan toevertrouwen. Op deze manier helpt EVC medewerkers mee te bewegen met veranderingen op het werk. Ook levert het een versnelde en kortere weg op naar een mbo- of hbo-diploma. Dankzij EVC worden uw medewerkers dus breder inzetbaar en versterken zij hun positie op de arbeidsmarkt.

Hoe verloopt een EVC-traject?

Een EVC-traject bestaat uit vijf stappen. Vanaf de intake is de doorlooptijd ongeveer drie maanden. Gemiddeld is een medewerker 40 uur bezig met een EVC-traject.

1. Voorlichting

Informeer medewerkers samen met het EVC-bureau over het doel en opzet van een EVC-traject, en wat het hen kan opleveren. Bespreek daarna met de medewerkers die geïnteresseerd zijn in een individueel gesprek of hun loopbaandoelen passen bij een EVC-traject.

2. Intake

In de intake spreekt het EVC-bureau het EVCtraject met de medewerker verder door. Het bureau verkent hoeveel kennis en ervaring de medewerker in verschillende richtingen heeft. Ligt dat op financieel, administratief, technisch of juridisch gebied? Op basis daarvan geeft het bureau advies over welk EVC-traject de medewerker het beste kan doen. Daarbij kiest de medewerker voor de meetlat waarlangs zijn kennis en ervaringen wordt gehouden. Na dit gesprek kiest de medewerker definitief of hij wil doorgaan.

3. Portfolio-opbouw

Met begeleiding van het EVC-bureau verzamelt de medewerker bewijsmateriaal van zijn kennis en ervaring in een (digitaal) portfolio. Bewijsmateriaal bestaat uit diploma’s, verslagen, foto’s of verklaringen van leidinggevenden en opdrachtgevers. Als iemand in zijn vrije tijd trainer is bij een voetbalclub, de administratie beheert of actief is in de politiek, zijn dat eveneens relevante ervaringen om toe te voegen aan het portfolio. Het maken van deze verzamelmap kost gemiddeld 40 uur.

4. Gesprek met assessor

Het EVC-bureau vergelijkt de kennis en ervaring van de medewerker met de eisen die een daarbij gekozen mbo- of hbo-opleiding stelt bij het toekennen van een diploma. Soms is de meetlat een brancheprofiel van een functie. De onafhankelijke deskundige, de assessor, beoordeelt het portfolio. Zijn er voldoende bewijzen? Zijn de bewijzen goed? Tijdens een gesprek met de medewerker toetst hij ook bepaalde ervaringen.

5. Ervaringscertificaat en Diploma

De assessor stelt het Ervaringscertificaat op. In dit rapport staat een nauwkeurige beschrijving van de competenties die de medewerker heeft aangetoond en beheerst.

Om een diploma te halen, moet het certificaat worden verzilverd bij een opleidingsinstituut. Bijvoorbeeld bij een ROC. Het instituut bepaalt hoeveel vrijstellingen het certificaat oplevert. Soms ontvangt iemand op basis van EVC meteen een diploma. Ook kan blijven dat de medewerker daarvoor eerst nog een aantal passende werkopdrachten moet uitvoeren.

AO loopbaanontwikkeling Johan Vruwink EVC

Buitendienstmedewerkers in gemeente Hof van Twente

Medewerker buitendienst Johan Vruwink kreeg de mogelijkheid om via het EVC-traject een stap te maken. "Ik wilde van de buitendienst wel naar de binnendienst, EVC maakte het mogelijk", vertelt John. Zijn leidinggevende, Bert Denekamp, geeft aan dat EVC de mensen echt in hun kracht zet. De medewerkers krijgen het gevoel dat ze meer kunnen en veel meer waard zijn dan dat ze in eerste instantie dachten. Ook collega Richard Emming deed mee aan het traject en beiden behaalden hun diploma. Bekijk de video voor de ervaringen.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Het werk bij de gemeente verandert, door digitalisering, nieuwe wetten en hogere eisen van consumenten en burgers. Wat betekent dit voor jouw baan? Lees op Allesuitjezelf.nl meer over het EVC-traject voor medewerkers.

Naar AllesuitJezelf

Misschien vind je dit ook interessant