Stel je voor! Een werkplek waar je elke dag fluitend naartoe gaat. Niet omdat je moet, maar omdat je het wilt. Klinkt dit als een onbereikbare droom? In dit blog zet ik de A&O-puzzel over duurzame inzetbaarheid voor je in elkaar. Samen met jou ontdek ik graag hoe elk van deze stukjes bijdraagt aan hoe jij en jouw collega’s dagelijks kunnen leren en ontwikkelen, gezond blijven werken en loopbaanstappen kunnen maken. Samen van een verre droom naar een mooie werkelijkheid. En dat stukje voor stukje.

Dit is een blog van Eveline Vat, Projectleider Duurzame inzetbaarheid bij A&O fonds Gemeenten. Wil je reageren op dit blog? Stuur haar een berichtje via eveline.vat@aeno.nl

Duurzame inzetbaarheid is immers een begrip dat veel omvat. Van abstract en divers tot klein en tastbaar. Het gaat over de brede dialoog tussen organisatie en medewerker. Over alles wat voor de medewerker nodig en voor de organisatie mogelijk is om met plezier het werk te kunnen blijven doen. Over dat een medewerker duurzaam inzetbaar is, wanneer hij of zij nieuwe vaardigheden leert, zich ontwikkelt, loopbaanstappen zet en/of op een gezonde manier (fysiek, sociaal en mentaal) kan werken. En over dat daar dan weer bepaalde zaken voor nodig zijn, namelijk maatwerkafspraken, autonomie, participatie en leerruimte. Het hangt allemaal met elkaar samen en kan niet zonder elkaar bestaan. Net als bij een puzzel.

AO team Eveline Vat1

Samen van een verre droom naar een mooie werkelijkheid op duurzame inzetbaarheid. En dat stukje voor stukje.

Eveline Vat, Projectleider Duurzame inzetbaarheid

Stukje voor stukje

Het is daarbij belangrijk om deze puzzel stukje voor stukje met elkaar te leggen. Ik neem hiervoor de belangrijkste puzzelstukjes kort met jullie door.

  • Maatwerkafspraken: Iedere medewerker is uniek en heeft andere behoeften en ambities. Het is belangrijk om individuele maatwerkafspraken te maken die aansluiten bij de persoonlijke doelen en de doelen van de organisatie.
  • Autonomie: Geef medewerkers de vrijheid en verantwoordelijkheid om hun werk naar eigen inzicht in te richten. Dit verhoogt hun betrokkenheid en motivatie om hun werk te doen.
  • Participatie: Betrek medewerkers actief bij beslissingen die hun werk en werkomgeving beïnvloeden. Dit versterkt het gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid bij de organisatie.
  • Leerruimte: Stimuleer voortdurend persoonlijke en professionele ontwikkeling. Bied verschillende mogelijkheden aan om individueel en met elkaar te groeien binnen de eigen organisatie.
  • Dialoog: Voer regelmatig het goede gesprek met elkaar over zaken als wensen, verwachtingen, talenten en ambities. Dit bevordert wederzijds begrip en de samenwerking tussen leidinggevenden, teams en medewerkers.
  • Leren en Ontwikkelen: Voortdurende persoonlijke en professionele groei is cruciaal voor de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Medewerkers kunnen hierdoor nieuwe vaardigheden leren en groeien binnen hun huidige werk of naar nieuw werk. Dit houdt hen gemotiveerd, verhoogt hun waarde voor de organisatie en helpt hen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.
  • Loopbaanstappen: Moedig medewerkers aan om actief na te denken over hun loopbaanpad en de volgende stappen die ze willen zetten. Dit kan bijvoorbeeld met loopbaanbegeleiding, mentoring of loopbaanplanning. Het ondersteunen van medewerkers bij het maken van bewuste keuzes over hun loopbaan draagt bij aan hun gevoel van voldoening en betrokkenheid bij het werk.
  • Gezonde leefstijl: Fysieke en mentale gezondheid zijn fundamenten van duurzame inzetbaarheid. Initiatieven die een gezonde leefstijl bevorderen, zoals programma's voor stressmanagement, sportfaciliteiten of gezonde voeding op de werkplek, dragen bij aan het welzijn van medewerkers. Dit vermindert ziekteverzuim en verhoogt de algemene productiviteit.

Praktisch van start

Ik hoor je denken. Mooi hoor, al die puzzelstukjes, maar hoe ga je hier nu praktisch mee van start? Daarin zijn drie dingen erg belangrijk.

  • Begin klein: Focus eerst op concrete thema's zoals autonomie, leerruimte of leren en ontwikkelen. Zorg ook dat je het grote geheel niet uit het oog verliest, maar voorkom dat je overweldigd raakt door het grote geheel.
  • Agenderen en verder brengen: Duurzame inzetbaarheid verdient een prominente plek in de hele organisatie. Dit vereist voortdurende aandacht en inspanning van iedereen binnen de organisatie, van leidinggevenden tot HR-professionals, maar zeker ook van de medewerkers zelf.
  • Kracht van succesverhalen: Leer van elkaar! Laat je inspireren door succesvolle initiatieven van andere gemeenten. En deel ook jouw successen. Dit helpt om duurzame inzetbaarheid binnen de gehele sector gemeenten te bevorderen.
AO team Eveline Vat

Elk puzzelstukje dat je toevoegt aan het grote geheel, hoe klein ook, brengt die droomwerkelijkheid dichterbij.

Eveline Vat, Projectleider Duurzame inzetbaarheid

Puzzel compleet

Zo, de basis van de A&O-puzzel op duurzame inzetbaarheid is hiermee gelegd. En je ziet het, duurzame inzetbaarheid is geen complexe puzzel. Een puzzel waarvan je de oplossing nog zoekt, zeg maar. Nee, het is juist een haalbare puzzel om samen met elkaar te leggen. Elk puzzelstukje dat ik in dit blog bespreek, is waardevol. Ja, het vereist inzet en tijd, maar het levert ook resultaat op. En onthoud: elke stap die je zet, elk puzzelstukje dat je toevoegt aan het grote geheel, hoe klein ook, brengt die droomwerkelijkheid dichterbij. Voor jezelf, jouw collega’s, maar zeker ook de gemeentelijke organisatie waar je voor werkt. Laten we daarom samen deze puzzel van duurzame inzetbaarheid gaan maken!

Mijn collega’s van A&O en ik helpen je daar graag bij. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de puzzel van ons A&O-model op duurzame inzetbaarheid? Bekijk dit dan via de onderstaande link.

Dit blog werd onder andere met behulp van AI gemaakt.

Misschien vind je dit ook interessant