Zolang de meeste mensen nog thuis werken is er in Utrecht geen probleem. Maar als bij een versoepeling mensen weer naar kantoor komen, wordt afstand houden een uitdaging. Dat zit niet in het afstand houden bij de werkplekken, maar in de wachtruimte bij de lift. Wouter Dijkmans, clustermanager Huisvesting, riep hulp in van een innovatieve start-up, gespecialiseerd in crowd management.

Wouter Dijkmans Utrecht anderhalve samenleving 800

Innovatieve start-up kwam met ideeën waar we zelf nooit op waren gekomen

Wouter Dijkmans, Clustermanager Huisvesting

Wat is het vraagstuk?

Met 1,5 meter afstand is de liftcapaciteit beperkt. De opgave is om de loopstromen zo te veranderen dat mensen als het straks weer mag, veilig naar hun werkplek kunnen komen.

Hoe heb je dit aangepakt?

We kwamen in contact met een start up die de loopstromen bij een grote fietswedstrijd zou begeleiden. Dat kon niet doorgaan, maar dat gaf ruimte voor een nieuwe kans: het ontwikkelen van software voor crowd management in het Stadskantoor. Ik heb ze gevraagd om naar ons ‘liftvraagstuk’ te kijken. Dit hebben ze gedaan door digitale simulaties te maken met wisselende variabelen.

Je kunt variëren in routes, ruimtes, gedragstypen enzovoorts. Dit heeft geleid tot een aantal adviezen zodat we straks weer een substantieel groter aantal mensen het gebouw in kunnen laten. Adviezen die digitaal al getoetst zijn, in plaats van uitproberen in het echte leven, mogelijk met ontevreden gebruikers als gevolg.

Sommige adviezen liggen voor de hand, zoals het spreiden van mensen en het tijdstip van binnenkomst: tussen 6:30 en 10:00 uur. Of de regel instellen dat de lift ’s morgens alleen mag worden gebruikt om naar boven te gaan, zodat geen liftcapaciteit wordt weggesnoept voor een ritje naar een betere koffieautomaat een verdieping lager. ’s Avonds kun je capaciteit winnen als mensen een verdieping eerder uitstappen en de laatste trap gaan lopen. Dan heb je een instapperron en een uitstapperron. Daar waren we zelf nooit opgekomen.

Wat gaat er goed?

We hebben het nog niet kunnen uitproberen, maar het proces ging heel goed. We hebben een start-up gevonden die aan de slag gaat zonder van tevoren te weten of het gaat lukken. Het is een manier van denken die je bij een gevestigd adviesbureau niet snel tegenkomt. Erg inspirerend.

Wat kan er beter?

Dat we het in de praktijk kunnen toepassen. We hebben nu plannen maar ze liggen in de kast. Mensen kijken uit naar het versoepelen van de maatregelen, ik ben ontzettend benieuwd of de simulaties dan uitkomen. Menselijk gedrag is immers onvoorspelbaar.

's Avonds kun je capaciteit winnen als mensen een verdieping eerder uitstappen en de laatste trap gaan lopen. Dan heb je een instapperron en een uitstapperron. Daar waren we zelf nooit opgekomen.

Wouter Dijkmans, Clustermanager Huisvesting

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Zorg dat je in contact komt met creatieve start-ups en openstaat voor nieuwe ideeën. En als je iets nieuws wilt, kun je vaak partners vinden die willen meedoen. In dit geval A&O fonds Gemeenten.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Utrecht neem contact op met Wouter Dijkmans via w.dijkmans@utrecht.nl

1,5 meter op het werk

Zolang er corona is, leven we in een anderhalve meter samenleving. De manier van werken verandert, de werkomgeving verandert. Het raakt alle medewerkers van gemeenten en hun gezinnen. Overal zijn gemeenten aan de slag met aanpassingen zodat er veilig kan worden gewerkt. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis. In dit drieluik laten we zien hoe gemeente Utrecht, Enschede en Gulpen-Wittem het vraagstuk 1,5 meter op het werk aanpakken.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant