In het kader van het 25 jarig jubileum van A+O fonds Gemeenten interviewen we medewerkers die iets met het getal 25 hebben dit jaar!

Paspoort

Naam: Lisan Blok
Functie: Ondersteuner digitale dienstverlening
Gemeente: Zeewolde
25 jaar oud
Droomfunctie binnen gemeente: evenementen coördinator

Jong en ambtenaar

Je bent jong en op zoek naar een baan. Een zoektocht die Lisan Blok (25) in 2016 uiteindelijk bracht tot een traineeship digitale dienstverlening bij gemeente Zeewolde. Dit traineeship zette zij afgelopen oktober om in een vast dienstverband. “Waarom ik als jongere bij de gemeente werk? Wat mij betreft is het gewoon een werkgever als alle andere. En bovendien, het werk bevalt me goed, dus ‘waarom niet?’ is eigenlijk een betere vraag…”

Lisan was weliswaar de eerste trainee bij gemeente Zeewolde, maar echt niet de enige jongere binnen de muren van het gemeentehuis. “Na mij zijn er sowieso nog meerdere trainees gestart.” Toch vond zij het belangrijk om haar ‘krachten’ te bundelen met alle andere ‘jongeren’. ”Je kunt elkaar steunen, adviseren en van elkaar leren. In buurtgemeente Harderwijk bestond er al een speciaal netwerk voor jonge ambtenaren en wij dachten: wat zij kunnen, kunnen wij vast ook!”

Samen staan we sterk

En inderdaad. Als een van de initiatoren is Lisan er ongeveer een jaar mee bezig geweest om alle ambtenaren werkzaam bij gemeente Zeewolde, jonger dan 35 jaar, bij elkaar te krijgen. En dat is gelukt. Het resultaat: jong ambtenarennetwerk Jozee. “In totaal werken hier zeventien jonge ambtenaren waarvan er telkens toch zeker zo’n tien aan onze borrels en activiteiten deelnemen.” Activiteiten die ze ook steeds meer proberen te combineren met de netwerken in Harderwijk en Ermelo. “Nu zijn het nog echt drie losstaande netwerken, maar de bedoeling is dat we steeds meer samen gaan doen. Samen staan we immers sterk en het is nog gezellig ook.”

Mysterie ontrafeld

Een van de grote voordelen van zo’n netwerk is volgens Lisan dat je op een heel laagdrempelige wijze inzicht krijgt in het werk dat anderen bij de gemeente doen en hoe alles nu precies allemaal functioneert op gemeentelijk niveau. “Toen ik hier begon als trainee wist ik bijvoorbeeld wel hoe een gemeenteraad werkt, maar de hele ambtelijke molen eromheen… destijds nog een groot mysterie.” Een mysterie dat ze inmiddels heeft ontrafeld en dat moet in haar functie ook wel. “Ik verricht weliswaar (nog) niet veel beleidsmatig werk, maar in mijn functie moet ik wel de vertaalslag zien te maken van de soms lang niet voor iedereen begrijpelijke ambtelijke teksten naar teksten die voor iedereen leesbaar zijn. Dan is het wel zo handig om te weten waar het over gaat”, voegt Lisan lachend toe.

Vertaalslag naar ‘gewone taal’

Als Ondersteuner digitale dienstverlening draagt Lisan namelijk onder andere zorg voor de website en de formulieren die online ingevuld kunnen worden. “Werk waarbij we de inwoner van Zeewolde centraal stellen; het is immers belangrijk dat voor hen alles begrijpelijk is, vandaar dat mijn collega en ik telkens weer de vertaalslag maken van ambtenarentaal naar ‘gewone taal’.” Of ze hier ook daadwerkelijk in slagen, wordt regelmatig getest. “Ontzettend leuk om te doen. Dan spreken we in de hal van het gemeentehuis willekeurige mensen aan om te vragen of ze mee willen werken aan een onderzoekje. Met hen testen we dan of inderdaad alle informatie helder en duidelijk is.” Leuk en leerzaam bovendien, helemaal als er met specifieke doelgroepen wordt getest. “Zo hebben we een keer samen met een aantal slechtzienden onze website bekeken. Heel nuttig om te horen wat zij voor verbeterpunten aangeven; punten waar we in het vervolg dan ook echt rekening mee houden.”

Groei en ontwikkeling

Al met al noemt Lisan haar baan zeer veelzijdig. “Geen dag is hetzelfde en dat is nu juist het leuke.” Ziet zij nog groeikansen voor zichzelf binnen gemeente Zeewolde? “Groeien en jezelf verder ontwikkelen kan natuurlijk altijd, maar die kansen moet je dan wel zelf grijpen. Zo zijn er bijvoorbeeld genoeg cursussen of trainingen die je vanuit de gemeente kunt volgen, als je dat wil. Hoe lang ik hier nog denk te zitten? Geen idee, maar voorlopig heb ik het prima naar mijn zin in mijn huidige functie. Er valt ook nog genoeg voor mij te doen en te leren. En daarna zie ik wel weer wat er op mijn pad komt. Wie weet is dat dan wel weer een functie bij gemeente Zeewolde, want ik heb hier mijn plek wel gevonden. De lijntjes zijn lekker kort en iedereen is hier gelijk. Geen idee of dat bij andere gemeentes ook zo is, maar als ik een vraag heb voor de burgemeester, dan kan ik daar gewoon even binnenlopen…”


Aanbevolen voor u