Bij de BUCH werken 800 mensen. Afdelingshoofden horen dat medewerkers stress ervaren door het thuis werken. Carla Antoons en Greet Juffermans, HRM-adviseurs, ondersteunen teams bij het voeren van het gesprek over duurzame inzetbaarheid en het omgaan met stress. Op een luchtige manier aan de hand van een spel.

Foto Carla Antoons

Een veilige manier om je ervaringen en gevoelens te bespreken

Carla Antoons, HRM-adviseur

Wat is het vraagstuk?

De verbondenheid in de teams staat onder druk. Het online werkoverleg is vooral zakelijk, het praatje bij het koffieapparaat ontbreekt. Thuis moet je het werk anders organiseren, dit begint zwaarder te wegen nu het virus in het najaar van 2020 weer om zich heen grijpt. Je moet ervoor waken dat je een ‘digitale lopende-bandmedewerker’ wordt. De relatie met collega’s is nodig om dingen voor elkaar te krijgen.

Hoe heb je het aangepakt?

  • We gebruiken een serious game, een bordspel dat je ook online kunt spelen.
  • Het spel simuleert dat drie tot vijf collega’s samen een jaar een consultancybedrijf aansturen.
  • Samenwerking, plezier en afstemming leiden tot een sfeer waarin je op een veilige manier je eigen gevoelens van stress kunt delen.

Wat gaat er goed?

In het spel krijgt je opdrachten waarover je consensus moet bereiken. Tussentijds zijn er drie momenten om te reflecteren. Dan kom je bij jezelf uit met vragen zoals: Hoe verandert stress mijn gedrag? Hoe kunnen teamleden me ondersteunen? Hoe kunnen we de organisatie stressbestendig maken? De uitkomst is dat teams hechter en stressbestendiger worden doordat teamgenoten elkaars nukken beter begrijpen en weten hoe ze collega’s kunnen helpen op piekmomenten.

Wat kan er beter

We hadden net van alles georganiseerd om op kantoor - coronaproof - met plexiglas schermen te gaan spelen, toen corona weer om zich heen greep en de maatregelen werden verscherpt. Nu gaan we het online doen. De managers zien het belang ervan in. Het is een mooie vorm om een preventief gesprek te voeren over duurzame inzetbaarheid.

Wat zijn je lessen voor andere gemeenten?

Ga het proberen, het is een creatieve manier om mensen en teams verbonden te houden. En al spelend komt er veel aan de orde.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van de BUCH, neem contact op met Carla Antoons via carlaantoons@debuch.nl.

Stuur een email

Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid

Het werken in coronatijd vraagt flinke aanpassingen van medewerkers. Mensen kunnen gestrest raken omdat werk en privé te veel verweven raken. Of omdat overleg online minder soepel gaat en het sociale praatje bij de koffieautomaat er niet bij is. Veel gemeenten zoeken en vinden een aanpak om vitaliteit en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te stimuleren. In dit drieluik vertellen de gemeenten Vlaardingen, Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo en Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland over hun ervaringen.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Volg ons

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube

A&O Nieuwsbrief

Word lid van één of meerdere nieuwsbrieven, zodat we je op de hoogte kunnen houden van onze activiteiten binnen jouw specialiteit.

Schrijf je hier in

Misschien vind je dit ook interessant