In Heusden hebben ze geen Meester in je Werk Week maar is er de 'Week van de Fitte Mogelijkmaker'. “We vinden namelijk dat we mogelijkmakers in plaats van ambtenaren in dienst hebben. Dat zijn mensen die veel mogelijk maken voor onze klanten. En we vinden het belangrijk dat zij fit en gezond zijn”, stelt Angelique de Laat, adviseur P&O die in gemeente Heusden de week organiseert.

Paspoort MIJWW in Heusden

  • Gemeente: Heusden
  • Aantal werknemers: 273
  • Aantal workshops en activiteiten: 15, daarnaast 10 sportactiviteiten
  • Aantal deelnemers: 200

Mensen triggeren op het gebied van bewustzijn is belangrijk en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid

Angelique de Laat, adviseur P&O
Programma promotie in gemeente Heusden

‘Week van de Fitte Mogelijkmaker’

Wie Fit zegt, zegt sporten. Ook in Heusden. Naast de workshops organiseert de gemeente door het hele jaar – ook in de Week van de Fitte Mogelijkmaker – sportactiviteiten. Zo wordt er voetbal, volleybal, mountainbiken, softbal en badminton aangeboden. In de Week zelf staat er een grote lunchwandeling voor medewerkers op het programma. Angelique: “We vinden het leuk om met elkaar kennis te delen, en om ervaringen uit deze week uit te wisselen. Deze wandeling biedt daar uitstekend de gelegenheid toe.”

Goed bezig

Het organiseren van zo’n week vraagt om tijdige en goed georganiseerde communicatie binnen de organisatie. Angelique: “Met een klein team van de afdeling communicatie en van P&O hebben we promotiemateriaal ontwikkeld. Door het programmaboekje bij de koffietafel te leggen stimuleren we dat de gesprekken over de week en de workshops op gang komen. Eenmaal op intranet zijn alle tweehonderd plekken binnen een dag vergeven. Voor ons is dat een bevestiging dat we goed bezig zijn.”

Niet handje vasthouden

De insteek is meer bewustwording creëren bij de medewerkers. En dat levert het ook op. Angelique: “We vinden dat je als werkgever niet constant het handje van iedereen moet vasthouden. Mensen triggeren op het gebied van bewustzijn is belangrijk en draagt bij aan duurzame inzetbaarheid. Als mensen gestimuleerd geworden om samen activiteiten te ondernemen, dan geven ze daar later vaak een vervolg aan. Die beweging raakt de kernwaarden van ons bedrijf: Samenwerken en met elkaar de dialoog aangaan.“

Dit hebben we opgestoken in Heusden…

... van de workshop 'Lenig denken'
Tijdens de workshop Lenig Denken kregen we filmpjes en voorbeelden voorgeschoteld waarin werd uitgelegd hoe je kan afwijken van al te rechtlijnig denken. Soms is de eerste indruk die je bij een uitdaging hebt niet correct. En het werkt niet om bij een idee van een collega meteen met ‘ja, maar…’ te beginnen. Met lenig denken kun je uitdagingen anders benaderen, wat oplossingen oplevert die je vooraf niet verwacht. Het was een leuke workshop, met onderdelen die we ook in onze eigen praktijk kunnen toepassen.”

... van 'De Kantoortuinjungle'

In deze workshop werd gevraagd wat de voor- en nadelen zijn van het werken in een kantoortuin. Iedereen ervaart dit natuurlijk anders. De mogelijkheid om zelf een (type) werkplek uit te kiezen ziet men vaak als een voordeel. Net als dat je dan kunt werken in de nabijheid van collega’s met wie je het goed kunt vinden. Het moeilijk kunnen concentreren op de ‘open’ werkplekken wordt benoemd als één van de nadelen.”

... van 'Bouwen aan je loopbaan'

“Met een afvaardiging van ons team hebben we de workshop “Bouwen aan je loopbaan” bijgewoond. Met verschillende vragen werden wij uitgedaagd om uitspraken te doen over hoe wij tegen ons huidige werk aankijken, wat onze verwachtingen zijn en wat onze wensen zijn voor de toekomst. Verrassend waren de inzichten die dat opleverde en de zienswijzen van de diverse collega’s uit verschillende clusters. Een verrassend leerzame en bovenal gezellige workshop!”

... van de 'Slaapworkshop'

“Tijdens de slaapworkshop kregen we een aantal stellingen voorgelegd waarna we steeds in het rode of het groene vak moesten gaan staan. Deze vragen leidden ook meteen tot een kort gesprek. Sommige vragen hadden een verrassende uitkomst. Om te ontspannen kun je bijvoorbeeld beter mediteren dan slapen. We ontdekten ook van alles over ons eigen ritme: of we een extreem ochtendmens, overwegend ochtendmens, overwegend avondmens of extreem avondmens waren. Tijdens de workshop kregen we ook een aantal tips om goed te slapen. Die kon ik ’s avonds meteen uitproberen.”

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant