Als ambtenaar maak jij dagelijks het verschil voor de gemeenschap. Een ontzettend belangrijke taak, waarmee je veel mensen helpt. Maar wist je dat je ook een verschil kunt maken voor je eigen gezondheid en welzijn, gewoon door in beweging te blijven? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om minstens 150 minuten per week matig intensief, of 75 minuten per week intensief te bewegen. Dat klinkt misschien als veel, maar als je het verdeelt over de week valt het reuze mee. Alle beweging telt mee, ook die op kantoor. Daarom in dit blog: 8 tips om van jouw kantoordag een actieve dag te maken!

AO socialpost2

1. Sta wat vaker op

Begin met de basis: sta op van je stoel. Elke 30 minuten even opstaan maakt al een wereld van verschil. Loop naar de printer, haal een glas water, of doe gewoon een klein rondje door het kantoor.

2. Deskercise!

Ja, je leest het goed. Deskercise, oftewel bureau-oefeningen, zijn perfect om de bloedcirculatie op gang te brengen zonder je plek te verlaten. Probeer bijvoorbeeld schouderrolletjes, pols- en enkelcirkels of zelfs bureaupush-ups.

3. Maak een lunchwandeling

Niks verfrist de geest en het lichaam zoals een stevige wandeling. Neem tijdens je lunchpauze even de tijd voor jezelf om een blokje om te gaan. Voel de zon (of de regen, dit is Nederland tenslotte), en adem wat frisse lucht in. Je komt gegarandeerd terug met een flinke dosis nieuwe energie!

4. Neem wat vaker de trap

Zit jouw kantoor op de zestiende verdieping? Des te beter, hoef je vandaag niet meer te sporten! De lift verruilen voor de trap is een eenvoudige manier om dagelijks aan wat extra beweging te komen. Een gezonde gewoonte, waar je al snel fitter en vitaler van wordt!

5. Zit/sta-bureau

Als je kantoor er een heeft, maak dan gebruik van een zit/sta-bureau. Afwisselen tussen zitten en staan door de dag heen is goed voor je rug en houdt je alert en actief.

6. Lopend vergaderen

Heb je een vergadering waar je niet per se een computer voor nodig hebt? Loop dan samen een blokje om. Lopend vergaderen is goed voor je lijf en stimuleert de creativiteit.

7. Rek en strek

Neem af en toe een paar minuten de tijd om wat rekoefeningen te doen. Dit helpt niet alleen tegen de stijfheid, maar geeft ook je geest een pauze. Rekken en strekken kan gemakkelijk achter je bureau. Sta op en laat je bovenlichaam eens rustig voorover hangen, zodat de spieren in je rug en hamstrings lekker worden opgerekt. Of blijf zitten en draai je romp rustig van links naar rechts, om je ruggenwervel te rekken. Vergeet ook zeker je nek en je schouders niet! Check voor deze en meer voorbeelden ook dit artikel met rek- strek- en beweeg-oefeningen.

8. Las een mini-danspauze in

Is er een lekker nummer op de radio? Sta op en doe een klein dansje. Grote kans dat je collega’s vanzelf meedoen. Bijkomend voordeel: een mini-danspauze is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je humeur (en dat van je collega’s).

Zo zie je maar, voldoende bewegen op kantoor kan ook best leuk zijn. Bovendien krijg je er meer energie door, is het goed voor je humeur én ga je er beter door slapen. Zeg dus: ‘En nu even een moment met mij!’ en maak van beweging je nieuwe favoriete agendapunt. Ja, dat is nodig. Want jij bent…je raadt het al: heel hard nodig!

Deze campagne is met subsidie MDIEU van SZW tot stand gekomen.

Misschien vind je dit ook interessant