U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.

Empower jezelf!

Die échte vakman of vakvrouw dat ben jij! Maar werkzaamheden als lastige gesprekken voeren, de samenwerking zoeken met zoveel partijen en regie voeren is in de praktijk nog best ingewikkeld. En daar kun je misschien wel wat hulp bij gebruiken. Lees hieronder meer over ons interactieve programma en meld je snel aan!

Programma

09.00 uur      Inloop
09.30 uur      Welkom
09.35 uur      Pieter Hilhorst
(over professionalisering van mens en organisatie)
10.30 uur      Workshopronde 1
12.30 uur      Lunch
13.15 uur      Inspirerende en spannende bijdrage van de Vrije Denkers, die op humoristische wijze over Vakmanschap vertellen
14.10 uur      Workshopronde 2
16.00 uur      Feestelijke presentatie Toolkit voor het Sociaal Domein – Een praktisch instrument van en voor professionals in het sociaal domein
16.15 uur      Verkiezing van de Uitvoerder van het Jaar 2019
16.55  uur      Plenaire afsluiting
17.00 uur      Afsluiting en borrel

WORKSHOPS

Rob Koops – WRKPLZR
Mensen werken gemiddeld 60.000 uur van hun leven. Dat is niet altijd even leuk. Werkdruk, waan-van-de-dag, klagende klant, gedoe met collega’s: we hebben er allemaal weleens last van. Plezier op je werk is dan ver te zoeken. Toch willen we het liefst fluitend naar ons werk. En weer fluitend naar huis. Hoe doen we dat? Plezier in je werk komt immers niet vanzelf aanwaaien. Daar moet je wel wat voor doen. Handen uit de mouwen dus. In deze workshop leer hoe je je werkplezier verder kunt vergroten. Samen gaan we op zoek naar het werkplezier in jouw werk. Met als resultaat een boel praktische en snel toepasbare tips. De workshop WRKPLZR kan leiden tot een beter werksfeer, nieuwe ideeën, een betere samenwerking, blijere klanten en wie weet tot een hogere omzet.
Boksen als metafoor - Effectief en efficiënt communiceren onder druk
Met bokshandschoenen aan reageren we instinctief door aan te vallen, te verdedigen of soms zelfs te verstarren. Tijdens een discussie gebeurt eigenlijk hetzelfde; we willen verbaal raken, zelf niet geraakt worden of gaan uit contact. Dit kost onnodig veel energie. Tijdens de workshop onderzoeken we wat onze primaire communicatiestijl is onder druk. Daarnaast doen we inzichten op over het beïnvloeden van gedrag en krijgen we tools aangereikt om onze energie te hanteren.
Pepijn Louisse – Leidinggeven aan jezelf (omgaan met werkdruk)
Op de werkvloer is stress een van de meest voorkomende problemen met als gevolg uitval van medewerkers. Ook in het sociaal domein is de werkdruk hoog en vinden veel mensen het lastig om dit bespreekbaar te maken. In deze workshop wordt je in een veilige omgeving gestimuleerd om een goed gesprek te hebben over jouw uitdagingen en grenzen. We reizen terug naar de oertijd voor een goed gesprek rond het kampvuur. Hoe zorg jij voor meer focus en balans?
Egostrippen – One size fits nobody
Burgerparticipatie, sociaal domein, de nieuwe omgevingswet, minder regels en meer op maat….. mooie termen allemaal, maar hoe doe je dat in de dagelijkse praktijk? Natuurlijk wil ook jij het liefst maatwerk leveren. Maar ja, je zit met bijvoorbeeld de regelgeving, politieke gevoeligheden, eisen vanuit de organisatie en het uitgangspunt gelijke monniken, gelijke kappen. Voordat je het weet sta jij op een kruispunt waarbij er van allerlei kanten ‘nee’ wordt geroepen, terwijl jij juist zo graag ‘ja’ tegen de burger zou willen zeggen. Geloof het of niet maar er zijn echt wegen om de verschillende werelden bij elkaar te brengen. Graag laat Egostripper Elkie Deadman je ervaren hoe je een ‘JA-kelaar’ kunt worden, een makelaar die werkt naar de ‘JA’. Wil je weten hoe je verschillende standpunten kunt transformeren tot beweegredenen? Meld je dan aan voor deze inzichtgevende interactieve workshop.
Gemeente Zaanstad – Participatiespel
We kennen allemaal de ‘Participatiewet’ en wat voor opdracht deze wet ons meegeeft, in onze rol als bijvoorbeeld ambtenaar, jobcoach, bestuurder, werkgever of werkzoekende. Maar wat is naast de platte wetstekst en de concrete opdracht nu de praktijk, de beleving van de Participatiewet? Ga met je mede Participatie pioniers op reis en ontdek het! In dit bordspel ervaar, discussieer en participeer jij erop los, om uiteindelijk met een dieper begrip van de bedoeling van de wet het bord te verlaten. Het doel van het A+O Participatiespel is om mensen uit allerlei vakgebieden, die betrokken of geïnteresseerd zijn in de Participatiewet, nieuwe inzichten te geven in de wet en de praktijk door de vragen en dillema’s die het spel oproept.
Matchcare - Pitchen als Obama
Altijd al willen weten hoe je jouw publiek blijft boeien, zoals Barack Obama dit doet? Het wordt steeds belangrijker om je verhaal goed te kunnen vertellen, ook voor een groep. Dit doe je met zelfvertrouwen als je weet waarop je kunt letten – ademhaling, houding, taal – en hier bewust mee leert omgaan. Leer in deze workshop zelfverzekerd je verhaal overbrengen.
Bertien Houwing/Marlous Bruntink – Uitvoering en de politiek – Hoe en wat agendeer je als uitvoerder?
Als uitvoerder werk je in een politieke omgeving. Dat betekent dat je soms in een ‘glazen huis’ leeft. Jouw acties worden door sommigen gezien als acties van ‘de gemeente’. Boze inwoners die het niet eens zijn met jouw handelen zoeken bijvoorbeeld de media of de politiek. De wethouder of de raad grijpt in en neemt een besluit dat tot koersverandering leidt. Dat besef kan demotiverend werken en uitvoerders soms verlammen. Werken in een politieke omgeving betekent ook dat er elke vier jaar een andere wind kan waaien. Dit weerhoudt uitvoerders er soms van net dat stapje extra te zetten om een nieuwe initiatief van de grond te trekken.
Marlous Bruntink, uitvoerder van het jaar in 2017, in het dagelijks leven procesmanager (jeugd)zorg, multiproblem en veiligheid gemeente Haaksbergen en Bertien Houwing, tot medio 2018 wethouder in Amersfoort gaan hierover met elkaar en met deelnemers in gesprek. Hoor uit de eerste hand hoe uitvoerder en bestuurder kunnen samenwerken en elkaar kunnen versterken!
Centrum voor conflicthantering – Prettig contact met de klant (mediation vaardigheden)
In deze workshop Mediationvaardigheden wordt ingegaan op de basis van communicatieleer en conflicttheorie. Je leert o.a. hoe je een conflictdiagnose kunt stellen en oefent met mediationvaardigheden die je kunt inzetten ter de-escalatie en oplossing van (potentiële) conflicten. Bij het oefenen met de mediationvaardigheden is steeds aandacht voor de ontwikkeling van een passende attitude. Daarbij gaan onze trainers in op de persoonlijke ontwikkel ‘thema’s’ waar je tegenaan kunt lopen in de interactie met inwoners.
Marie-Cécile Widdershoven - Van MindFULL naar Mindful
Herken je dit…
Je dag loopt lekker en je voelt je ontspannen en tevreden. En ja hoor! Dan gebeurt het! Je klant zegt net iets dat je niet kan horen op dat moment… of je collega verschijnt niet bij een afspraak… of…nog erger…je leidinggevende stuurt een email waarin staat “Ik wil je hierover spreken, en zo snel mogelijk!” Wat gebeurt er dan? Wat voel je? Wat gebeurt er in je lijf? En wat voor scènes ontstaan in je hoofd?
In deze workshop reik ik vaardigheden aan die je ondersteunen om je rust, overzicht en ontspanning te behouden in soortgelijke situaties. Juist deze fase voorafgaand aan een gesprek of contact met de ander is minstens zo belangrijk. En juist die fase, voorafgaand aan de communicatie, wordt in deze workshop op boeiende wijze belicht!
Creatief denken en werken doe ik zo! - Marieke van den Groenendaal
Met behulp van creativiteit kun je een groot probleem klein krijgen Wat is ervoor nodig om jouw brein los te maken van je dagelijkse beslommeringen? Wil je complexe problemen op een andere manier oplossen? Hoe zorg je ervoor dat je creativiteit weer gaat stromen? Met behulp van BrainBricks en je eigen creativiteitsvermogen, verras je anderen met eigenzinnige oplossingen. In de training ‘Creatief denken en werken doe ik zo!’ gaat het om het loskomen van bestaande denkbeelden. We gaan aan de slag met jouw creatieve brein. Na het volgen hiervan weet je wat er nodig is om creatiever te denken. De training Creatief denken doe je zo! is beproefd en een groot succes. Je komt met elkaar in een flow. Door de vaart gedurende de training kom je uit je comfortzone. Veel van onze cursisten ervaren de training als volgt: “de creativiteitsworkshop staat garant voor een flinke dosis vernieuwende ideeën, inspiratie en een goede energie om daadwerkelijk met de ideeën aan de slag te gaan.“
Centrum voor conflicthantering – Conflicten met de inwoner voorkomen? Hoe doe je dat?
Hoe zorg je er als professional voor dat je escalatie voorkomt en de uitkomsten van een gesprek positief beinvloedt? Dat is in de praktijk namelijk nog best lastig als er een boze gestresste inwoner tegenover je zit. Hoe houdt jij de regie? En adviseer jij andere collega’s over de meest passende aanpak van een conflict? Met deze workshop krijg je praktische handvatten mee waarmee je de volgende dag direct aan de slag kunt.
Innovision Consult – TAO Leiderschap
Deze workshop is bedoeld voor iedereen die de kracht van ‘soft power’ wil ervaren en leren inzetten. Soms kom je lastige situaties tegen waarin je veel weerstand ervaart. Een wethouder of leidinggevende die geen oor heeft voor jouw advies, burgers die helemaal overtuigd zijn van hun gelijk, lastige gesprekken met maatschappelijke instellingen of collega’s. Hoe kun je soepel meebewegen met de ander zonder je eigen koers te verliezen? Hoe zorg je dat je niet speelbal wordt van allerlei krachten om je heen en dat je vanuit rust en ontspanning je resultaten kunt bereiken? In deze workshop leer je de zachte kracht van Tao Leiderschap kennen. Linda Ho neemt je mee in de belangrijkste uitgangspunten van Tao Leiderschap. Theorie wisselen we af met praktische fysieke oefeningen uit de Tai Chi, van oorsprong een Chinese vechtkunst. Je leert hoe je jouw energie optimaal in kan zetten, zodat je met minder inspanning meer kunt bereiken!

ALGEMENE INFORMATIE

Kosten

Alleen wanneer je niet aanwezig kunt zijn en jij je niet op tijd afmeldt, worden er kosten in rekening gebracht (€ 75,-) per gemist dagdeel. Afmelden kan tot uiterlijk 5 werkdagen voor de start van het congres.

Doelgroep

Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle gemeenteambtenaren werkzaam in het sociaal domein.

Vragen?

Wil je meer informatie over deze bijeenkomst? Stuur een mail naar het team Sociaal Domein (Andrea, Karin, May, Sandra of Sonja) sociaaldomein@aeno.nl of bel met 070-7630030.

U kunt zich niet meer inschrijven voor dit evenement.

Aanbevolen voor u