A&O verzamelt instrumenten, onderzoeken en de laatste inzichten die jou en jouw gemeente helpen met de krapte op de arbeidsmarkt. Wat hebben we de afgelopen tijd allemaal verzameld? Je kan je hier even bijlezen en luisteren en daarna direct aan de gang.

“Geen financieel, maar een personeel ravijn”

Het probleem van de arbeidsmarktkrapte wordt steeds nijpender. Dit terwijl de opgaven van de publieke sector groot blijven. Een belangrijke strategische vraag is hoe je als ambtenaar en bestuurder hiermee om moet gaan. Welke maatregelen zijn effectief? Hoe zorg je voor continuïteit van dienstverlening? Hierover werd gesproken tijdens het bestuurdersdiner op 29 mei.

Effectief Arbeidsmarktbeleid

In een snel veranderende en krappe arbeidsmarkt is het cruciaal dat gemeenten strategisch en datagedreven te werk gaan.

Gebrek aan mens­capaciteit gaat pijn doen

De krapte op de arbeidsmarkt is inmiddels overal te merken. Veel geruststellends is daar niet over te zeggen, want het wordt de komende jaren alleen maar erger, waarschuwen toekomst­onderzoeker en arbeidsmarkt­deskundige Bart Götte en projectleider arbeidsmarkt bij A&O fonds Gemeenten Patricia Honcoop. ‘We moeten het beest in de bek kijken.’

Het traineeprogramma

Een van de grootste uitdagingen van dit moment is het binnenhalen én binnenhouden van jongeren. Toch vinden steeds meer gemeenten een manier om jong talent aan zich te binden: het traineeprogramma. Wat maakt een goed traineeprogramma en wat zijn de voordelen voor werkgever en werknemer? A&O fonds Gemeenten zocht het voor je uit.

Werkboek arbeidsmarktstrategie: Succesvol de arbeidsmarkt op

Nu de krapte op de gemeentelijke arbeidsmarkt steeds groter wordt en daarmee ook de uitdagingen om je personeelsbestand up-to-date te houden komt het werkboek Succesvol de arbeidsmarkt op! Hoe pak je dat als gemeente aan? als geroepen. Download deze hier of lees hoe anderen er gebruik van maken.

Rapport en factsheets: Waar haal je ze vandaan?

Waar haal je de beste gemeente kandidaten vandaan in deze krappe arbeidsmarkt? Wat zoekt de kandidaat van vandaag in een nieuwe functie? Bijna alle gemeenten hebben vacatures. Gemeenten willen snel reageren op de veranderende arbeidsmarkt, zich goed presenteren als aantrekkelijke werkgever en de juiste mensen aantrekken. Maar hoe pak je dat aan?

A&O fonds Gemeenten gaf Motivaction en Intelligence Group opdracht te onderzoeken hoe gemeenten hun arbeidsmarktcommunicatie inzetten om het juiste talent te kunnen aantrekken. De resultaten van dit onderzoek zijn gebundeld in het rapport ‘Waar haal je ze vandaan?’. Het rapport biedt ook tips van collega’s en adviezen van de professionals van de Intelligence Group.

Onderzoek Jonge Ambtenaren

Eén op de negen jonge ambtenaren is binnen een jaar vertrokken bij de overheid. Waar zit hem dat nu in? En wat kunnen gemeenten doen om jonge ambtenaren aan zich te binden?

We vroegen het de jongeren zelf in het onderzoek Jong@Gemeenten. Een onderzoek naar de werkbeleving van jonge gemeenteambtenaren, uitgevoerd door Motivaction en Youngworks in opdracht van A&O fonds Gemeenten en FUTUR. Maar liefst 1.944 jonge ambtenaren tot 35 jaar hebben de enquête ingevuld.

Onderzoek werkgeversimago gemeente

Gemeente als werkgever gewild bij Nederlandse beroepsbevolking

De gemeente als werkgever is in trek bij de Nederlandse beroepsbevolking. Een kwart wil werken bij een gemeente. Dat blijkt uit het employer branding onderzoek naar het imago van werken bij gemeenten onder de Nederlandse beroepsbevolking uitgevoerd door onderzoeksbureau Sparkey/Motivaction in opdracht van A&O fonds Gemeenten. Het onderzoek biedt aanknopingspunten om het werkgeversimago van de gemeenten nog verder te versterken.

Misschien vind je dit ook interessant