In het kader van het 25 jarig jubileum van A+O fonds Gemeenten interviewen we medewerkers die iets met het getal 25 hebben dit jaar! 

Paspoort:
Naam: Margo Stolk
Functie: hoofd P&O
Gemeente: Nissewaard
25: jarig werkjubileum
Droomfunctie binnen gemeente: burgemeester

Sleutelen aan werkgeluk

Bij de gemeente werken, het was nooit een droom van Margo Stolk. Toen zij 25 jaar geleden op de vacature voor medewerker uitkeringsadministratie bij de gemeente Barendrecht stuitte, reageerde ze hier dan ook hoofdzakelijk op omdat ze nu eenmaal op zoek was naar een nieuwe baan, niet omdat ze het ambtenaarschap ambieerde. “25 jaar later werk ik echter nog steeds bij de gemeente; ik heb hier echt mijn plek gevonden…”

Margo viert eind dit jaar haar 25-jarig werkjubileum bij de gemeente. “Maar dan niet 25 jaar op dezelfde plek en functie, integendeel zelfs. Ik ben ooit begonnen op de afdeling uitkeringsadministratie en heb me in de loop der jaren via diverse ‘financiële functies’ omhoog gewerkt tot hoofd P&O. En waar ik ooit begon in Barendrecht, zit ik alweer sinds 2009 in Spijkenisse, tegenwoordig gemeente Nissewaard.” En dat is nu precies wat Margo noemt als een van de grote voordelen van werken bij de gemeente. “Het is zo’n brede ‘organisatie’ dat er alle kans is om te groeien.”

Verder ontwikkelen

Overigens moet je deze kans dan wel zelf willen grijpen. “Na mijn middelbare schooltijd ben ik meteen gaan werken. Alle opleidingen die ik vervolgens heb gevolgd – en dat zijn er inmiddels best wat – heb ik dus altijd naast mijn werk gedaan. Intensief, maar het gaf mij wel de mogelijkheid om mijzelf steeds verder te ontwikkelen en te groeien qua carrière.” Iets wat Margo heel belangrijk vindt. “Het risico van ergens lang werken is dat je inkakt en verzuurt, dat maakt het werk voor jezelf niet leuker, maar zeker ook niet voor de mensen om je heen. Gelukkig krijg je binnen de gemeente ook alle kans om daar zelf iets aan te doen, maar je moet wel zelf sleutelen aan dat werkgeluk.”

Faciliteren en motiveren

Als hoofd P&O ziet Margo het ook als haar taak om mensen op dit vlak een duwtje in de rug te geven, mocht daar behoefte aan zijn. “Mijn deur staat altijd open, iedereen kan dus altijd binnen komen lopen mochten er vragen zijn of gewoon de behoefte aan een gesprek. Ik wil mensen helpen groeien, ze weer in hun kracht zetten en ze helpen op de juiste plek terecht te komen door te faciliteren en te motiveren.” Dit menselijke aspect van haar huidige functie spreekt Margo ontzettend aan, maar tegelijkertijd ‘mist’ ze het wat meer financiële werk dat ze hiervoor deed ook. “Of missen, dat is wellicht een groot woord. Maar ik vind nu eenmaal beide leuk. Vandaar dat ik beide werelden ook met elkaar probeer te combineren door alles in mijn huidige functie wat analytischer te benaderen dan voorheen werd gedaan.”

Met de vuist op tafel

Overigens was het niet vanzelfsprekend dat Margo op deze functie terecht zou komen. “Zoals gezegd heb ik altijd financiële functies vervuld en daar ben ik ook steeds verder in gegroeid. Tot iemand bij een opleiding die ik volgde zei dat ik begon te stralen telkens als ik het over personeelszaken had. Binnen financiën kon ik op dat moment niet groeien in functie, dus zijn we breder gaan kijken om een nieuwe uitdaging voor mij te vinden – dan hebben we het over 2015, het jaar waarin we fuseerden tot gemeente Nissewaard. Af en toe moet je dan ook met je vuist op tafel durven slaan. Ik wilde groeien en als dat niet binnen de gemeente kon, dan maar ergens anders, hoe jammer ook. En dat heb ik ze ook duidelijk gemaakt. Hoewel ik niet in toeval geloof, bleek vervolgens de functie van hoofd P&O vrij te komen. Het begin van een nieuwe uitdaging dus, binnen de gemeente!”

Bevangen door het werk

Zitten er dan alleen maar voordelen aan het werken bij de gemeente? “Nou, vooral in het begin heb ik me regelmatig verbaasd over hoe uitgebreid er over alles wordt overlegd. De oeverloze discussies die destijds werden gevoerd waren wat overdreven. Desondanks raakte ik al snel bevangen door het werken bij de gemeente, het contact met mensen en het gevoel dat je er echt toe doet en echt iets voor anderen kunt betekenen. Dat is al die jaren mijn drive geweest en maakt nog steeds dat ik elke dag met veel plezier naar mijn werk ga. Stiekem zou ik dan ook heel graag ooit nog burgemeester willen worden, dan kun je pas echt goed je bijdrage leveren aan de samenleving.”

Overlegd wordt er weliswaar nog steeds heel veel, maar gelukkig al een stuk minder dan 25 jaar geleden… “Dat is dan ook de meest opvallende verandering in de afgelopen kwart eeuw. Gemeentes vallen gelukkig nog steeds onder de noemer non-profit, maar in de loop der jaren is het allemaal wel wat zakelijker geworden. Er is een flinke professionaliseringsslag geslagen, die het werk alleen maar uitdagender maakt.” Maar ook voor die uitdaging geldt dat je die zelf moet aangaan of zelfs persoonlijk moet intiëren. “Soms moet je zelf initiatief nemen en kijken hoe ver je kunt gaan. Niet bang zijn, maar durven, daar kom je een eind mee.”

Aanbevolen voor u