Dat het opleidingsbudget bij de gemeente Groningen nu al ‘schoon op’ is, heeft waarschijnlijk te maken met de eenvoudigere voorwaarden. Eind november was ons opleidingsbudget voor dit jaar schoon op. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dat het nu wel is gebeurd, is op zich een goed teken. We willen graag dat veel medewerkers de gelegenheid krijgen een opleiding te volgen. Om hun vakkennis actueel te houden, om nieuwe vaardigheden te leren, of iets compleet nieuws.

Christien Bronda, gemeentesecretaris en algemeen directeur gemeente Groningen, schrijft voor A&O fonds Gemeenten columns. Deze verschijnen ook in magazine Binnenlands Bestuur.

Eenvoudige voorwaarden

Dat het potje voor opleidingen leeg is, komt niet doordat er te weinig in zat. Het heeft, hoop ik, te maken met ons nieuwe opleidingsbeleid. We hebben de voorwaarden eenvoudiger gemaakt. Zo hoef je als je bij de gemeente vertrekt, je opleiding niet meer terug te betalen. Dat scheelt een hoop. Je loopt geen financieel risico meer. Zo hebben we de drempel verlaagd om toch voor die ene studie te kiezen. Ja, ik weet het: het kan nu gebeuren dat iemand die net op onze kosten een dure opleiding heeft gevolgd, zijn of haar biezen pakt. Maar dat is het waard. Dat versta ik onder goed werkgeverschap. En eerlijk gezegd scheelt het ook een hoop bureaucratie en discussies over hoeveel iemand moet terugbetalen.

Lichtkleurig asfalt

Een goed voorbeeld van iemand die veel opleidingen en cursussen heeft gedaan waarvan wij als gemeente meeprofiteren, is Ronald Rosman. Hij werkt bij Stadsbeheer en hij heeft iets geweldigs ontwikkeld. Lichtkleurig asfalt. Hij kan er heel enthousiast over vertellen. Het is op allerlei manieren duurzaam. Door de lichte kleur wordt het op zonnige dagen veel minder heet dan gewoon asfalt. Dat zorgt voor minder hittestress in de zomer. Verder wordt het op lagere temperatuur geproduceerd, zodat er minder CO2 wordt verbruikt. En het gaat langer mee. En het is ook nog eens recyclebaar. Dat is toch fantastisch? En o ja, door de lichte kleur weerkaatst het licht van de straatlantaarns erop, en kunnen we de straatverlichting dimmen.

Goed gevuld budget

GemGro Reflection heet het, zoek het maar eens op. Het Team Stadsbeheer heeft hiermee de finale gehaald van de Overheidsinnovatie Award 2023. Helaas niet gewonnen, maar ik ben er heel trots op. Het asfalt wordt in onze gemeente al toegepast en andere gemeenten hebben interesse getoond. Geweldig toch, dat iemand binnen zijn vakgebied zo’n innovatie realiseert? Ik vind het altijd zo bijzonder dat we mensen in dienst hebben die écht iets kunnen maken. Begrijp me goed, al onze medewerkers hebben hun kwaliteiten en doen hun werk met volle inzet, maar ik ben soms best jaloers op mensen die een ambacht beheersen, zoals hoveniers en architecten. Bevlogen mensen zijn dat vaak. Mensen als Ronald, die zijn blijven leren en zich blijven ontwikkelen. Daarvoor moeten wij ze wel de ruimte geven. En een goed gevuld opleidingsbudget natuurlijk.

Misschien vind je dit ook interessant