In een snel veranderende en krappe arbeidsmarkt is het cruciaal dat gemeenten strategisch en datagedreven te werk gaan. In dit overzichtsartikel belichten we de uitdagingen, trends en mogelijke oplossingen binnen de gemeentelijke arbeidsmarkt.

Van het gebrek aan menscapaciteit tot het belang van datagedreven arbeidsmarktbeleid én praktische hulpmiddelen zoals het dashboard van de Personeelsmonitor. Ontdek hieronder hoe jouw gemeente kan anticiperen op de toekomst en optimaal gebruik kan maken van beschikbare data en tools.

Gebrek aan menscapaciteit gaat pijn doen

De publieke sector staat voor grote uitdagingen als het gaat om menscapaciteit. In onderstaand artikel wordt ingegaan op de huidige arbeidsmarktkrapte en de gevolgen hiervan voor gemeenten. Aan het woord zijn Patricia Honcoop, projectleider Arbeidsmarkt en Onderzoek bij A&O en Bart Götte, arbeidsmarktdeskundige en toekomstonderzoeker. Lees in het interview hieronder meer over de oorzaken en mogelijke oplossingen om deze pijnpunten aan te pakken.

Scherpe keuzes arbeidsmarktbeleid: Personeelsmonitor Gemeenten 2023

De nieuwste cijfers van de Personeelsmonitor Gemeenten 2023 laten zien dat gemeenten scherpe keuzes en strategische beslissingen moeten nemen op het gebied van arbeidsmarktbeleid. In ons nieuwsbericht hieronder lees je een uitgebreide analyse van de huidige stand van zaken en wat dit betekent voor de toekomst van de gemeentelijk arbeidsmarkt.

Diepte-interview op New Business Radio: Patricia Honcoop en Eveline van Leeuwen

In een boeiende podcast op New Business Radio bespreken A&O projectleiders Patricia Honcoop en Eveline van Leeuwen de inzichten uit de nieuwe Personeelsmonitor. Luister naar hun visie en adviezen voor gemeenten.

25 Jaar Personeelsmonitor: een terugblik

De Personeelsmonitor viert zijn 25-jarig jubileum. Dit artikel neemt je mee op een reis door de tijd, van de eerste editie tot de net verschenen 25ste editie. Ontdek de ontwikkeling en impact van dit waardevolle instrument voor gemeenten.

“Kappen met de krapte op de arbeidsmarkt”

Aad van der Werf was keynote-speaker op de Dag van de Arbeidsmarkt en riep de deelnemers op om te ‘kappen met die krapte op de arbeidsmarkt’. Hij ging in op mogelijke oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte bij gemeenten met prikkelende voorbeelden. Bekijk zijn keynote hieronder.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Het belang van datagedreven arbeidsmarktbeleid

Steeds meer gemeenten ontdekken de waarde van datagedreven arbeidsmarktbeleid. Door HR-kengetallen in kaart te brengen en te benchmarken, kunnen gemeenten beter vooruitkijken en anticiperen op de uitdagingen van morgen. En dat is nodig omdat het reëel is dat er in de nabije toekomst zowel onvoldoende personeel als financiële middelen beschikbaar zijn. In dat geval wordt lastig de gemeentelijke dienstverlening voor inwoners te kunnen waarborgen.

Dashboard van de Personeelsmonitor

Het dashboard van de Personeelsmonitor biedt gemeenten de mogelijkheid om te benchmarken en hun beleid aan te scherpen op basis van actuele data. Bekijk onze tutorial hieronder en leer de functionaliteiten van het dashboard in te zetten. En maak gebruik van beschikbare data om beleid te maken dat toekomstbestendig is.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.
Ga naar het dashboard

Webinar: Verdieping op datagedreven werken met het dashboard

Wil je meer weten over datagedreven werken met het dashboard van de Personeelsmonitor? Meld je dan aan voor ons webinar op 16 september, waar we dieper ingaan op de mogelijkheden en voordelen van deze werkwijze. De gemeente Delft deelt good practices.

Werkboek Arbeidsmarktstrategie

Om gemeenten te ondersteunen bij het ontwikkelen van een effectieve arbeidsmarktstrategie, hebben A&O fonds Gemeenten en de VNG een uitgebreid werkboek samengesteld. Dit werkboek biedt praktische richtlijnen en tools om strategisch te werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarktstrategie. Maak gebruik van deze waardevolle bron om jouw arbeidsmarktbeleid te versterken.

Hoe zorg je voor een juiste arbeidsmarktstrategie? Wij helpen je met onderzoeken en praktische voorbeelden. Blijf op de hoogte en benut de tools en inzichten die A&O fonds Gemeenten biedt om je arbeidsmarktbeleid naar een hoger niveau te tillen.

Volg thema arbeidsmarkt

Misschien vind je dit ook interessant