Op deze pagina vind je in de tabs alle informatie over het event: van het voorlopige programma tot de sprekers en workshops. We zijn nog volop bezig met de verdere invulling, dus de pagina wordt regelmatig bijgewerkt. Houd deze pagina goed in de gaten voor de laatste updates!

Op donderdag 9 oktober organiseren we de Gezond Werken Dag – een inspirerende dag vol kennis, uitwisseling en praktische handvatten om samen te bouwen aan een mentaal krachtige organisatie.

Als HR-professionals, arboprofessionals en leidinggevenden hebben jullie samen grote invloed op het mentale welzijn van medewerkers én op een gezond werkklimaat. Deze dag draait om de kracht van samenwerking: ieder vanuit de eigen rol, met één gezamenlijk doel – een veerkrachtige, toekomstbestendige organisatie

Meld je nu alvast aan

Zeker zijn van een plek? Schrijf je dan vandaag nog in.

Dit project is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Het (voorlopige) programma

Het programma is gevarieerd en staat onder leiding van een inspirerende dagvoorzitter. Tijdens de dag is er ruime keuze uit workshops en inspiratiesessies. Alles draait om veiligheid, mentaal welzijn en een gezond werkklimaat.

De dag staat in het teken van de kracht van samenwerking – ieder vanuit zijn of haar eigen rol, met één gezamenlijk doel: een veerkrachtige en toekomstbestendige organisatie.

Zo ziet het dagprogramma eruit:

09:15 - 10:00 uurRegistratie & inloop
10:00 - 10:15 uurOpening en welkom
10:15 - 11:15 uurKeynote: Dr. Doeschka Anschutz -Universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en medeoprichter van The Lab of Life-
11:15 - 11:30 uur
Naar de sessies
11:30 - 12:30 uur
Ronde 1: workshops & inspiratiesessies
12:30 - 13:30 uur
Lunch en keuze 2e ronde workshops
13:30 - 14:30uur
Vrije Denkers
14:30- 14:45 uur
Korte pauze
14:45 - 15:45 uur
Ronde 2: workshops & inspiratiesessies
15:45 - 16:00 uur
Wrap-up
16:00 - 17:00 uur
Netwerkborrel

Dit project is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Meld je nu alvast aan

Zeker zijn van een plek? Schrijf je dan vandaag nog in.

Op deze dag laten we ons inspireren door onderbouwde verhalen en frisse perspectieven van onze dagvoorzitter en keynote sprekers. Zij delen hun visie, ervaringen en ideeën over het samen bouwen aan mentaal krachtige organisaties.

Sprekers van de Gezond Werken Dag 2025

Dr Doeschka Anschutz

Dr. Doeschka Anschutz - ochtend

Dr. Doeschka Anschutz is universitair docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en medeoprichter van The Lab of Life. Ze is gespecialiseerd in gedragsverandering en mentale gezondheid. Haar werk richt zich op het ontwikkelen van praktische, wetenschappelijk onderbouwde methoden om mensen te helpen hun welzijn te verbeteren.

In de keynote neemt ze ons mee naar de wetenschap achter mentale kracht.

Vrije denkers - middag

Samen met Arthur Kruisman en Patrick Donath – beter bekend als De Vrije Denkers – gaan we aan de slag met het bouwen van een mentaal krachtige organisatie.
Met behulp van interactieve werkvormen, heldere inzichten en prikkelend videomateriaal dagen zij ons uit om anders te denken én vooral te doen.

Deze sessie is niet alleen bedoeld ter inspiratie, maar zet ook daadwerkelijk aan tot actie en verandering.

In de video leggen ze zelf uit wat je kunt verwachten.

YouTube
Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Meld je nu alvast aan

Zeker zijn van een plek? Schrijf je dan vandaag nog in.

Dit project is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Tijdens de Gezond Werken Dag 2025 kun je zelf kiezen welke workshops en sessies je volgt. Er zijn twee workshoprondes, zodat je de kans hebt om verschillende thema’s te verkennen. Alle sessies staan volledig in het teken van gezond en veilig werken, met praktische inzichten en toepasbare handvatten voor jouw rol als HR-, arbo- of leidinggevende professional.

Reeds bekende workshops/inspiratiesessies

Haal meer uit de RI&E en het GIR: ervaringen uit de praktijk

Benieuwd hoe gemeentelijke organisatie omgaan met de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en het Gemeentelijk Incidenten Registratiesysteem (GIR)? Tijdens deze interactieve workshop ontdek je hoe deze twee waardevolle instrumenten, aangeboden door A&O fonds Gemeenten, in de praktijk worden ingezet. Er is volop ruimte om vragen te stellen en onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Laat je inspireren en versterk het veiligheids- en gezondheidsbeleid binnen jouw organisatie!

Door: Fieke Horsten
Fieke Horsten is programmamaker gezond en veilig werken bij A&O fonds Gemeenten. 

Aan de slag met de arbocatalogus sociale veiligheid

Ongewenst gedrag komt helaas ook voor binnen gemeenten. De nieuwe Arbocatalogus Sociale Veiligheid, die in de loop van 2025 verschijnt, helpt om dit aan te pakken. De catalogus biedt duidelijke handvatten voor wat je als organisatie minimaal op orde moet hebben én praktische tips om sociale veiligheid te bevorderen. Tijdens deze workshop maak je kennis met de catalogus en de achterliggende afspraken. Laat je informeren en inspireren om sociale veiligheid binnen jouw gemeente structureel te verbeteren.

Door: Monique van Limpt

Expert in verandertrajecten en psychosociale arbeidsbelasting, zoals agressie en geweld, werkdruk en omgangsvormen.

Systemisch kijken: de kracht van onderstroom en bovenstroom

Gedoe in een team is vaak geen kwestie van ‘gedoe met een persoon’, maar een signaal dat er iets uit balans is in het geheel. In deze workshop maak je kennis met systemisch denken: een manier om onderliggende patronen en dynamieken in je team zichtbaar te maken.

We verkennen drie systemische principes:
- Binding wie hoort erbij?
- Ordening bij wie liggen de verantwoordelijkheden?
- Uitwisseling klopt de balans in geven en nemen?
Deze principes spelen voortdurend op de achtergrond mee in teams, vaak onbewust maar met grote impact.

Systemisch werken helpt je om anders te kijken, zodat mentale kracht en veerkracht niet alleen individuele eigenschappen zijn, maar versterkt worden door het hele systeem. Met een herkenbare casus maken we het direct toepasbaar zodat je erin je eigen team meteen mee aan de slag kan.

Door: Eveline Glansbeek

Ik help teams en individuen in beweging te komen door met systemisch werk patronen zichtbaar te maken en voelbaar te maken wat echt klopt. Mijn basis in personeelswetenschappen. Ik heb een nuchtere, praktische aanpak met aandacht voor mens en systeem.”

Mentale kracht op maat – resultaten & aanbevelingen onderzoek

Welke groepen medewerkers ervaren mentale belasting en wat kun jij daaraan doen? Tijdens dit webinar delen we de uitkomsten van het onderzoek 'Mentale kracht op maat', uitgevoerd door Regioplan in opdracht van A&O fonds Gemeenten. Je krijgt inzicht in risicogroepen, oorzaken en effectieve maatregelen, overzichtelijk gepresenteerd in een praktische maatregelenmatrix. Ook gaan we in op hoe je de maatregelen implementeert binnen je eigen gemeente.

Door: Regioplan 
Regioplan is een onderzoekbureau gespecialiseerd in thema's als duurzame inzetbaarheid en arbeidsmarkt. Zij hebben het onderzoek mentale kracht op maat uitgevoerd. 

Mentale kracht zit in je netwerk: sociale netwerkanalyse als sleutel tot veerkrachtige teams

Mentale kracht is niet alleen individueel, maar ook relationeel bepaald. In deze interactieve sessie ontdek je hoe sociale netwerkanalyse (SNA) helpt om informele samenwerking en steun zichtbaar te maken. Je leert welke netwerkpatronen bijdragen aan of juist afbreuk doen aan veerkracht in teams, en hoe je daar als leidinggevende of adviseur praktisch op kunt sturen.

Door: Loes de Boer
Loes is organisatieadviseur en mede-eigenaar van Qultify. Ze is specialist in sociale netwerkanalyse en helpt organisaties de kracht van hun informele netwerken te benutten. Haar motto: wie je kent, beïnvloedt wat je kunt.

Fouten maken en de invloed op mentale kracht

Tijdens deze bijeenkomst gaan we praktisch aan de slag met het Workstyle-model – een krachtig instrument voor het versterken van teams en organisaties. We verdiepen ons in drie actuele thema’s: vitaliteit & welzijn, verbinding & psychologische veiligheid, en samenwerken & eigenaarschap. Het workstyle-model biedt concrete handvatten om:

  • duurzame inzetbaarheid te bevorderen
  • teamontwikkeling te stimuleren
  • én een gezonde, veilige werkomgeving te creëren waarin mensen floreren

Het model nodigt uit tot bewust kiezen, experimenteren en leren – en helpt teams en organisaties continu te verbeteren en echt eigenaarschap te nemen over hun manier van werken.

Door: Gonny Vink
Als auteur van Leidinggeven op afstand (2019) en mede-auteur van Samenwerken op afstand (2022) werk ik al jaren aan toekomstbestendige manieren van werken. Ik geloof in hybride werkvormen waarin teams wendbaar samenwerken, met oog voor autonomie, verbinding en eigenaarschap.

De mentale motor van werkplezier: bouwen aan veerkracht

Na een periode van intensieve organisatieverandering maakten Wigo4it begin 2024 bewust de keuze: duurzame inzetbaarheid en mentale kracht van medewerkers móét centraal staan in onze strategie. Niet als bijzaak, maar als voorwaarde voor succes op alle andere doelen. Vanuit die overtuiging zijn we, samen met medewerkers, OR en management, gaan bouwen aan een vitaliteitsaanpak die draait om eigenaarschap, vertrouwen en werkplezier. Want mentale veerkracht is voor ons de motor achter betrokkenheid, energie en groei op de werkvloer. Tijdens de Gezond werken dag delen we graag hoe wij vanuit co-creatie tot een praktisch en gedragen fundament zijn gekomen – inclusief de lessen die we onderweg leerden. Laat je inspireren en ontdek wat er mogelijk wordt als je samenwerkt aan welzijn met échte betrokkenheid.

Door: Sabine van Rooijen
Sabine werkt als tribelead people & excellence bij Wigo4it, een IT-coöperatie die lid is van de WSGO en werkt voor de vier grootste gemeente van Nederland. Samen met haar team van peoplemanagers en HR-adviseur werkt ze aan een veerkrachtige organisatie waarin elke medewerker het beste uit zichzelf kan halen. Plezier in het werk en impact maken staat hierin voorop!

Lagerhuisdebat: AI en werkgeluk: vloek of zegen?

Op het gebied van werkgeluk zijn de meningen over AI sterk verdeeld. De één ziet kansen om de werkdruk te verminderen, de ander ziet juist alle leuke kanten van het werk verdwijnen door inzet van AI. Hoe ga je als mens en als organisatie om met (mentale) gevolgen van de nieuwe technologische ontwikkelingen? Aan de hand van prikkelende stellingen gaan we hierover met elkaar in gesprek. Dat doen we in de vorm van een lagerhuisdebat, waarbij je zelf per stelling kiest of je het er mee eens bent.

Door: Freek Vos
Freek Vos (1973) is al ruim dertig jaar een early adopter van disruptieve technologie, zoals de computer, het internet en de mobiele telefoon. Volgens Freek is AI de vierde grote disruptor van de moderne tijd. Het is dan ook niet verbazend dat hij zich in zijn rol als Adviseur ICT en Informatiemanagement bij A&O fonds Gemeenten op deze nieuwe technologische ontwikkeling heeft gestort. Hij omschrijft zichzelf als 'een slimme generalist die verbanden legt tussen technologie, mens en organisatie '.

Mentaal krachtig door de overgang: hoe HR, leidinggevenden en Arbo een verschil kunnen maken

De overgang is niet alleen een lichamelijke, maar ook mentale en emotionele transformatie in het leven van veel vrouwen. Deze verandering heeft vaak directe invloed op het werkvermogen, het welzijn en de samenwerking op de werkvloer. Tijdens deze workshop wat de overgang betekent, wat de impact is op het werk én hoe jij in jouw rol kunt bijdragen aan een mentaal krachtiger werkklimaat voor vrouwen in deze levensfase.

We combineren feiten, praktijkverhalen en uitwisseling, en vertalen dit naar praktische handvatten om een overgangsvriendelijke en inclusieve werkcultuur te creëren. Denk aan het herkennen van signalen, het voeren van het goede gesprek en het slim samenwerken met interne en externe professionals.

Door: Marieke Schurink
Marieke is socioloog en oprichter van Menokracht. Zij houdt zich bezig met het thema inzetbaarheid, met een scherpe focus op de overgang in relatie tot werk. Met Menokracht maakt zij de vaak onzichtbare impact van de overgang op de werkvloer zichtbaar. Haar missie: het werkpotentieel van vrouwen in deze levensfase behouden én versterken.

Meld je nu alvast aan

Zeker zijn van een plek? Schrijf je dan vandaag nog in.

Dit project is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Misschien vind je dit ook interessant