Het Nieuwe Samenspel, financieel mogelijk gemaakt door A&O fonds Gemeenten, is op 18 februari gelanceerd in Terneuzen. Tijdens de twee uur durende 'serious game' ontwikkelen inwoners en gemeenteprofessionals een lokaal initiatief in de leefomgeving tot een gezamenlijk actieplan.

Het spel richt zich op inwoners, ambtenaren, bestuurders, professionals en ondernemers. Het spel kan helpen bij inwonersvraagstukken als:

  • We willen in onze wijk een moestuin met kas, terras en speelvoorziening.
  • We maken onze straat energieneutraal.
  • We onderhouden het groen in onze wijk zelf.

Speel het spel hier

Dromen samen waar maken

Buurtbewoners, actiegroepen, energiecoöperaties bijvoorbeeld kunnen Het Nieuwe Samenspel samen met andere belanghebbenden spelen om hun dromen waar te maken. Gemeenten kunnen het spel inzetten om hun beleidsdoelen samen met de inwoners te realiseren. Denk bijvoorbeeld aan: leefbaarheid, energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit, omgevingswet en zorg voor elkaar.

De vraagstukken die het spel behandelt kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Hoe realiseren we samen met de inwoners een woongebouw met zorg voor elkaar?
  • Hoe blijft lokale mobiliteit beschikbaar en betaalbaar?

Online omgeving

Het Nieuwe Samenspel ondersteunt een nieuw initiatief vanaf het begin tot het eind. Naast het spel is er ook een online omgeving. Hierin zijn de opbrengsten van speelsessies zichtbaar, evenals de geleerde lessen uit de initiatieven.

Ga naar de online-omgeving

De makers

Het Nieuwe Samenspel is in 2017-2018 ontwikkeld door de gemeente Terneuzen en Zeeland Bruist, in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences en Luteijn Positioning & Design.
A&O fonds Gemeenten ondersteunde financieel bij de ontwikkeling van het spel.

Ook subsidie aanvragen? Kijk hier of je in aanmerking komt.

Misschien vind je dit ook interessant