Fieke Horsten is onder andere projectleider vitaliteit en BRUIS bij A&O fonds Gemeenten en maakt drukke tijden door nu. Fieke vertelt in Binnenlands Bestuur over hoe belangrijk de vitaliteitscampagne BRUIS juist nu is voor de gemeente, welke tools er zijn ontwikkeld en het laatste project: 'BRUIS voor thuis'.

Binnenlandsbestuur jaargang 41 coronaspecial 4

Binnenlands Bestuur heeft deze maand een thuiswerken special gemaakt. 'Corona dwingt de meeste ambtenaren vooralsnog tot thuiswerk. Dat betekent nieuwe uitdagingen voor een gemeentesecretaris.

Hoe houd je immers controle over een organisatie op afstand? Intussen worden gemeentekantoren met looproutes en herplaatste bureaus aangepast aan de nieuwe realiteit. En de ambtenaar thuis? Die moet leren om tussen de videomeetings voldoende rust te nemen' (Binnenlands Bestuur 26 juni 2020).

Lees Binnenlands Bestuur online via de link hieronder of scroll door voor het interview met Fieke Horsten over waarom vitaliteit juist nu zo belangrijk is.

Naar Binnenlands Bestuur
RKE0400 PS

Structurele aandacht aan vitaliteit, ook nu

Uit Binnenlands Bestuur 26 juni 2020, pagina 32

'Het werk van gemeentemedewerkers verandert continu', vertelt Fieke Horsten. 'Bijvoorbeeld door digitalisering van werkprocessen. Die veranderingen vragen veerkracht en dat je lekker in je vel zit, vitaliteit dus. Joe moet je baan opnieuw tegen het licht houden: 'heb ik plezier in mijn werk; heb ik extra scholing nodig; of moet ik op zoek naar iets anders? Om je werk goed te doen, wil je lekker in je vel zitten. Vitaliteit staat hoog op de agenda bij veel gemeenten. Daarom zijn we twee jaar geleden met BRUIS begonnen'.

BRUIStoolkit

BRUIS is een campagne over de vraag wat je nodig hebt om "je bruisend te voelen... Het is een acroniem waarbij de letters staan voor Blij, Relax, Uitzicht, Ik en Samen. De BRUIStoolkit bevat middelen om het gesprek over vitaliteit te stimuleren.

Horsten: 'Om vitaal te zijn, is meer nodig dan een jaarlijkse vitaliteitsweek of een training. Je moet het gesprek over vitaliteit structureel voeren. Dat staat bij BRUIS dan ook centraal'

BRUIS voor thuis

De afgelopen maanden werkten veel medewerkers vanuit huis, ze zien elkaar minder en zijn minder in beeld. Wat betekent dit voor BRUIS? 'Je ziet dat mensen thuis-werken wisselend ervaren. Ieders situatie is anders. Ben je alleen? Heb je jonge of schoolgaande kinderen? Die verschillen pleiten ervoor om het gesprek op individueel niveau te voeren. In algemeenheid heeft thuiswerken voordelen - geen reistijd, meer regie, doorbreken van oude gewoonten - en nadelen - minder verbondenheid met de organisatie, verstoorde balans tussen werk en privé en de inrichting van de werkplek.

Op dit laatste speelden we in door tips over de inrichting van de thuiswerkplek te geven. Ook is het top 5 kaartje online beschikbaar en hebben we een tool om het gesprek te voeren over voor- en nadelen van het terug naar kantoor gaan, want dat is ook een grote verandering.'

RKE0442 PS

Vitaliteit is een onderwerp waar je structureel aandacht voor moet hebben. Dat geldt voor leidinggevenden maar ook voor alle teamleden: blijf het samen bespreken, wij helpen daarmee graag, met praktische middelen.

Fieke Horsten, Projectleider vitaliteit A&O fonds Gemeenten

Misschien vind je dit ook interessant