Het aantal burn-out klachten is in 2021 even hoog als voor de coronacrisis. Net als in 2019, kampte afgelopen jaar 17 procent van werkend Nederland met klachten van burn-out. Dat zijn in totaal 1,3 miljoen personen. In het coronajaar 2020, toen er veel thuis werd gewerkt, was het aantal mensen met burn-out klachten lager: 1,2 miljoen. TNO en CBS melden dit als resultaat van hun Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Download het factsheet Werkstress van TNO hier.

De onderzoekers melden dat vier op de tien werkgevers werkdruk een van de belangrijkste arbeidsrisico’s vindt. Om dit aan te pakken, moet worden ingezet op autonomie, instellen van een aanspreekpunt en het aanpassen van het werk. Dit blijkt uit de factsheet Werkstress die TNO vandaag, bij de start van de week van de werkstress, publiceert.

Werkstress duurste verzuimreden

Verzuim wegens werkstress is veruit de duurste verzuimreden: ongeveer 43% van alle verzuimkosten komen door werkstress.

"De kosten van verzuim in totaal zijn en blijven hoog. In 2020 kostte verzuim wegens werkstress, 11.000 euro aan loonkosten per verzuimende werknemer. In totaal kostte het verzuim wegens werkstress 2,8 miljard aan loonkosten. In 2019 was dat nog 3,2 miljard. Voor 2021 zijn de loonkosten nog niet bekend, maar uitgaande van de gemiddelde loonstijging is de verwachting dat deze rond de 3,3 miljard komen te liggen".

Verzuim

Lees en download hier het eindrapport Samen Beter waarin de bevindingen van het onderzoek van Regioplan zijn verzameld. Regioplan onderzocht aangrijpingspunten op lokaal en sectoraal niveau voor de aanpak en preventie van verzuim.

Misschien vind je dit ook interessant