Werken bij de overheid 2018  |  Vakmanschap in verandering

De tweede editie van Werken bij de Overheid is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen SDU en A+O fonds Gemeenten. Het thema van deze editie is vakmanschap in verandering. We blikken vooruit op 2018 (en soms een tikkeltje verder). Bijvoorbeeld met Olav Welling, directeur Ambtenaar en Organisatie bij het ministerie van BZK, die ambtenaren adviseert zichzelf een spiegel voor te houden. Want hoe ziet het werk dat u nu doet er over vijf jaar uit? Door de digitalisering verdwijnen er banen, maar volgens Welling is het veel interssanter om te bekijken hóé het werk gaat veranderen. Waarin gaat de technologie het werk dat u doet ondersteunen?

De digitalisering is ook behoorlijk van invloed op de afdeling Burgerzaken. We spreken met recht over een revolutie aan het loket, bijvoorbeeld in Barneveld. Met drie wethouders evalueren we de afgelopen vier jaar. Zij vertellen hoe ze in hun medewerkers hebben geïnvesteerd én geven tips mee voor het volgende college, dat na de verkiezingen in maart van start gaat.

Jonge ambtenaren

De kansen voor jongeren komen aan bod in zes portretten: vier gemeentesecretarissen, een loco en een directeur bedrijfsvoering vertellen op welke manier zij in hun gemeente bezig zijn met het aantrekken en behouden van jongeren.

Verder in deze editie: Overbetuwe, Deventer en Bergen op Zoom experimenteren om het talent van hun medewerkers zo goed mogelijk te benutten. In Lingewaard spraken we met iemand, die al 25 jaar werkzaam is voor de gemeente en met een jonge ambtenaar van 25 jaar oud, wiens carrière nog maar net begint.

Trends

Tot slot belichten we vier trends: omgaan met verandering en tegenslag, datasturing levert nieuwe inzichten voor beleid en uitvoering, hoe pak je ziekteverzuim aan en de gevolgen van de normalisering van de rechtspositie van ambtenaren.

Lees het online magazine.

Aanbevolen voor u