Zolang er corona is, leven we in een anderhalve meter samenleving. De manier van werken verandert, de werkomgeving verandert. Het raakt alle medewerkers van gemeenten en hun gezinnen. Overal zijn gemeenten aan de slag met aanpassingen zodat er veilig kan worden gewerkt. Niet alleen op kantoor, maar ook thuis. In dit drieluik laten we zien hoe gemeente Utrecht, Enschede en Gulpen-Wittem het vraagstuk 1,5 meter op het werk aanpakken.

Tijdens de eerste lockdown heeft A&O fonds Gemeenten een snelle coronasubsidie in het leven geroepen. Er was veel behoefte aan ondersteuning want een recordaantal van maar liefst 450 aanvragen zijn ingediend. In de aanvragen is een duidelijke rode draad te zien van de verschillende behoeften die gemeenten hebben in deze tijd van grote veranderingen.

Utrecht: Crowd Management

Een kantoor moet een gezonde en veilige werkomgeving zijn, ook in coronatijd. In het Stadskantoor van de gemeente Utrecht - 24 verdiepingen - staan mensen in de wachtruimte van de lift ’s morgens te dicht op elkaar. In alle hoge gebouwen is de lift een knelpunt. Crowd management brengt mogelijk uitkomst.

Enschede: Ook na corona thuiswerken

Na de lockdown worstelden medewerkers van de gemeente Enschede met het thuiswerken, maar al gauw kwam er tevredenheid over de voordelen. Inmiddels werkt meer dan 80% van de medewerkers vanuit huis. De ervaringen van nu worden naar verwachting blijvend toegepast. Enschede focust zich daarom nu al op wat er nodig is na corona, zoals kantoorfaciliteiten thuis en andere vormen van contact.

Gulpen-Wittem: coach zelforganisatie

Het oude klooster waarin de gemeente Gulpen Wittem is gehuisvest is niet gemakkelijk aan te passen aan de anderhalvemetersamenleving. Met begeleiding van een extern bureau zocht en vond de organisatie oplossingen.

Subsidie en expertise

Om je taken als gemeente goed te kunnen uitoefenen is een wendbare organisatie met wendbare medewerkers nodig. Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

Je wordt op de hoogte gehouden van onze evenementen, workshops en webinars. Ook inspireren we je met geleerde lessen van andere gemeenten en met de nieuwste instrumenten om de gemeente nog wendbaarder te maken.

Linkedin Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant