Al 5 jaar doet gemeente Deventer mee aan de inspiratieweek: Meester in je Werk Week (MIJWW). Storytelling en Deep Democracy waren de best bezochte workshops. De gemeente heeft veel ervaring met MIJWW en deelt graag hun zes do's en don'ts bij het organiseren van deze actieweek voor medewerkers.

Feiten gemeente Deventer
Medewerkers 817
Deelnemers 123
Workshops 8 workshops, 2 lezingen

‘Werken in een politiek bestuurlijke omgeving’ blijkt publiekstrekker

Workshoptoppers in Deventer waren dit jaar Storytelling en Deep Democracy. “Dat zijn vaardigheden waar je in veel banen wat aan hebt. Die zitten dus ook vaak snel vol”, weet Harmke Tack, procesregisseur ontwikkeling en organisator van de Meester in je Werk Week. Een andere zeer succesvolle workshop was ‘Toepassen van gedragskennis’. “Deze groep ging lekker naar buiten om te observeren en te kijken hoe ze gedragskennis daadwerkelijk konden toepassen. Dat vonden ze erg leuk.”

Deventer Workshoptoppers: Lekker naar buiten en gamen

‘Gamification’ was ook een grote hit. “Heel inspirerend om te ontdekken hoe je spel kan inzetten in je werk. Echt erg leuk.” En de verrassing van het jaar was de cursus van de griffier en de bestuursondersteuner: ‘Werken in een politiek bestuurlijke omgeving’. “Dat was omdat we dit jaar veel nieuwe mensen hadden, een grote klapper. Heel positief. Die ga ik direct herhalen als we komend voorjaar weer een bijeenkomst voor nieuwe medewerkers hebben.”

6 do’s en don’ts uit Deventer

 • Geef de week een thema
 • Deventer doet al vijf jaar mee. De laatste drie jaar steeds met een thema. Daarmee geef je zo’n week in de organisatie meer betekenis. Het is voor de deelnemers overzichtelijker en voor de organisatoren makkelijker werven. Dit jaar was het thema: ‘Versterk je werk’.
 • Niet alles wil je delen
 • Het thema ‘Loopbaan’ van vorig jaar bleek in de praktijk lastig. Mensen vinden daarin liever individueel hun weg en niet samen met collega’s. Bij oriënterende workshops wordt een drempel ervaren, merkt Deventer.
 • Leuk met partners
 • Betrek partners in de stad bij de Meester in je Werk Week. In Deventer werken onder andere het Stadslab en de Hogeschool mee. Ook kijken ze naar lokale aanbieders of eigen medewerkers voor de workshops. Inzet van eigen medewerkers creëert betrokkenheid.
 • Inspireren en daarna doorleren
 • De Meester in je Werk Week wordt in Deventer ingezet ter inspiratie. Wil je ergens verder op door, dan kom je terecht bij het reguliere opleidingsaanbod.
 • Zet ambassadeurs in
 • Maak medewerkers ambassadeur van een workshop en laat hen persoonlijk mensen benaderen. Dat is een goede aanvulling op andere wervingskanalen, zoals intranet en narrow casting.

Inspiratie ligt op straat! Wandelen doet meer met je en helpt je denkproces.

Deelnemer, MIJWW 2019 in gemeente Deventer

Dit zeggen deelnemers

 • ‘Spelvormen zijn vaker te gebruiken dan ik dacht.’
 • ‘Het gedachtengoed van deep democracy is heel erg oke.’
 • ‘De Workshop ‘Meer zicht op werking van politiek bestuur’ zou verplichte kost moeten zijn voor iedereen. Je leert meer over de werking van onze organisatie en de wisselwerking met de stad.’

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant