Hoe kunnen we als gemeente het vertrouwen van inwoners in de overheid helpen herstellen? Die vraag leidde in Almere tot een set van principes die de ambtenaren gidsen in het werk. Movisie ondersteunde in 2022 de gemeente bij de totstandkoming van de leidende principes, het zogenaamde palet van vertrouwen. Marcel Meijer en Noortje Wolff vertellen hoe dat in zijn werk gaat op de site van Movisie.

De toeslagenaffaire, de coronacrisis, de stikstof- en woningcrises en toenemende kansenongelijkheid hebben flinke deuken geslagen in het vertrouwen van inwoners in de overheid. Movisie onderzocht op basis van literatuuronderzoek, gesprekken met experts en deelname aan bijeenkomsten de vertrouwensrelatie tussen burgers en de overheid. De focus lag daarbij op de vraag wat gemeenten kunnen doen om hun eigen betrouwbaarheid te vergroten om daarmee vertrouwen te behouden of te herstellen.

In Almere wonen bovengemiddeld veel slachtoffers van de toeslagenaffaire, vertelt Marcel Meijer. ‘Wat is er eventueel misgegaan bij ons als gemeente? En hoe kunnen we dat verbeteren? Die vragen leefden sterk bij de afdelingen die hiermee van doen hebben: werk & inkomen, zorg & welzijn en belastingen en uitkeringen. Als reactie op die vragen zijn we onder leiding van Movisie op zoek gegaan naar leidende principes.’

Misschien vind je dit ook interessant