Maatwerkafspraken maken, autonomie en participatie in het werk zijn factoren die duurzame inzetbaarheid bevorderen. Aandacht voor de fases van gedragsverandering ook. Dit zijn enkele van de conclusies van FactorVijf die voor het A&O fonds Gemeenten onderzoek deed naar het versterken van Duurzame Inzetbaarheid bij gemeenten. Download hier de tips voor een effectief duurzaam inzetbaarheidsbeleid voor jouw gemeente.

In deze tijden van arbeidsmarktkrapte, vraaggestuurd werken en mee bewegen met de behoefte van de inwoner, is het belang om te investeren in de inzetbaarheid van medewerkers heel groot. Download de tips of meld je aan voor het webinar dat we in maart organiseren, waarin we dieper ingaan op alle resultaten van het FactorVijf onderzoek.

Webinar van FactorVijf

Op 22 maart 2023 organiseren wij een webinar waar Cristel van de Ven van FactorVijf de uitkomsten van het onderzoek toelicht. Meld je nu aan.

Fases gedragsverandering

Er zijn veel factoren die een positieve invloed hebben op duurzame inzetbaarheid. Naast maatwerkafspraken, autonomie en participatie helpt het als er aandacht is voor de fases van gedragsverandering. Deze verlopen van weten naar willen via onder meer mogen naar doen en volhouden (door FactorVijf gebundeld in denken, doen en kijken).

Een eenvoudig voorbeeld: als medewerkers niet weten dat hun werk in de toekomst om andere vaardigheden vraagt, of misschien wel verdwijnt, zullen ze ook minder snel van het opleidingsaanbod (de interventie) gebruik maken. En omdat verandering tijd kost, helpt het als de medewerker én organisatie aandacht hebben voor het volhouden van nieuw gedrag!

Download de tips

FactorVijf heeft adviezen voor de medewerker en de organisatie of leidinggevende om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Download ze hieronder.

Ben je geïnteresseerd in het hele rapport? Download deze hier.

Misschien vind je dit ook interessant