UWV verwacht dat de arbeidsmarkt in 2022 zijn hoogtepunt in aantal banen en vacatures bereikt, maar "in 2023 zullen de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de inflatie en de dalende koopkracht zorgen voor onzekerheid". Rob Witjes, Hoofd arbeidsmarktinformatie UWV, zegt: "We zien ondanks de relatief positieve prognose, veel onzekerheid op de langere termijn." Meer leren? Rob Witjes is de keynotespreker op de Dag van de Arbeidsmarkt in Amersfoort op 15 juni. Kom je ook?

Maar krapte blijft structureel

UWV legt uit dat de groei van de economie, door toenemende onzekerheid, gaat afnemen. De verwachting is dat het aantal vacatures in 2023 ook flink terugloopt (-7%). De krapte op de arbeidsmarkt zal daardoor ook iets afnemen, maar blijft onverminderd aanwezig in de meeste beroepsgroepen.

Rob Witjes: “Het is belangrijk dat werkgevers zich gaan realiseren dat de krapte structureel is. Ze moeten zich gaan instellen op de krapte en personeelstekorten en zich er niet door laten verrassen. Dit vraagt flexibiliteit van werkgevers in het aannemen van mensen door bijvoorbeeld breder te kijken naar kandidaten, maar ook in het binden en boeien van de eigen werknemers.”

Rob witjes
Rob Witjes | UWV.

Dit vraagt flexibiliteit van werkgevers in het aannemen van mensen door bijvoorbeeld breder te kijken naar kandidaten, maar ook in het binden en boeien van de eigen werknemers.

Rob Witjes, Hoofd arbeidsmarktinformatie UWV

Misschien vind je dit ook interessant