Het team Buitendienst van gemeente Meierijstad is omgevormd tot een zelfsturende organisatie en met succes. Meierijstad is sinds 2017 een fusiegemeente van Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel. Met ondersteuning van A&O fonds Gemeenten heeft deze nieuwe gemeente nu een zeer zelfstandige buitendienst. Bekijk in deze korte film hun verhaal.

Door de fusie van drie verschillende buitendiensten met verschillende culturen en werkwijzen leek het plan om ook nog zelfsturend te gaan werken, bijna te vergezocht. Toch vroeg de organisatiefilosofie van de nieuw te vormen gemeente Meierijstad om een andere houding, andere competenties en ander gedrag van medewerkers. Het streven was een moderne, omgevingsgerichte, resultaatgerichte buitendienst met een positieve werkcultuur en mogelijkheden om elkaar aan te spreken.

Buitendienst Meierijstad beeldplaat 1000

Eigenaarschap

Niet vaak komt het voor dat juist een buitendienst zelfsturend gaat werken. Meestal zijn het kantoorteams die zelfsturend aan de slag gaan. Tijdens de vormgeving van het nieuwe team Buitendienst waren de projectleiders Karlien de Bekker en John Doomernik ondersteunend aan het team in plaats van leidend; de buitendienstmedewerkers werden dus vanaf het begin gestimuleerd om zelf met oplossingen te komen.

De aanpak is als volgt. De buitendienstmedewerkers zijn onderdeel van verschillende projectteams. Ze zijn daardoor medeverantwoordelijk voor het eindresultaat van de projecten. Elk project draagt bij aan de vier kernwaarden van de buitendienst: vitaliteit, flexibiliteit, samen doen en vakmanschap. Doordat de medewerkers verantwoordelijkheid dragen, is ook zichtbaar geworden waar de talenten van ieder liggen en wat er nog verder ontwikkeld kan worden.

De film

In deze film komen de projectleiders en de medewerkers van de buitendienst Meierijstad aan het woord over hun ervaringen met deze complexe opdracht.

Accepteer onze cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Meer weten over dit specifieke project in Meierijstad? Neem dan contact op met projectleider Karlien de Bekker via kdebekker@meierijstad.nl.

Subsidie

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant