A+O fonds Gemeenten en VNG ondersteunen gezamenlijk gemeenten bij het leren en professionaliseren in het kader van decentralisaties in het sociaal domein.

Doelgroep ‘Leren in het Sociaal Domein’

Trekkers en adviseurs in het sociaal domein verantwoordelijk voor professionalisering, leren en ontwikkelen. Dit kunnen zowel leidinggevenden, projectleiders als opleidings- en HR-adviseurs zijn.

In 2016 organiseerden we de volgende activiteiten:

Regionale inspiratiesessies en leernetwerken

De transitie is een feit, de wijkteams zijn aan het werk, maar hoe gaat het nu echt? Lukt het in uw gemeente om de zorg te innoveren, of bent u vooral bezig de nieuwe verantwoordelijkheden voor jeugdzorg en zorg organisatorisch rond te krijgen, en is het inkoopproces al lastig genoeg? Hoe krijgt u het leren dan van de grond?

Wilt u daarover sparren met collega’s in uw regio die met dezelfde vraagstukken worstelen? Of juist creatieve oplossingen hebben bedacht? Het A+O fonds Gemeenten faciliteert inspiratiesessies ‘Leren in het sociaal domein’ met het doel de transformatie in het sociaal domein effectief te maken. Doelgroep van deze inspiratiesessies en het leernetwerk zijn trekkers bij gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor leren en ontwikkelen in het sociaal domein of daar dagelijks mee bezig zijn.

Belangstelling voor een regionale bijeenkomst?

Neem contact op met Renz Davits via  renz.davits@aeno.nl. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met onze adviseurs van het team Leren in het Sociaal Domein:

  • Suzanne Bunnik – info@suzannebunnik.nl
  • Ilona Goessens – ilonagoessens@hotmail.com
  • Ellen Grooteman – ellen.grooteman@vng.nl

Lerend werken in het sociaal domein

In 2015 heeft het A+O fonds en VNG een publicatie uitgebracht over Lerend werken in het Sociaal Domein. Hierin vindt u voorbeelden van leren en professionaliseren in het sociaal domein. Zie:

Webdoc Overheidsprofessionals werken aan nieuwe rollen

Op het Forum Lerend Werken vindt u informatie, maar kunt u ook vragen stellen. Daarnaast vindt u er interessante bijeenkomsten, presentaties en artikelen.

Op de Landelijke Praktijkdag 3D&HR van 4 juni 2015 zijn filmpjes gemaakt over vernieuwing en leren in het sociaal domein:

De kracht van Leeuwarden

Wij Eindhoven

G1000 Uden:

Kennisbank Sociaal Domein Gemeenten

Op de website van de VNG is een Kennisbank ingevuld met praktijkvoorbeelden en instrumenten. Alle informatie, praktijkvoorbeelden en instrumenten met betrekking tot het sociaal domein en gemeenten vindt u hier terug.

Publicatie “Transformeren, gewoon doen in de gemeentelijke sector”

De publicatie Transformeren, gewoon doen laat zien hoe u ruimte voor maatwerk en sturing van onderaf kunt bewerkstelligen. Hoe u samen kunt leren van goede en minder goede praktijkervaringen. Het geeft een handzaam overzicht van ieders rol, hoe die elkaar kunnen versterken en hoe u er als gemeente voor kunt zorgen dat het wijkteam kan floreren. Het boek is geschreven door Suzanne Bunnik en is te zonder kosten te bestellen bij het A+O fonds Gemeenten, via secretariaat(at)aeno.nl .

Subsidie voor vernieuwende projecten

Wilt u een vernieuwend project uitvoeren gericht op leren en professionaliseren in het sociaal domein dan kunt u hiervoor gebruik maken van subsidie via de Innovatieve Projecten Regeling.

Pilot collegiaal leren voor financiële professionals

VNG Academie start een pilot collegiaal leren voor financiële professionals werkzaam in het sociaal domein. Kom meer te weten.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over Leren in het sociaal domein? Neem dan contact op met Renz Davits via renz.davits@aeno.nl.

Aanbevolen voor u