Het Nieuwe Samenspel is maandag 18 februari 2019 feestelijk gelanceerd in de gemeente Terneuzen en is financieel mede mogelijk gemaakt door het A&O fonds Gemeenten. Het spel richt zich op burgers, ambtenaren, bestuurders, professionals, ondernemers en anderen. Zij werken via Het Nieuwe Samenspel samen aan een lokaal initiatief in de leefomgeving. In twee uur speeltijd ontwikkelen de betrokken partijen een gezamenlijk actieplan. Het is spel voor iedereen beschikbaar.

Dromen samen waarmaken en beleidsdoelen realiseren
Buurtbewoners, actiegroepen, energiecoöperaties en dergelijke kunnen Het Nieuwe Samenspel samen met andere belanghebbenden spelen om hun dromen waar te maken. Bij vraagstukken als: We willen in onze wijk een moestuin met kas, terras en speelvoorziening. Of: We maken onze straat energieneutraal. Of: We onderhouden het groen in onze wijk zelf.
Gemeenten kunnen het spel inzetten om hun beleidsdoelen samen met de inwoners te realiseren. Denk aan: leefbaarheid, energietransitie, klimaatadaptatie, mobiliteit, omgevingswet, zorg voor elkaar enzovoort. Bijvoorbeeld: Hoe realiseren we samen met de inwoners een woongebouw met zorg voor elkaar? Of: Hoe blijft lokale mobiliteit beschikbaar en betaalbaar?

Geleerde lessen in de online omgeving
Het Nieuwe Samenspel ondersteunt een nieuw initiatief bij de start, maar ook onderweg en bij de afronding ervan. Naast het spel is er een online omgeving. Hierin zijn de opbrengsten van speelsessies zichtbaar, evenals geleerde lessen uit de initiatieven. Zo leren we niet alleen in de initiatieven, maar ook breder in de samenleving én voor verdere ontwikkeling van het spel.

De makers
Het Nieuwe Samenspel is in 2017-2018 ontwikkeld door de gemeente Terneuzen en Zeeland Bruist, in samenwerking met de HZ University of Applied Sciences en Luteijn Positioning & Design en vele andere mee-makers. Het A&O fonds Gemeenten heeft financiële ondersteuning verleend.

Speel hier Het Nieuwe Samenspel

Aanbevolen voor u