Sportbedrijf Tilburg heeft sinds een aantal jaar een eigen opleidingscentrum. Het opleidingscentrum is ontstaan als oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt en om het eigen personeel meer doorgroeikansen te bieden. De eerste gecertificeerde Allround zwembadmedewerkers zijn inmiddels afgezwaaid en werkzaam in de Tilburgse zwembaden. Daphne Verhoeven, Joyce van Gestel en Johan Bergman vertellen over de oprichting van het opleidingscentrum en de nieuwe carrièrekansen die het hen bracht.

Acht jaar geleden solliciteerde Joyce van Gestel op een baan als receptioniste bij sportcomplex T-Kwadraat. Een nieuw complex met dans- en sporthallen, een fitnesscentrum en een ijsbaan. “Het leek me leuk werk in een leuke omgeving”, vertelt Joyce. “En ik kon parttime werken, wat erg fijn was met een klein kindje thuis.” Joyce werd aangenomen en werkte op externe basis voor de gemeente Tilburg. Na een jaartje pauze kwam ze terug en ging aan de slag bij het naastgelegen recreatiebad Stappegoor.

Inspireren over leren sportbedrijf tilburg joyce portret

Ik voel me in het zwembad letterlijk als een vis in het water.

Joyce van Gestel, Lesgever Zwem-ABC Sportbedrijf Tilburg

“Via het uitzendbureau waar ik eerder al voor werkte, werd ik gevraagd om de zomerdrukte op te vangen bij de receptie van het zwembad”, vertelt Joyce. “Dat deed ik graag, want ik houd van afwisseling. En het zwembad leek me een leuke werkplek, zeker in de zomer.” En dat was het ook. Joyce aarzelde dan ook geen moment toen zij het aanbod kreeg om lifeguard te worden.

Stage als kennismaking

Het idee voor het eigen opleidingscentrum kwam mede van Daphne Verhoeven. Als Specialist zwem- en schaatsschool bij Sportbedrijf Tilburg zag zij het aantal gediplomeerde zwembadmedewerkers langzaam opdrogen. “Sinds de ROC’s de zwemvakken niet langer verplicht stellen, kregen we steeds minder stagiaires en daarmee ook minder nieuw personeel”, vertelt Daphne, die zelf ook via haar stageperiode in het zwembad bij het Sportbedrijf terechtkwam. “Omdat de zwemvakken maar een klein onderdeel zijn van de opleiding Sport & Bewegen, is de stage belangrijk om écht kennis te maken met het vak. En te ontdekken hoe leuk het is natuurlijk!”

Inspireren over leren sportbedrijf tilburg Daphne portret

We zijn digitaal onderwijs heel gewoon gaan vinden, maar zwemonderwijs leer je pas echt in de praktijk.

Daphne Verhoeven, Specialist Zwem- en Schaatsschool Sportbedrijf Tilburg

De perfecte baan

Daphne en haar collega’s grepen de coronapandemie aan om hun plannen verder uit te werken en het management te overtuigen van hun idee. Voor dit laatste was niet veel nodig. “Gemeente Tilburg vindt leren en ontwikkelen erg belangrijk en een eigen opleidingscentrum past daar perfect bij”, zegt Daphne. Om vervolgens wijzend naar collega Johan Bergman, verder te gaan:

“En mede dankzij Johan hadden we ook nog eens een bijna compleet opleidingsplan klaarliggen. Zeg daar maar eens nee tegen!” Johan glimlacht bescheiden en knikt instemmend. Hij vertelt: “In 2005 begon ik als Algemeen zwembadmedewerker in recreatiebad Stappegoor en kon zo van mijn hobby, vrijwilliger bij de Reddingsbrigade, mijn beroep maken. Ideaal dus.”

Inspireren over leren sportbedrijf tilburg 1000 1

Blij met alle kansen

Johan werkt in eerste instantie als lifeguard, maar krijgt er al snel meer taken bij. Binnen twee jaar is hij deels verantwoordelijk voor het reilen en zeilen bij recreatiebad Stappegoor, om vervolgens een werkervaringsplaats te krijgen als teamleider/locatiemanager bij zwembad Reeshof. Hierna volgen sportcomplex Drieburcht en sportcomplex T-Kwadraat.

Johan is blij met alle kansen die hij krijgt, maar mist het water. In goed overleg begint hij zijn eigen trainingscentrum en start met het geven van watersport- en EHBO-trainingen aan particulieren. En dan wordt hij gevraagd te helpen bij het opzetten van een opleidingscentrum. Daphne: “We zouden wel gek zijn als we Johan hierbij niet om hulp vroegen!” Uiteraard werkte Johan graag mee en is hij een van de zes gediplomeerde docenten van Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg.

Inspireren over leren sportbedrijf tilburg johan portret

Als Algemeen zwembadmedewerker maakte ik van mijn hobby mijn beroep.

Johan Bergman, Zwemdocent Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg

Overlappende werkzaamheden

Joyce heeft dan wel geen les gehad van Johan, maar ook de andere docenten zijn bekenden. “Dat vind ik echt een van de grote voordelen van eigen opleidingscentrum”, zegt Joyce. “Je bent collega’s, kent elkaar persoonlijk en weet wat je aan elkaar hebt. Omdat de betrokkenheid groter is, vraag je ook makkelijker om hulp en ga je sneller door met vervolgopleidingen.” Inmiddels is Joyce officieel Lesgever Zwem-ABC en geeft zij zwemles aan kinderen en volwassenen.

Mist zij haar oude werk nog wel eens? “Niet echt, maar welk werk bedoel je precies? Want ik werk nog steeds als lifeguard en draai zelfs nog wel eens een dienst bij de receptie”, lacht ze. “Ik word blij van de afwisseling in mijn werk, maar ook van de overlap. Want als lifeguard ben je ook gastvrouw en het geven van zwemles heeft weer overeenkomsten met het werk als lifeguard. Ik vind alles even leuk om te doen. Ik voel me in het zwembad letterlijk als een vis in het water.”

Veiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid

Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg bestaat nu officieel anderhalf jaar. Heeft het gebracht waar Daphne en haar collega’s op hoopten? “Absoluut”, zegt zij, “dit is op zo veel manieren een succes. We bieden collega’s de mogelijkheid zich te ontwikkelen, we behouden ons personeel, kunnen onze vacatures vervullen én meer zwemlessen aanbieden.” En dat blijkt hard nodig.

Niet alleen zijn er lange wachtlijsten voor zwemles, het niveau van de kinderen die komen zwemmen wisselt ook erg. Joyce vertelt: “Tijdens het vrijzwemmen zag ik soms kinderen spartelen die bij navraag beweerden hun ABC-diploma te hebben. Maar dan niet volgens onze standaarden.” Johan herkent dit en besteedt in zijn lessen dan ook extra aandacht aan veiligheid, verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid.

“De speerpunten in mijn lessen zijn altijd dat je als zwembadmedewerker je verantwoordelijkheden moet kennen en nemen, en vertrouwen moet hebben in je eigen handelen. Dan hoef je je namelijk ook niet druk te maken om die aansprakelijkheid.”

Inspireren over leren sportbedrijf tilburg 1000 2

Kwaliteitsverbetering

Invloed op de kwaliteit van de opleidingen is voor Daphne nog een voordeel van een eigen opleidingscentrum. “Zeker sinds de coronapandemie zijn we digitaal onderwijs heel gewoon gaan vinden. In veel gevallen kan dit ook prima, maar zwemonderwijs leer je pas echt in de praktijk.”

De zwemopleidingen bestaan uit een tiental lessen, competentieopdrachten en een verplichte stageperiode van minstens 40 uur. Tijd die ook echt nodig is. “En dan nog blijven er altijd situaties die je alleen leert on the job”, zo weet Joyce uit ervaring. “Ik begeleidde een keer een kinderfeestje waarbij de vader van de jarige nogal gestrest was. Hij vond het nodig om agressief te worden. Gelukkig worden we daar als lifeguard ook in getraind zodat ik professioneel en zakelijk kon blijven. Maar het raakt je wel.”

Inspelen op behoeften

Misschien is het wat vroeg om nu al vooruit te kijken, maar hoe zien Daphne, Johan en Joyce de toekomst bij Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg? “Inmiddels hebben we 6 eigen docenten en zo’n twintig zwembadmedewerkers opgeleid op verschillende niveaus”, zegt Daphne trots. “Die lijn willen we vasthouden.

Ondertussen zijn we ook bezig met ons opleidingsaanbod en hoe we kunnen inspelen op de behoefte van medewerkers en bezoekers. Wij hebben tenslotte de beschikking over de kennis, ervaring en een zwembad.” Johan blijft doen waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. “Ik werk hier al 18 jaar met veel plezier en steeds weer nieuwe uitdagingen. Het opleiden van instructeurs is de nieuwste uitdaging waar ik nog volop van geniet.” Joyce gaat eerst meters maken als Lesgever Zwem-ABC. “Ik ben nog niet zo lang bevoegd en leer nog elke dag bij. Maar ik weet dat ik hier altijd een volgende stap kan maken. Dat maakt werken bij Sportbedrijf Tilburg zo leuk.”

Inspireren over leren sportbedrijf tilburg 1000 logo

Meer over dit traject?

Klik op de + en lees meer over de toelatingseisen, studiebelasting en de geleerde lessen.

Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg | Toelatingseisen

Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg biedt opleidingen voor verschillende functies in en om het zwembad.

Opleidingen

Het opleidingscentrum biedt:

  • Lifeguard (Ce1)
  • Begeleider Recreatieve Zwemactiviteiten (Ce2)
  • Lesgever Zwem-ABC (Ce3)

Deze opleidingen vallen onder de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker en worden aangeboden onder de licentie van de NRZ (Certificaat Eenheden 1 t/m 3).

Toelatingseisen

Er gelden geen specifieke instroomvoorwaarden. De deelnemer dient in bezit te zijn van een geldig EHBO-diploma en certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden (deze halen deelnemers via het opleidingscentrum).

Studiebelasting en kosten

De gemeente Tilburg vergoedt de kosten van eigen medewerkers. Externe kandidaten financieren de opleidingskosten zelf. De studiebelasting is voor alle deelnemers gelijk.

Kennis en vaardigheden

Deelnemers worden opgeleid door eigen docenten van Opleidingscentrum Sportbedrijf Tilburg onder licentie van de NRZ (Certificaat Eenheden 1 t/m 3). Per onderdeel ontvangen deelnemers een certificaat.

Lessons learned

  • Ruim voldoende tijd in voor een pilotfase.
  • Houd rekening met verschillende soorten deelnemers, hun achtergrond en motivatie.
  • EHBO-opleiding blijkt voor velen een lastig onderdeel, vraagt extra aandacht en hier moet dus meer tijd voor worden ingepland.

Community Leren en Ontwikkelen

Word nu lid van onze community Leren en Ontwikkelen. In deze online community leer je onder andere collega's van andere gemeenten kennen die ook met leren en ontwikkelen bezig zijn. Je kan vragen stellen maar ook andere helpen aan antwoorden en je deelt relevante vakinformatie.

Community Leren en Ontwikkelen

Leren over leren: voor MBO

Doe op donderdag 12 oktober van 10.00 tot 16.00 uur mee aan de 6e editie van de Leren over leren-sessies. Het thema deze keer: Leer- en ontwikkelmogelijkheden voor MBO-collega's. Ga samen met andere leer- en ontwikkelcollega's aan de slag. Meld je nu aan via de groene knop.

Update!

Update! is een project van A&O fonds Gemeenten dat ontwikkelactiviteiten speciaal voor gemeentemedewerkers met (v)mbo-niveau stimuleert. Hoe gaat het met de uitvoering van Update!? Lees hier de verhalen en geleerde lessen in de download Werk in Uitvoering | Project Update!

Misschien vind je dit ook interessant