A&O expert loopbaanontwikkeling, Lena Tiemersma, blogt over haar persoonlijke en professionele ervaringen in loopbaanontwikkeling. Ze wil dit keer weten: 'Wat is jouw allerbelangrijkste drijfveer om je ontwikkeling een boost te geven?''

Oh, wat naar…. Mijn internet is uitgevallen, Ziggo is druk bezig om het te herstellen. Maar ik heb een kennismakingsgesprek met mijn nieuwe collega gepland. Via Teams, maar dat werkt niet. Via WhatsApp dan proberen. Werkt ook niet. “Heb jij duo?” bespreken we over de telefoon. Om kennis te maken, willen we elkaar ook kunnen zien, dus we besluiten om dan maar een koffie-afspraak te maken, live. Dat gaan we inplannen via de agenda’s, uiteraard als internet het weer doet.

Tja, thuiswerken zonder internet heeft toch behoorlijke beperkingen. Ik besluit even tijd te besteden aan mijn schilderen. Sinds de coronacrisis werk ik bijna 100% thuis en heb ik mijn oude hobby weer opgepakt. Terwijl ik aan het verven ben, merk ik dat mijn twee hersenhelften ineens weer beter gaan samenwerken. Ik krijg een idee voor een blog!

Van digibeet tot host digitale snelweg

Ik zit te mijmeren over mijn ontwikkeling de afgelopen jaren. Van ambtenaar bij de sociale dienst tot loopbaanadviseur bij gemeenten en nu projectleider bij A&O fonds Gemeenten en de weg daar tussen. De afgelopen jaren heb ik mij in een rap tempo moeten ontwikkelen van een digibeet naar een host via de digitale snelweg, van het ontwikkelen van live bijeenkomsten en trainingen naar het ontwerpen van webinars. Van coach naar e-coach. Van practicus naar strategisch denker. Maar ik heb het gedaan en het is gelukt!

Blog1 Lena Tiemersma portret 500

Hoe heb ik me dan toch in mijn loopbaan kunnen ontwikkelen met deze mind-set?

Lena Tiemersma, Expert loopbaanontwikkeling A&O fonds Gemeenten

Het allerliefst laat ik alle veranderingen aan mij voorbijgaan. Ik herken me dan ook in de gemiddelde gemeenteambtenaar: zuinig met het aanvragen van opleidingen, voorzichtig met investeren in loopbaanontwikkeling, trouw aan de werkgever door lange dienstverbanden. Niet voor niets heb ik 20 jaar bij dezelfde werkgever, de Gemeente Delft, gewerkt. Ontzettend veel geleerd en kansen gekregen om me te kunnen ontwikkelen. Maar ik was ook bang voor ontwikkelingen. Ik ben geen Pipi Langkous: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan” . Nee, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het niet kan….. “Hoe heb ik me dan toch in mijn loopbaan kunnen ontwikkelen met deze mind-set?”, vraag ik mezelf regelmatig af.

Nut en noodzaak helpen mij en zijn een belangrijke drijfveer. Als het moet, dan ga ik wel. In mijn rol als loopbaanadviseur heb ik dat bij medewerkers ook vaak gemerkt. Als medewerkers geen werk meer hebben, als een organisatie financieel niet meer kan bolwerken, dan gaan veranderingen snel en zonder veel moeite. Als we door corona niet meer naar kantoor kunnen, passen we ons razendsnel aan.

Maar wat als er geen noodzaak is, geen crisis en geen avontuurlijke mindset? Ik denk dat ik het van mezelf weet: ik vind het belangrijk om de beste versie van mezelf te worden. Als ik denk aan het moment dat ik dat besloot, krijg ik het gevoel van overwinning en daar doe ik het voor! Ook al vind ik het heel spannend en kruip ik het liefste weg in een hoekje. Ben ik dan toch een beetje als Pipi Langkous geworden? Wat is jouw allerbelangrijkste drijfveer om je ontwikkeling een boost te geven?

Geef je reactie via LinkedIn. Klik op de knop hieronder.

Reageer
Lena Tiemersma 1

Lena Tiemersma

Projectleider A&O, Lena Tiemersma, expert in loopbaanontwikkeling, blogt over haar persoonlijke en professionele ervaringen rondom veranderingen in werk. 'Ik vind het belangrijk om de beste versie van mezelf te worden'.

A&O fonds Gemeenten stimuleert gemeenten en medewerkers om zich te ontwikkelen. Zo ontstaat er optimale aansluiting tussen wat een werknemer kan en wil en wat de gemeente als werkgever vraagt en biedt. Medewerkers hebben andere kennis en vaardigheden nodig en daar kan jij als loopbaanprofessional op inspelen. Wij helpen je daar graag bij met instrumenten, subsidie, expertise en verschillende netwerken.

Neem contact op met Lena via Lena.Tiemersma@aeno.nl.

Stuur een email Alle blogs Lena

Misschien vind je dit ook interessant