Jonge ambtenaren binden, boeien en behouden, hoe doe je dat? Gemeente Zwolle is een leer- en ontwikkeltraject gestart voor jonge collega's en met succes. Tijdens het traject is zelfs een bokstraining ingezet als leerinterventie. Van de negen jonge ambtenaren zijn er acht nog steeds met plezier aan het werk bij de gemeente.

Het leer- en ontwikkeltraject van Zwolle is onder andere tot stand gekomen met subsidie van A&O fonds Gemeenten.

Bij de gemeente merken ze dat jongeren wel de organisatie binnen komen, maar dat de uitstroom groter is dan gewenst. Nu de organisatie vergrijst, maar een afspiegeling moet zijn van de Zwolse (beroeps-)bevolking en er krapte op de arbeidsmarkt is, ziet Zwolle genoeg redenen om werk te maken van verjonging. Daarom startte Zwolle een leer- en ontwikkeltraject voor jonge ambtenaren. Het afgelopen jaar hebben negen jonge ambtenaren met veel enthousiasme aan deze pilot deelgenomen.

Aandacht voor professionele én persoonlijke ontwikkeling

Met het ontwikkeltraject wil de gemeente jonge ambtenaren een betere en krachtigere start laten maken binnen de organisatie. Het ontdekken van je talenten, drijfveren en ambities staat daarbij centraal. De contacten met andere jongere collega’s en de aandacht voor de professionele én persoonlijke ontwikkeling werd door de jonge ambtenaren als zeer positief ervaren. Van de negen zijn acht jonge collega’s nog steeds bij de gemeente aan het werk.

Rianne mels vastgoedbeheer gemeente zwolle jonge ambtenaar portret

Je leert jezelf heel erg kennen, je leert anders naar jezelf kijken, maar ook anders naar anderen kijken.

Rianne Mels, Relatiebeheerder Vastgoedmanagement

Bevordert duurzame inzetbaarheid

De bevordering van het integrale werken was voor de organisatie zeer waardevol. Als gemeente word je daarmee een aantrekkelijke werkgever en draag je bij aan reflectief ingestelde collega’s die duurzaam inzetbaar willen zijn en blijven. De functie en domein overstijgende aanpak werd door de deelnemers als zeer prettig en uitdagend ervaren.

Jort Heuver Verkeerskundig ontwerper gemeente zwolle jonge ambtenaar portret

Ik vond het een heel leuk en leerzaam traject, omdat je met mensen van andere afdelingen omgaat dus je leert heel erg van elkaar ondanks dat je niet in elkaars vakgebied zit.

Jort Heuver, Verkeerskundig ontwerper

Heldere communicatie- en verwachtingsmanagement

Met het succes van de eerste leergang en de communicatie daarover in de organisatie is de gemeente bezig met twee groepen voor een nieuwe leergang. Daarbij passen ze een aantal geleerde lessen gelijk toe:

  • maak het praktisch-persoonlijk-leuk-divers
  • zorg dat verschillende leeractiviteiten op elkaar aansluiten
  • zorg dat de werkomgeving van de jongere ‘mee’ is door betrokken collega’s en leidinggevende en voldoende tijd voor deelname
  • zorg voor heldere communicatie- en verwachtingsmanagement vooraf
Diede Bisschop Informatiemakelaar veiligheid en ondermijning gemeente zwolle jonge ambtenaar portret

Ik vond het wennen. Ik ben niet zo een persoon van over gevoelens praten, maar achteraf vond ik het heel waardevol om je collega's te helpen met dingen waar zij mee zitten.

Diede Bisschop, Informatiemakelaar veiligheid en ondermijning

Bokstraining

Tijdens de persoonlijk leiderschapstraining is er gebokst met de groep. Deze bokstraining is speciaal ingericht om na te denken over balans, hoe sterk te staan en hoe te blijven ontwikkelen in een organisatie.

Bekijk hier de interviews met de deelnemers in deze impressie die gemeente Zwolle heeft gemaakt van het leertraject. De bokstraining start op 06:40 min.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Misschien vind je dit ook interessant