De gemeente als werkgever is in trek bij de Nederlandse beroepsbevolking. Een kwart wil werken bij een gemeente. Dat blijkt uit het employer branding onderzoek naar het imago van werken bij gemeenten onder de Nederlandse beroepsbevolking uitgevoerd door onderzoeksbureau Sparkey/Motivaction in opdracht van A&O fonds Gemeenten. Het onderzoek biedt aanknopingspunten om het werkgeversimago van de gemeenten nog verder te versterken.

Voorkeur voor kleine gemeente

De publieke sector is in trek bij de Nederlandse beroepsbevolking, na de Rijksoverheid werken de ondervraagden het liefst bij een gemeente. Hierbij gaat de voorkeur uit naar een kleine gemeente en het liefst een kleine gemeente dichtbij huis.

Goede arbeidsvoorwaarden

Het beeld van een saaie, trage en bureaucratische werkgever kleeft sterk aan de gemeente als werkgever. Daar tegenover staat dat de goede (secundaire) arbeidsvoorwaarden en de goede werk-privé balans het werken bij een gemeente voor veel Nederlanders aantrekkelijk maakt. Maatschappelijke relevantie is niet het belangrijkst, maar zeker een pré bij de keuze voor de gemeente als werkgever.

Ontwikkelmogelijkheden onvoldoende in beeld

Er heerst bij ongeveer de helft van de Nederlandse beroepsbevolking onduidelijkheid over de doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden bij de gemeente. Ook verwacht de meerderheid van de ondervraagden niet direct inhoudelijk interessant werk en zelfstandigheid, terwijl dit voor werkzoekenden belangrijke aspecten zijn bij de keuze voor een werkgever.

Waarom dit onderzoek?

Gemeenten staan voor een enorme uitdaging in de huidige arbeidsmarkt. A&O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenten bij hun arbeidsmarktvraagstukken en helpt gemeenten om hun arbeidsmarktcommunicatie goed aan te laten sluiten op de wensen en behoeften van de huidige arbeidsmarkt. Daarbij is het van belang om te weten wat de positie van de gemeente is op de arbeidsmarkt.

Vragen over het werkgeversimago onderzoek?

Neem contact met ons op via arbeidsmarkt@aeno.nl.

Stuur een e-mail

Meer over arbeidsmarkt?

A&O fonds Gemeenten verzamelt instrumenten, onderzoeken en de laatste inzichten die jou en jouw gemeente helpen met de krapte op de arbeidsmarkt. Lees onderstaand artikel(en) en ga daarna direct aan de slag.

Liever sparren met collega's uit andere gemeenten? Deel jouw vraag of inspiratie hier in de community Arbeidsmarktstrategie.

Misschien vind je dit ook interessant