De week van 9 tot 13 november stond voor het A&O fonds Gemeenten volledig in het teken van de Meester in je Werk-week en Ambt24. Zestig gemeenten maakten dankbaar gebruik van trainingen, workshops en activiteiten die het A&O fonds Gemeenten beschikbaar stelde voor deze week. Uiteraard allemaal in het teken van vakmanschap, loopbaan en persoonlijke ontwikkeling. Inspirerend, leerzaam en soms ook uitdagend. De hamvraag van deze week was: Wat kun je zelf doen om je te blijven ontwikkelen en meester in je vak te zijn. De boodschap? Ontwikkeling is niet alleen belangrijk of misschien wel noodzakelijk. Bezig zijn met je eigen vakmanschap en ontwikkeling is ook leuk!

Door het hele land sloten gemeenten aan bij de Meester in je Werk-week. Via de menukaart Meester in je Werk konden gemeenten activiteiten zoals een professionele fotoshoot, de workshop TalenSpiegel, Egostrippen, vakmanschap in beeld met Bromet, een workshop Design Thinking of deelname aan de Dag van de Mobiliteit boeken. Naast deze activiteiten van het A+O fonds, organiseerde gemeenten ook tal van eigen activiteiten.

Roadshow in kader van MeesterinjeWerk.nl

Een van de activiteiten deze week waren de roadshows in het kader van de website MeesterinjeWerk.nl. Met deze website ondersteunen de A&O fondsen Gemeenten en Provincies individuele ambtenaren om zelf sturing te geven aan hun loopbaan, ontwikkeling en vakmanschap.MIJW Roadshow

Bezuinigingen en boventalligheid, werk dat veranderd, wel of niet investeren in je loopbaan. Onderwerpen die tijdens deze roadshow door professionele acteurs in verhaalvorm worden gespeeld, waarna de aanwezigen de opdracht krijgen het verhaal af te maken. De vervolgverhalen variëren van hilarisch tot inzichtelijk en alles ertussenin. Voor Albert Miltenburg (gemeente Houten) waren de situaties zeer herkenbaar: “Ik kwam er te laat achter dat ik in beweging moest komen. Maar dat heb ik wel gedaan. Na diverse tests heb ik de ontvangen adviezen gevolgd en stevige keuzes gemaakt. Dat was niet altijd eenvoudig, mijn oude werk had namelijk ook erg fijne aspecten. Inmiddels ben ik gaan doen wat ik echt wilde. Je bent nooit te oud om een switch te maken.”

De veel jongere Anouk krijgt ook nieuwe energie van de roadshow: “Voor mij is deze roadshow een echte eye opener. Ik denk dat als je niet ontwikkelt, je achterblijft. Later is te laat.” Anouk besloot ter plekke om nadere opleidingen te volgen. Deze mogelijkheden vindt ze onder andere op www.meesterinjewerk.nl.

Design Thinking: voor creatieve oplossingenDesign Thinking 2

In tijden van verandering en burgerparticipatie vraagt het werken bij gemeenten ook om een andere aanpak. Waar voorheen vraagstukken werden opgelost binnen de organisatie, wordt het steeds belangrijker dat inwoners en ondernemers, betrokken worden bij initiatieven en casussen. Dat klinkt logisch, maar vergt een hele andere manier van werken en denken. Met de workshop Design Thinking krijgen deelnemers beter inzicht in de behoeften en wensen van alle belanghebbenden rondom een casus en de knelpunten waar zij tegenaan lopen.

Design Thinking is een manier om problemen open te bekijken en verfrissende, originele en creatieve oplossingen te bedenken, legt Lennart Lindeman van KrachtLab uit. “Het begint met je grondig in elkaars behoeften verdiepen. Vervolgens doorloop je verschillende creatieve fasen, onder andere: experimenteren, verbeteren en samenwerken. Het gaat daarbij niet om de beste keuze maken uit bestaande alternatieven, maar juist om compleet nieuwe alternatieven ontwikkelen. Vraagstukken op een methodische manier fris en open tegemoet treden, dat is Design Thinking.”

Een van de deelnemers in de gemeente Woerden is Sandra de Wolff, kwaliteitsmedewerker informatievoorziening en projectleider verduurzaming van de gemeentelijke organisatie. “Ik merk dat mensen het veel leuker vinden om met elkaar iets te doen dan om naar een presentatie te luisteren. Daar wil ik graag inspiratie over opdoen. Met deze workshop heb ik nieuwe ideeën opgedaan over hoe ik collega’s op een leuke manier mee kan krijgen bij ontwikkelingen.”

Stereotypen

Ambtenaren zijn lui, werken van 9 tot 5 en zijn niet bereid iets extra’s te doen. Bekende stereotypen als het over ambtenaren gaat. Wij hebben ze deze week niet aangetroffen. Of het nu was in de organisatie van een ontwikkelmarkt, het geven van een workshop of een wandeling midden in de nacht door Amersfoort. Ambtenaren gingen aan de slag en keken over hun grenzen heen. Over de grenzen van hun gemeenten, maar ook over de grenzen van hun werk.

Een overzicht van reacties en activiteiten tijdens de Meester in je Werk-week vindt u ook op Storify.

Aanbevolen voor u