Jongeren aantrekken is in principe niet zozeer het probleem bij gemeente Hengelo, ze vervolgens laten zien dat de gemeente ook echt openstaat voor ideeën van jonge ambtenaren, vormt een grotere uitdaging. Vandaar dat zij zich aanmeldden voor de 3-2-1-Co! van dit jaar in de hoop hier de nodige inspiratie op te doen om jongeren te blijven prikkelen en het werk zo uitdagend te houden.

AO 321co Gluren bij Buren

“Vorig jaar juli ben ik hier na het afronden van een traineeship aan de slag gegaan”, vertelt Lotte Koning, inmiddels dus werkzaam bij de gemeente Hengelo als projectleider bij P&O en financiën. “Mijn eerste taak was al meteen het opzetten van een wervingscampagne speciaal gericht op jongeren, dat mocht toen namelijk nog.” Een campagne waarmee ze in één keer twaalf fte wist te vullen. “Op het gebied van jongeren binnenhalen, waren we dus al goed bezig.”

3-2-1-Co!

Maar hoe houd je het werken bij de gemeente interessant voor jongeren, was de vraag die hier automatisch op volgde. “Een vraagstuk waar meer mensen binnen de gemeente mee zaten, merkte ik. Tijdens een brainstorm over dit vraagstuk stuitten we op 3-2-1-Co! en besloten we ons aan te melden in de hoop hier een antwoord op onze vraag te vinden.”

Hoe houd je het werken bij de gemeente interessant voor jongeren? [...] tijdens een brainstorm over dit vraagstuk stuitten we op 3-2-1-Co! en besloten we ons aan te melden in de hoop hier een antwoord op onze vraag te vinden.

Lotte Koning, Projectleider bij P&O en financiën
AO 321co Gluren bij Buren fiets

Medewerkers matchen

Na de tweede sessie keerden Lotte en haar collega’s terug met een waslijst aan ideeën. “Met al deze ideeën hebben we een rondje door de organisatie gemaakt om te polsen waar het meeste draagvlak voor was. ‘Gluren bij de buren’ kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.” Een concept waarbij medewerkers worden gematcht, en dan specifiek een match tussen ervaren medewerkers en starters, om vervolgens samen op pad te gaan om een antwoord te krijgen op ‘prangende vragen’. “Dit kan intern zijn, maar bijvoorbeeld ook extern bij bedrijven met als belangrijkst uitgangspunt ‘wat kunnen wij van elkaar leren?’”

Soortgelijke projecten

Bedoeling is dat hierdoor een wisselwerking ontstaat die voor beide partijen een win-winsituatie op kan leveren. “Door buiten je eigen kaders te kijken als persoon en als organisatie word je namelijk geïnspireerd en door de match gaat opgedane kennis niet verloren. Je kunt je hierdoor blijven verwonderen en een innovatieve dan wel positieve bijdrage leveren aan je organisatie.” Een mooi, vooruitstrevend plan dat van tevoren op heel wat draagvlak kon rekenen, maar dat bij de uitvoering toch iets minder succesvol bleek te zijn. “Er bleken intern al een aantal projecten te lopen die overlap vertoonden met ‘Gluren bij de buren’ en bovendien gingen collega’s sowieso al regelmatig samen op pad, ontdekten wij. Niet allemaal even gestructureerd of officieel vormgegeven zoals bij ‘Gluren bij de buren’ het geval zou zijn, maar toch. Er liep dus al meer dan wij dachten, maar dat maakt eigenlijk niet uit. Met ons concept hebben we ook daar weer meer de aandacht op gevestigd en laten zien dat gemeente Hengelo altijd openstaat voor ideeën.”

Hengelo staat open voor verandering

Dat er al soortgelijke initiatieven waren, betekent overigens niet dat er nu niets meer met ‘Gluren bij de buren’ wordt gedaan. “Iedereen die met een werkgerelateerd vraagstuk loopt, kan zich gewoon bij ons melden. We zoeken dan een match en een ‘locatie’ waar ze een antwoord kunnen vinden op dit vraagstuk om zo te groeien in hun werk én verbinding te creëren tussen collega’s. Op deze manier hopen we de jongeren binnen de muren van ons gemeentehuis ook te laten zien dat gemeente Hengelo openstaat voor verandering, vernieuwing en het verbeteren van processen en dat je veel kunt leren van gluren bij de buren.”

In een enthousiaste bubbel

Lotte noemt het weliswaar jammer dat hun concept tot nu toe een minder groot succes is dan verwacht en gehoopt, maar spijt van de deelname aan 3-2-1-Co! heeft ze zeker niet. “Het is ontzettend inspirerend om tijdens die sessies te praten met medewerkers van andere gemeenten, te luisteren naar hun verhalen en nieuwe ideeën op te doen. We zijn dan ook met een hele waslijst aan ideeën teruggekeerd, wie weet dat we er daar op den duur nog wel meer van gaan uitrollen. Je moet je alleen wel goed realiseren dat je die dagen in een soort bubbel zit met alleen maar enthousiaste mensen. Logisch dat je daardoor zelf ook enthousiast en geïnspireerd raakt. Dat enthousiasme overdragen binnen je organisatie is echter een tweede, wat lastigere stap, maar ook meteen een uitdaging die je niet uit de weg moet gaan. Want dat is namelijk een van de mooie dingen van werken bij de gemeente: je krijgt heel veel ruimte en vrijheid voor jouw ideeën. Maak daar dan ook gebruik van!”

3-2-1-Co! is hét innovatielab

3-2-1-Co! is het innovatie laboratorium van A&O fonds Gemeenten. We werken met gemeenten aan de projecten van morgen. Hoe? Door gemeenten te helpen om hun ideeën te vertalen naar de praktijk. Want de maatschappij is voortdurend in beweging en gemeentelijke organisaties moeten blijven innoveren om mee te bewegen.

Meer weten over 3-2-1-Co? Klik hieronder verder.

Subsidie en expertise

Om je taken als gemeente goed te kunnen uitoefenen is een wendbare organisatie met wendbare medewerkers nodig. Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Project voorbeelden

A&O deelt ook projecten die subsidie hebben ontvangen. Zo kunnen ook andere gemeenten profiteren van de praktijkkennis die ze hebben opgeleverd.

Project voorbeelden

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant