Minder treinen rijden er vandaag door personeelstekort. Vorige week was dat ook al zo. Het is code rood op de arbeidsmarkt en ook voor gemeenten wordt de situatie alleen maar nijpender zegt A&O projectleider Arbeidsmarkt en Onderzoek Patricia Honcoop tegen Binnenlands Bestuur. "Er komen alleen maar meer taken op gemeenten af". Lees het hele interview in Binnenlands bestuur.

Patricia Honcoop portret

Het is tijd voor een andere mindset bij gemeenten. Je gaat het niet meer redden met nog maar weer meer vacatures uitzetten. Je moet de krapte als een gegeven gaan zien.

Patricia Honcoop, Projectleider A&O fonds Gemeenten

Maar wat te doen met dat gegeven? Rob Witjes, UWV, ziet grosso modo drie opties: kijken naar je wervingsproces, inzetten op het behoud van mensen en niet rücksichtslos elke vacature willen opvullen. Elke optie afzonderlijk is volgens hem niet de sleutel tot de oplossing; een gecombineerde inzet geeft de meeste kans op soelaas.

Daarbij is er in ons land nog een behoorlijk onbenut arbeidspotentieel. Volgens Witjes gaat het om zo’n miljoen mensen, waarvan bijna de helft parttimers die meer uren zouden willen werken. Die melden zich misschien niet uit eigen beweging met die wens, maar hopen dat ze worden gevraagd. ‘Je moet het als leidinggevende in elk geval bespreekbaar maken’, zegt hij. En zo is er intern mogelijk nog meer te halen, zoals een functieswitch van de ene beleidsafdeling naar de andere, of bepaalde verantwoordelijkheidsgebieden clusteren.

Misschien vind je dit ook interessant