Workplace Innovation, wat betekent dit nu eigenlijk en wat kunnen we ermee. Dat stond gisteren (11 mei 2017) centraal tijdens het tweede A+O College. Ditmaal waren we op uitnodiging van Werken in Friesland te gast in Leeuwarden. Spreker van de dag was Steven Dhondt. Hij zoomde in op de theorie achter Workplace Innovation, waarna Bas Taalman van Decos in Noordwijk de vertaalslag maakte naar de praktijk.

Bijna 100 mensen wisten de verleiding van het mooie weer te weerstaand. Niet zo gek, want de wereld van Workplace Innovation is ook een interessante voor gemeenten. Dhondt ging tijdens zijn college in op vragen als waarom Workplace Innovation van belang voor is voor organisaties, hoe het organisaties kan veranderen en hoe je van start kan gaan met een Workplace Innovation traject. Zo benoemde hij de vijf elementen die nodig zijn om innovatie te realiseren:

  • uitdagend werk
  • ruimte
  • co-creatie
  • zelfsturing
  • uitdagend werk.

Daarnaast ging hij in op de drie principes die organisaties nodig hebben om innovatie te faciliteren:

  • grenzen
  • vertrouwen
  • dialoog

De belangrijkste conclusie, wellicht een open deur, is: ‘Organisaties veranderen niet zomaar’. Het is van belang dat medewerkers participeren bij organisatieverandering. Het gaat erom dat je individuele medewerkers weet te activeren.

Na het theoretische verhaal  van Dhondt nam Bas Taalman het stokje over. Taalman is werkzaam bij het IT bedrijf Decos. En hoewel de wereld van Decos vanzelfsprekend een andere is dan die van gemeenten, deden de aanwezige veel inspiratie op. Functieloos werken, papierloos werken, gebruikmaken van de laatste technische mogelijkheden, geen vakantiedagen meer, arbeidsvoorwaarden op 1 A4’tje; allemaal onderwerpen die revue passeerden (lees ook: Bij Decos in Noordwijk hebben ze geen managers nodig). Taalman eindigde met de uitnodiging om vooral eens langs te komen in Noordwijk en te zien hoe er gewerkt wordt bij Decos.

Downloads:

Presentatie Steven Dhondt
Presentatie Bas Taalman
Gids voor Workplace Innovation

Aanbevolen voor u