De gemeente Midden-Groningen geeft teamleiders één-op-één training om met medewerkers hun duurzame inzetbaarheid te bespreken. De teamleiders komen daardoor beter in hun leidinggevende en verbindende rol, vertellen Judith Berghuis, medewerker HR van Midden-Groningen en Anita Koops, strategisch adviseur Arbeid en Organisatie van de Arbo Unie.

Judith Berghuis leidinggeven op afstand

Planmatig praten met medewerkers over hun duurzame inzetbaarheid

Judith Berghuis, Medewerker HR

Wat is het vraagstuk?

Midden-Groningen is 2,5 jaar geleden ontstaan uit een herindeling. Veel medewerkers zijn nog zoekende; het is een organisatie in opbouw. Het verzuim in de organisatie is te hoog. De vraag is hoe leidinggevenden medewerkers beter kunnen ondersteunen bij hun re-integratie en inzetbaarheid.

Hoe hebben jullie het aangepakt?

De teamleiders hadden eerder een algemene training gehad voor het begeleiden van zieke medewerkers. Door corona - het werken op afstand - werd het nog urgenter om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. We zijn begonnen met het één-op-één begeleiden van zes teamleiders. Anita neemt met de teamleiders door wat de vraagstukken zijn en hoe ze met medewerkers het goede gesprek kunnen voeren over duurzame inzetbaarheid.

Waarom heb je voor deze aanpak gekozen?

De teamleiders hebben in onze herindelingsgemeente een belangrijke verbindende rol. Hoe je daar vorm aan geeft, kan voor elke leidinggevende anders zijn. Dit kun je het beste individueel trainen. We maken met de teamleiders een teamscan. Zijn medewerkers gemotiveerd, hoe is hun netwerk, staan ze open voor feedback? Vervolgens maken we een plan, met wie ga je het eerst in gesprek en lukt het om beweging op gang te brengen? Tussendoor evalueren we dit.

Anita Koops Midden Groningen Leidinggeven op afstand

Leidinggevenden worden zelfverzekerder en actiever, ze krijgen er meer lol in

Anita Koops, Strategisch adviseur Arbeid en Organisatie Arbo Unie

Wat gaat er goed?

Leidinggevenden worden zelfverzekerder en actiever, ze krijgen er meer lol in. De planmatige aanpak maakt het behapbaar. In relaties zijn dingen vaak op een bepaalde manier gegroeid, het is verfrissend om van een afstand naar je eigen oordelen te kijken.

Wat kan er beter?

Het zou mooi zijn als teamleiders elkaar meer gaan opzoeken in de organisatie om van elkaar te leren. Dat ze deze manier van werken gaan uitdragen naar hun collega’s. Meer delen: je kennis en ook je kwetsbaarheden. Ben je bereid om naar je eigen gedrag te kijken?

Wat zijn je tips voor andere gemeenten?

Ons motto is: go slow to go fast. Om een effectief gesprek te voeren moet je een open relatie hebben met medewerkers. Dat vraagt tijd en aandacht, je moet het opbouwen en onderhouden. Ziekteverzuim heeft vaak te maken met medewerkers die teleurgesteld zijn, zich niet op hun plek voelen. Om zo’n teer onderwerp te kunnen bespreken moet je een goede relatie hebben. Leidinggevenden moeten daarin investeren, anders moet je steeds reageren op incidenten.

Voor vragen en meer informatie over de aanpak van Midden-Groningen, neem contact op met Judith Berghuis via judith.berghuis@midden-groningen.nl.

Leidinggeven op afstand

In een drieluik laten we zien hoe gemeenten Breda, Midden-Groningen en Zaanstad het vraagstuk van leidinggeven op afstand aanpakken. Tijdens de lockdown heeft A&O fonds Gemeenten een snelle coronasubsidie in het leven geroepen. Er was veel behoefte aan ondersteuning want een recordaantal van maar liefst 450 aanvragen zijn goedgekeurd. In de aanvragen is een duidelijke rode draad te zien van de verschillende behoeften die de gemeente heeft in deze tijd van grote veranderingen.

Subsidie en Expertise

Wil jouw gemeente ook aan de slag met een project om de wendbaarheid van de medewerkers te vergroten? Klik dan op de knop 'Dat wil ik ook' en A&O fonds Gemeenten helpt je verder met subsidie en expertise.

Dat wil ik ook

Contact

De mogelijkheden voor subsidie en expertise eerst bespreken? Neem contact op met subsidies@aeno.nl om jouw wensen en ons maatwerk op elkaar af te stemmen.

Stuur een email

Misschien vind je dit ook interessant