A&O expert loopbaanontwikkeling, Lena Tiemersma, blogt over haar persoonlijke en professionele ervaringen in loopbaanontwikkeling. Eind vorig jaar kreeg Lena een heftig bericht. Ze vraagt zich in dit blog af wat de effecten hiervan zullen zijn op haar leven en werk en vertelt hoe ze daar mee omgaat.

“U heeft een hartinfarct”, zei de arts van de eerste hulp. Tenminste, ik geloof dat hij dat zei. Want ik was inmiddels al uitgetuned. Ik wilde dit niet horen. Een gedachtenstorm kwam los: “Dit is een vergissing, ik ben te jong en te fit”. "Ik heb deze medicijnen niet nodig, waarom stop je dit in een gezond lichaam?" Maar mijn gedrag was heel rustig en beheerst. Ik zei dat ik wat tijd nodig had om deze boodschap binnen te laten komen. De arts had alle begrip daarvoor.

Toen kwam gelijk de boodschap dat ik niet in dit ziekenhuis kon blijven omdat er wegens de vele corona-opnames geen plek voor mij was. Na 3 ambulanceritten en 3 verschillende ziekenhuizen was ik na 3 dagen weer thuis: hartpatiënt voor het leven.

Dit is een vergissing, ik ben te jong en te fit.

Lena Tiemersma, Projectleider Loopbaanontwikkeling A&O fonds Gemeenten

Veranderingscurve van Kübler-Ross

In het ziekenhuis waren alle toekomst- en doemscenario’s langsgekomen, wat zullen de effecten zijn op mijn leven en mijn loopbaan? Gek genoeg heb ik in deze periode heel veel steun gehad aan de veranderingscurve van Kübler-Ross. Elisabeth Kübler-Ross (1926) was een Zwitsers-Amerikaans psychiater en werd beroemd om haar pionierswerk over rouwverwerking.

Het Kübler-Ross schema, van de verschillende fasen van rouwverwerking, is heel veel langsgekomen in mijn gedachten. Om te verwerken, moet ik alle fasen doorlopen. In loopbaantrajecten met medewerkers heb ik deze curve vaak gebruikt als uitleg voor het verloop van iemands emoties bij veranderingen in werk. De fasen van verwerken lopen van ontkenning naar boosheid, naar onderhandeling, depressie om vervolgens bij acceptatie uit te komen.

Kubler Ross fasen rouwverwerking - ontkenning - boosheid - onderhandelen - depressie - acceptatie

Steun

Op dit moment weet ik echt niet wat de toekomst voor mij in petto heeft, of in welke fase ik precies zit, maar ik voel mijn zelfvertrouwen weer groeien. Overweldigend vond ik de aandacht en de steun die ik heb gekregen van mijn omgeving, familie, vrienden, collega’s maar juist ook van de mensen waarmee ik samenwerk vanuit gemeenten en leveranciers. Bijzonder en geweldig.

In elke organisatie en bij elke medewerker roepen veranderingen dezelfde emoties en processen op.

Lena Tiemersma, Projectleider Loopbaanontwikkeling A&O fonds Gemeenten

Loopbaanontwikkeling

Wat heeft dit nu met loopbaanontwikkeling te maken, vraag je je misschien af. Alles! In elke organisatie en bij elke medewerker roepen veranderingen dezelfde emoties en processen op. Meer nog: elke verandering biedt kansen en mogelijkheden om opnieuw naar je loopbaan te kijken. Ik ben dan ook heel trots dat het team Eigen regie op loopbaanontwikkeling alle plannen voor 2022 heeft vorm gegeven en dit aan jullie zal presenteren.

Wil je ook weten welke mogelijkheden het A&O fonds Gemeenten biedt om loopbaanontwikkeling in jouw organisatie op de kaart te zetten? Kijk dan op 15 februari naar ons webinar voor inspiratie.

Lena Lisa Zomersafari2021

Lena Tiemersma

Projectleider A&O, Lena Tiemersma, expert in loopbaanontwikkeling, blogt over haar persoonlijke en professionele ervaringen rondom veranderingen in werk. 'Ik vind het belangrijk om de beste versie van mezelf te worden'.

A&O fonds Gemeenten stimuleert gemeenten en medewerkers om zich te ontwikkelen. Zo ontstaat er optimale aansluiting tussen wat een werknemer kan en wil en wat de gemeente als werkgever vraagt en biedt. Medewerkers hebben andere kennis en vaardigheden nodig en daar kan jij als loopbaanprofessional op inspelen. Wij helpen je daar graag bij met instrumenten, subsidie, expertise en verschillende netwerken.

Neem contact op met Lena via Lena.Tiemersma@aeno.nl.

Stuur een email Reageer via LinkedIn Alle blogs Lena

Misschien vind je dit ook interessant