In tijd van een maand kreeg Arbo- en verzuimcoördinator Angela Hendriks van de gemeente Vlaardingen vier meldingen van geweld tegen boa’s binnen. Normaal krijgt ze er zoveel in een heel jaar. Het project Veerkracht is bedoeld om boa’s te helpen om te gaan met de extra druk die deze bijzondere tijd met zich meebrengt, voor nu en in de toekomst.

Vlaardingen Angela Hendrik portret

Iedereen waardeert de extra aandacht

Angela Hendriks, Arbo- en verzuimcoördinator

Wat is het vraagstuk?

We willen voorkomen dat het welzijn en het daarmee samenhangende ziekteverzuim onder de medewerkers van handhaving oploopt door de grotere psychosociale arbeidsbelasting. In de coronatijd doen we een groot beroep op boa’s. Zij hebben te maken met verbale agressie en geweld. Het verzuim is groter dan normaal. Van ons team met twintig mensen zijn er momenteel twee thuis om op adem te komen. Dat is een verzuim van 10%.

Hoe heb je het aangepakt?

  • Medewerkers van een gespecialiseerd bureau gaan met de boa’s in gesprek. Wat maken ze mee? Wat vinden ze moeilijk? Hoe gaan ze daarmee om? Wat kost of geeft energie?
  • Het management onderzoekt aan de hand van de resultaten welke maatregelen of verbeteringen mogelijk zijn.
  • De boa’s zelf krijgen (desgewenst) coachingsgesprekken.

Wat gaat er goed?

Het team heeft heel positief gereageerd op dit project. Iedereen doet eraan mee en ze waarderen allemaal de extra aandacht.

Wat kan er beter?

De gemeente Vlaardingen is niet kapitaalkrachtig; we kunnen dit doen dankzij subsidie van A&O fonds Gemeenten. Het duurde alleen een poosje voordat de beschikking binnen was, anders waren we eerder begonnen.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Dit pakket is op maat gemaakt voor boa’s, voor hun specifieke situatie. Mijn les is dat maatwerk per team beter werkt dan een pakket voor de hele gemeente.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Vlaardingen, neem contact op met Angela Hendriks via angela.hendriks@vlaardingen.nl.

Stuur een email

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Het werken in coronatijd vraagt flinke aanpassingen van medewerkers. Mensen kunnen gestrest raken omdat werk en privé te veel verweven raken. Of omdat overleg online minder soepel gaat en het sociale praatje bij de koffieautomaat er niet bij is. Veel gemeenten zoeken en vinden een aanpak om vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren. In dit drieluik vertellen de gemeenten Vlaardingen, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo en Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland over hun ervaringen.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant