Het ziekteverzuim onder gemeentemedewerkers is in 2024 licht gestegen naar 6,7 procent, ten opzichte van 6,5 procent in 2023. De stijging is vooral zichtbaar bij de grootste gemeenten, blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2024.


Grote gemeenten stijgen, kleine gemeenten dalen
Met name in de vier grootste gemeenten (G4) liep het verzuim op van 7,4 naar 8,0 procent. Ook in gemeenten met meer dan 100.000 inwoners was een kleine stijging te zien: van 6,1 naar 6,2 procent.
Daarentegen daalde het verzuim in de kleinste gemeenten (<20.000 inwoners) fors, van 6,3 naar 5,6 procent. In andere gemeentegrootteklassen bleef het ziekteverzuim vrijwel stabiel.
Landelijk: gemeenten blijven bovengemiddeld scoren
Landelijk gezien bleef het ziekteverzuim nagenoeg gelijk of daalde het licht. Gemiddeld daalde het landelijke verzuim van 5,3 naar 5,2 procent, terwijl het in het openbaar bestuur op 6,1 procent bleef steken. Daarmee blijft het ziekteverzuim bij gemeenten hoger dan in andere sectoren.
Lang verzuim neemt toe
De stijging in het ziekteverzuim komt vooral door een toename van het langdurig verzuim (meer dan 42 dagen). Kortdurend verzuim nam juist iets af. Alleen bij gemeenten met meer dan 100.000 inwoners daalde het aandeel lang verzuim. De stijging van het langdurig verzuim is zichtbaar in vrijwel alle andere grootteklassen.
Meer medewerkers melden zich nooit ziek
Het aandeel medewerkers dat zich in 2024 niet ziekmeldde – het nulverzuim – steeg van 43 naar 45 procent. De meldingsfrequentie bleef gelijk op 0,96 ziekmeldingen per medewerker. Deze ontwikkeling sluit aan bij de daling van het kortdurend verzuim.


Privéomstandigheden vaker oorzaak van langdurig verzuim
Van de medewerkers was 1,8 procent langer dan een jaar ziek, een lichte stijging ten opzichte van 2023 (1,7 procent). Bedrijfsartsen noemen vooral fysieke en fysiologische klachten (72 procent) als reden voor langdurig verzuim. Opvallend is de verschuiving in oorzaken: werkdruk is gedaald naar de tweede plek (63 procent), terwijl privéomstandigheden als oorzaak toenamen van 36 naar 47 procent.
Werkdruk en vitaliteit blijven speerpunten
Negen op de tien gemeenten geven aan dat werkdruk een actueel HR-thema is. Steeds meer gemeenten nemen maatregelen, zoals coaching, het uitbreiden van de formatie en het stellen van prioriteiten. Ook investeren gemeenten volop in vitaliteit: 85 procent zet hier actief instrumenten voor in, zoals workshops en het bevorderen van de dialoog over gezondheid en inzetbaarheid.
