Tijdens de verkiezingsavond van donderdag 18 januari 2018 is Jelle van Haaster, researcher cyber bij het ministerie van Defensie, verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2018.  

Vier jonge professionals namen het tegen elkaar op tijdens een zinderende verkiezingsavond in Poppodium Annabel te Rotterdam. Voor een publiek van ruim 200 aanwezigen kregen de finalisten uitdagingen voorgelegd en deelden zij hun visie voor de toekomst van de overheid. De vakjury, bestaande uit Simone Roos (directeur-generaal Overheidszaken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Pieter Jeroense (plaatsvervangend algemeen directeur van de Vereniging Nederlandse Gemeente), Dennis Wiersma (lid van de Tweede Kamerfractie namens de VVD), Robert Beelen (Opleidingsmanager bij de Bestuursacademie Nederland) en Marjolein Geurts (Bestuurslid FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk en strategisch adviseur bij het RIVM) verkozen Jelle van Haaster unaniem tot winnaar.

Juryvoorzitter Simone Roos prees Jelle van Haaster om zijn bijzondere talent en zijn vermogen om op zichzelf te reflecteren. “Jelle heeft een mooie mix van begeerlijke skills op het gebied van ICT en een maatschappelijke drive”. Ze noemde hem creatief, authentiek en origineel. De promovendus op het gebied van cyber mag een jaar lang jonge ambtenaren vertegenwoordigen als toonbeeld van een ambtenaar die verandering brengt. Voorzitter van FUTUR, Emke Westra: “We zijn trots op Jelle als ambassadeur. In de huidige samenleving die constant in beweging is spelen jonge ambtenaren een belangrijke rol. Jelle is vernieuwend, kan goed luisteren en weet impact te hebben.” Jelle van Haaster krijgt de wisseltrofee én twee opleidingen; een masterclass in persoonlijk leiderschap van de VNG Academie en een training in creatieve technieken van Ynnovate.

Ook de gemeentelijke sector was vertegenwoordigd in de finale. Wouter Struijk (Beleidsadviseur Jeugd & Onderwijs bij de gemeente Schiedam) maakte eveneens indruk met de creatieve manier waarop hij complexe vraagstukken aanpakt.

Over de verkiezingsavond en FUTUR:

Sinds 2002 organiseert stichting FUTUR de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Met de verkiezing wil FUTUR het imago van de overheid als werkgever verbeteren en de meerwaarde van de jonge ambtenaar in de veranderende overheid zichtbaar maken. De finalisten werden geselecteerd uit meer dan 70 nominaties. Het A+O fonds Gemeenten ondersteund FUTUR omdat we de instroom van jongeren een belangrijk thema vinden.

Al jaren wordt de vergrijzing van de gemeentelijke sector opgevoerd als één van de grootste uitdagingen voor gemeenten. En ondanks vele initiatieven, inzet en aandacht blijft de gemiddelde leeftijd oplopen en blijft het aandeel jongeren in de gemeentelijke bezetting ver achter bij het aandeel jongeren in de beroepsbevolking. Daarom ondersteunt het A+O fonds Gemeenten FUTUR en daarmee de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar. Ook bezig met de instroom van jongeren? Sluit dan aan bij de 3-2-1-Co Instroom Jongeren.

Aanbevolen voor u