Heb jij je al aangemeld voor de Gezond Werken dag van 11 mei in Amersfoort? Op deze dag gaan we samen werken aan het verminderen van werkdruk en verzuim onder andere met professor Arnold Bakker. Hij is hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie. Ook het middagprogramma in nu bekend. Meld je hier direct aan.

Arnold bakker

Ochtendprogramma

Hoe kunnen managers, leidinggevenden, arboprofessionals en medewerkers gezamenlijk de hoge werkdruk bij gemeenten hanteerbaar maken en werkstress tegengaan? Arnold Bakker legt op 11 mei aan de hand van zijn Job Demands–Resources theorie uit dat gemeentelijke organisaties top-down en bottom-up strategieën kunnen gebruiken om werkstress tegen te gaan en werkplezier te bevorderen.

Dit kan doordat leidinggevenden bijvoorbeeld de werkomgeving optimaliseren door de juiste uitdagingen en hulpbronnen aan te bieden via job (re)design. Anderzijds kunnen medewerkers hun werk proactief aanpassen via job crafting en playful work design.

Door Prof. dr. Arnold Bakker, hoogleraar Arbeids- en Organisatiepsychologie

Breincollege en netwerkactiviteit

Maar er is meer die dag. We gaan je meenemen in de wondere wereld van creatief denken. Welke patronen houden ons tegen? Hoe werkt jouw brein? Wat kun je doen om nóg creatiever te worden?

Daarna gaan we in verschillende rondes een aantal thema's met elkaar uitpluizen. De opdrachten staan in het teken van samenwerking en creëren van wederzijds begrip voor elkaars rollen. We delen ervaringen en doen nieuwe inzichten met elkaar op.

Gefaciliteerd door Ynnovate.

Middagprogramma

Tijdens het middagprogramma kun je twee keer kiezen uit 5 workshops. (de vijfde maken we nog bekend).

Workshop: Skip de tips & tricks en ga voor ‘eigen regie’

Melissa Schouman

Gedragsonderzoekers weten dit al een tijdje… Als het gaat om vitaliteit, welzijn en omgaan met werkdruk, leidt het geven van tips en tricks zelden tot duurzame resultaten in het gedrag van medewerkers. En toch is dit wél wat we geneigd zijn om te doen. We beseffen ons nog te weinig dat ‘eigen regie’ staat of valt met de autonomie en het oplossend vermogen van mensen zelf.

Met een ‘gedragsbril’ op gaan we kijken naar wat we allemaal wél kunnen doen. Gaan we samen ontdekken hoe we op organisatieniveau tóch aan de slag kunnen met die felbegeerde eigen regie van onze medewerkers.

Melissa Schouman (coach/consultant gespecialiseerd in werkdrukproblematiek, gecertificeerd Lab of Life trainer en maker van de podcast (werk)drukdrukdruk) verzorgt deze workshop. Via de interessante en handige inzichten uit de gedragswetenschap, gaan we met elkaar op onderzoek uit hoe we effectiever aan de slag kunnen met de werkdruk in onze organisaties.

Workshop: Het goede gesprek

Matteo Koopman - hr specialist, spreker
Matteo Koopman.

Je gaat aan de slag met "luisteren", "gelijkwaardigheid" en "reflectie op gespreksvoering". Johan Cruijff zei "Je gaat het pas zien als je het door hebt" en dat is het doel van deze workshop. Je ervaart dit zelf en gaat het daardoor ook zien bij gesprekken van anderen. Dus naast persoonlijke bewustwording helpt het je bij het geven van advies binnen je organisatie.

Na een bijzondere start zoomen we in op gelijkwaardigheid. Vervolgens gaan we inzoomen op een gelijkwaardig gesprek, hierbij ervaar je het verschil in gesprek tussen bijvoorbeeld medewerkers met verschillende rollen. Ook oefenen we met ongemak. In het normale gesprek is het vooral onbewust ongemakkelijk. Door een simpele oefening ontstaat de erkenning en gaan we dit fysiek ervaren. We sluiten af met een gesprekscaroussel.

Matteo Kooman, HR specialist, voegt zijn HR kennis tijdens zijn workshops samen met zijn hobby theater. Een leuke en unieke combinatie waardoor mensen vaak meer - durven – begrijpen – lachen – doen - contact hebben.

Inspiratiesessie: Succesvolle aanpak ziekteverzuim - Gemeente Den Bosch

Het ziekteverzuimpercentage van gemeente Den Bosch scoort al jaren achtereen ver onder het landelijk gemiddelde. Vijf jaar lang waren de verzuimpercentages zelfs onder de 4%. In 2021 gaan ze naar 4,38% en in 2022 naar 4,84%. Nog steeds ver onder het landelijk gemiddelde.

Uit het onderzoek van Regioplan Samen Beter blijkt dat er vier cruciale factoren zijn voor een succesvolle aanpak van verzuim. Gemeente Den Bosch heeft deze vier factoren goed op orde. Ben je benieuwd hoe zij dat doen en dit al jaren resulteert in lage verzuimpercentages? Meld je aan voor de Gezond werken dag. In de middag verzorgt gemeente Den Bosch een inspiratiesessie.

  • Goed geïnformeerde leidinggevenden die zich actief opstellen
  • Gevraagde en ongevraagde feedback van experts aan leidinggevende op verzuimcaseniveau
  • Goede en duurzame samenwerking met een bedrijfsarts
  • Aandacht voor preventie en verzuim als continu proces.

Gemeente Den Bosch heeft deze vier factoren goed op orde en vertelt hier tijdens de inspiratiesessie over. Lees meer over Regioplan en hun onderzoek Samen Beter hier.

Inspiratiesessie: De bevlogen gemeente - gemeente Dongen

Een hoge werkdruk, een hoog verloop, het moeilijk kunnen invullen van vacatures en een toegenomen behoefte om in verbinding te blijven in tijden van hybride werken. Zomaar een greep uit de problemen waar gemeentelijke organisaties dagelijks mee te maken hebben. Samen met de andere gemeenten in de pilot ‘de bevlogen gemeente’, kiest gemeente Dongen ervoor om deze problemen aan te pakken door te investeren in hun mensen. Want mensen die bevlogen zijn blijven langer bij een werkgever werken, zijn innovatiever, optimistischer over anderen en verzuimen minder (vaak).

Tijdens deze workshop vertellen we meer over de opzet van de pilot, delen we de eerste resultaten én belichten we de sociale kant van bevlogenheid. Positieve (sociale) interactie met collega's blijkt een belangrijke factor voor ons werkgeluk. Daarom vormt de invloed van sociale netwerken in een organisatie en de positie die mensen daarin innemen een belangrijk onderdeel van het onderzoek dat we tijdens deze pilot doen. Bovendien krijg je óók nog een voorproefje van het concept werkdesign middels een korte demonstratie-werkvorm.

Gezond werken? Laat je brein dan niet zitten!

“Zitten is als zonnen, doe het bewust en met mate!” Een belangrijke schakel in gezonder werken is de hoeveelheid beweging tijdens een werkdag. Na een speelse warming-up, leer je waarom dit zo is en hoe je daar praktische handen en voeten aan kunt geven.

Bij het (verder) invoeren van meer beweging op de werkvloer is de ‘Big Five van Dynamisch Werken’ een handig hulpmiddel. Na uitleg van dit concept, ontdek je in sub-groepjes waar nog beweeg-winst te halen valt in jouw organisatie. Uiteraard eindigen we met een speelse cooling-down.

Dr. Dianne Commissaris is bewegingswetenschapper met specialisatie Arbeid & Gezondheid. Ze is sinds 2014 werkzaam als freelance docent, trainer en professioneel coach (ICF geaccrediteerd) vanuit haar bedrijf BTR Coaching & Consultancy. Daarvoor werkte ze bij TNO Arbeid en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Gezond werken

Gezond werken is een belangrijk thema komende tijd voor gemeenten. Daarom focust ook A&O zich op dit onderwerp. We houden onder andere actuele informatie bij over verzuim, werkdruk en veilig werken en ondersteunen instrumenten zoals de arbocatalogus, RI&E en GIR. Ook zijn we het leernetwerk Aan de Slag met Werkdruk gestart, speciaal voor gemeenten.

Kijk via de knop hieronder wat wij nog meer doen voor Gezond Werken bij gemeenten.

Naar thema Gezond Werken

Misschien vind je dit ook interessant