Er zijn veel vakmensen nodig in gemeenteland. Een participatiemaatschappij, met haar initiatieven, actieve bewoners, interactieve beleidsprocessen en projecten, vraagt om ander type vakmanschap. Om ambtenaren die in staat zijn om effectief relaties op te bouwen, te bemiddelen, processen van buiten binnen in te bedden, te faciliteren, en om gemeenten die dat vakmanschap kunnen faciliteren.

De Universiteit Tilburg haalde het afgelopen jaar samen met de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Berkelland, Breda, Harderwijk en Tilburg, het A+O fonds Gemeenten, het ministerie van BZK en de VNG een schat aan werkpraktijken op die passen bij dat 21ste -eeuws ambtelijk vakmanschap. De inzichten uit dit onderzoek, dat gebaseerd is op diepte-interviews met ruim 50 ‘participatieambtenaren’ en 10 interactieve sessies in gemeenten, wil het consortium op 16 januari graag met je delen.

De bijeenkomst

De bijeenkomst vindt plaats op het Ministerie van BZK, 16 januari van 10:30-17:00 uur. In de ochtend (10:30 – 12:00) presenteren we de uitkomsten van het onderzoek en gaan we hierover het gesprek aan met wetenschappers, ambtenaren en bestuurders (en natuurlijk de bezoekers) onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Frank Hendriks. In de middag zijn er twee rondes met workshops waarin we verdiepen en concretiseren. Hoe leer je in dit vakmanschap bijvoorbeeld als ambtenaar en als organisatie? Hoe kun je als ambtenaar (raadslid of bestuurder) dealen met de democratische dilemma’s van de participatiemaatschappij? Wat leer je als je als ambtenaar door de bril van een burger kijkt naar je eigen werk? En hoe kun je goed leren experimenteren?

Schrijf je in

Je kunt je inschrijven via: https://fd7.formdesk.com/BZK/Symposium_AV. Het is goed om te weten dat het “storm loopt”. Het middagprogramma met workshops is al behoorlijk gevuld met de deelnemers van de zes onderzochte gemeenten, maar mocht je heel graag aan willen sluiten, dan kijken we graag of er nog een plekje vrij is (w.blijleven@uvt.nl).

Wij nodigen je van harte uit om je te inspireren, uit te wisselen en in gesprek te gaan over ambtelijk vakmanschap in de participatiemaatschappij!

Aanbevolen voor u