Eén van onze medewerkers, van nog geen 50, vroeg mij of ze iets mag organiseren op het werk over de overgang. We hebben steeds meer collega’s nu in deze fase en zij merkte dat er behoefte is aan meer kennis en begrip op het werk. Naast dat A&O is van gezond werken, is dit onderwerp nog te vaak onderbelicht. Gemiddeld hebben vrouwen 5 jaar van hun leven last van de overgang en dat kan aanzienlijke uitdagingen met zich mee brengen, zeker ook op de werkvloer.

Deze week is het de week van de overgang, van 8 t/m 14 april, zetten we dit onderwerp in de schijnwerpers om het bewustzijn en begrip te vergroten en om te benadrukken dat "Behoud is goud!" in deze cruciale levensfase van onze medewerkers.

Aeno team 2024 1000

Overgang op de Werkplek

De overgang is een fase die veel vrouwen tussen de 45 en 55 jaar doormaken. Het kan invloed hebben op fysiek welzijn, mentale gezondheid en prestaties op het werk. Het blijkt dat maar liefst 80% van de werkende vrouwen in deze leeftijdscategorie overgangsklachten ervaart. Deze klachten variëren van opvliegers en slaapproblemen tot concentratieverlies en vermoeidheid. Ze beïnvloeden bij 55% van deze vrouwen hun werk. Het is noodzakelijk dat we regelmatig aandacht besteden aan de overgang en ondersteuning bieden.

Een Landelijke Kwestie

Het thema van de overgang is relevant voor iedereen in Nederland. In een tijd van arbeidsmarktkrapte is het behouden van ervaren en waardevolle medewerkers essentieel. Hou talent binnen en behoud kennis en kunde! Ik heb me daarom wat meer in het onderwerp verdiept en ik heb vier tips verzameld.

Vier tips

  1. Informatie en bewustwording
    Eerst moet iedereen weten dat de leiding zich bewust is van overgangsklachten en dat er informatie beschikbaar is voor iedereen (ook mannen). Dit kan door informatiesessies te organiseren, informatie online of op papier aan te bieden en door open gesprekken over de overgang te stimuleren. Het delen van kennis helpt misverstanden te voorkomen en kan leiden tot een grotere empathie en ondersteuning op de werkvloer.
  2. Flexibiliteit en aanpassingen op de werkplek
    Aanpassingen zoals flexibele werktijden of de mogelijkheid voor thuiswerk kunnen een groot verschil maken voor vrouwen die met overgangsklachten kampen. Ook aanpassingen in de fysieke werkomgeving, zoals de mogelijkheid van een koelere werkplek, kunnen bijdragen aan het comfort en welzijn van medewerkers.
  3. Open dialoog en ondersteuning
    Het creëren van een cultuur waarin werknemers zich vrij voelen om over de overgang te praten, is van groot belang. Dit kan door het aanbieden van ondersteuningsgroepen, het beschikbaar stellen van een bedrijfsarts of overgangsconsulent en het trainen van leidinggevenden om signalen van de overgang te herkennen en hier adequaat op te reageren.
  4. Waardering en erkenning
    Het erkennen van de bijdragen van alle medewerkers en het waarderen van hun ervaring en kennis draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur. Dit is vooral belangrijk voor medewerkers die mogelijk worstelen met de uitdagingen van de overgang

De overgang mag dan een persoonlijke ervaring zijn, de impact ervan op de werkvloer vraagt om een gezamenlijke aanpak. Bij A&O fonds Gemeenten en in alle gemeenten in Nederland is het van belang om een omgeving te creëren waarin medewerkers zich ondersteund voelen tijdens alle fasen van hun leven en carrière.

Karin sleeking 800

Karin Sleeking

Karin Sleeking is zeven jaar directeur van A&O fonds Gemeenten en blogt over de inzichten die ze op doet bij gemeenten.

Werkgeluk en gezondheid zijn belangrijk voor Karin. Karin wordt gelukkig van werken met mensen.

Ze houdt van samen dingen realiseren en doelen bereiken. 'Door actief met werk bezig te zijn, blijf je levendig en vitaal en je blijft daarmee midden in de maatschappij staan.'

Misschien vind je dit ook interessant