Ze voelden onmiddellijk een klik met elkaar. Ursula Schutte (54) en Monique Nieuwkamer (56) zaten in dezelfde groep bij de opleiding Projectassistent van Schoevers. Allebei wilden ze meer uit hun werk halen, maar ze herkenden in elkaar ook de onzekerheid. Kan ik het eigenlijk wel? Nu staan ze allebei voor een nieuwe, verrassende stap in hun loopbaan. De opleiding Projectassistent werd hen aangeboden door Mobiliteitscentrum West-Brabant en is één van de activiteiten die mede zijn gefinancierd vanuit het A&O project Update!

Update project Ursula Schutte portret

De training was een stimulans, ik kreeg er zelfvertrouwen van.

Ursula Schutte

‘De opleiding heeft me sterker gemaakt, ik kan meer dan ik eerst dacht,’ zegt Ursula. Voor de liefde verhuisde ze op haar 20ste van Duitsland naar Brabant. Ze trouwde, leerde Nederlands en rolde via een eerste baantje in de schoonmaak in verschillende banen bij de gemeente Gilze Rijen. Ze werkte in het bedrijfsrestaurant en later bij de receptie van het gemeentelijk fietsdepot in Breda. Daar vroegen ze of ze interesse had om mee te doen aan de opleiding Projectassistent. Ze wist niet goed of ze er geschikt voor was, maar ze besloot ervoor te gaan.

Monique werkt als procesondersteuner bij het Werkplein Hart van West-Brabant. Dit is een samenwerkingsverband van zes gemeenten. ‘Mijn werk is om administratieve processen zo goed mogelijk te stroomlijnen. De regels in de zes gemeenten zijn niet allemaal hetzelfde en de klantmanagers willen zo min mogelijk administratieve rompslomp.’ Op het werk is een reorganisatie aan de gang en medewerkers krijgen veel mogelijkheden om zich te oriënteren op hun loopbaan, vertelt Monique. ‘Ik zag op intranet deze training. Een paar jaar geleden heb ik een persoonlijk ontwikkelingstraject doorlopen en dit paste er prima in.’

Update project Monique Nieuwkamer portret

Vóór de opleiding had ik misschien niet gedurfd om te solliciteren, maar nu dacht ik: ik probeer het.

Monique Nieuwkamer

In een groep van tien deelnemers kregen Monique en Ursula dit voorjaar vier dagen intensief training. De cursusdagen waren een feestje waar ze naar uitkeken. ‘De docent, Dedde van Zwol, maakte er iets leuks van. Hij kon de lastige stof over projectmanagement vertalen naar onze praktijk. Dat was stimulerend, ik kreeg er zelfvertrouwen van,’ zegt Ursula.

Ze kregen training in vaardigheden zoals planning, notuleren en afsprakenbeheer. ‘Voor mij was het een eyeopener dat je zelf actief moet afbakenen wat de scope van je project is; dat je helder in beeld hebt wat het project behelst en wat precies je taken zijn,’ zegt Monique.

Naast de trainingsdagen kregen ze opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan. ‘Het was pittig,’ zegt Ursula, maar ze maakte er een sport van om onmiddellijk aan de slag te gaan en het snel in te leveren. ‘Je moet het toch doen, dan beter maar meteen. Niet alleen de stof was interessant, ook het contact met de andere deelnemers.

‘Het was inspirerend om te horen hoe anderen met hun werk bezig zijn. Een vrouw vertelde dat ze in haar baan als projectassistent heel veel moet notuleren. Zelf vind ik dat niet zulk leuk werk,’ zegt Monique. Voor Ursula is notuleren evenmin favoriet. Dit zette hen beiden aan het denken over het werk als projectassistent.

Update diploma uitreiking ursula monique 1000

Kans

Meteen na de opleiding kwam er voor Ursula – toeval of niet – een prachtige kans voorbij. Er was een vacature als werkbegeleider. Een baan die veel meer in haar belangstellingsfeer zit. ‘Ik wilde al langer graag ander werk, en ook werk waar ik meer inhoudelijke voldoening uit zou halen. Ik geloofde erin dat ik met m’n eigen ervaring de goede bagage had om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan het werk te komen.

’Monique overkwam iets later toevallig precies hetzelfde. Ook zij maakt de overstap van de administratie naar een rol als werkbemiddelaar. Ze reageerde op een interne vacature en kort geleden kreeg ze bericht dat ze het geworden is. Ook Monique gaat werken met mensen die moeilijk aan een baan komen. ‘Daar ligt echt mijn motivatie: aan de slag met mensen die een steuntje kunnen gebruiken omdat ze een slechte gezondheid hebben of andere problemen. In het werk heb ik ook contact met potentiële werkgevers. Net als Ursula wilde ik ook graag meer inhoudelijk werk. De cursus heeft me geholpen om de stap te maken. Je praat met elkaar over het werk, je wordt getriggerd om verder te kijken. Ik heb er energie van gekregen.’

Monique begint haar nieuwe baan op 1 december. Ursula is al een paar maanden bezig en ze is enthousiast. ‘Het bevalt me goed, ook de samenwerking met de trajectbegeleiders. De kandidaten komen tien weken bij ons, we onderzoeken wat mensen kunnen, willen en welk werk bij ze past. Het is leuk en laatst ging een kandidaat, na het traject bij ons, aan het werk bij een horecabedrijf en dit gaat goed. Ik ga er binnenkort een tosti eten en een praatje maken.’

Naast het inhoudelijke werk doet Ursula ook administratie, werkstap en planning. Ze heeft alweer een nieuwe training gevolgd, en er staan er nog meer op de rol. Dat geldt ook voor Monique. Allebei hebben ze daar veel zin in. Willen ze verder nog iets kwijt? ‘Ja,’ zegt Monique, ‘door mijn enthousiaste verhaal zijn er op het Werkplein nog meer mensen met een mbo-opleiding een vervolgopleiding gaan doen. Dat vind ik nou echt leuk.’

Update!

De opleiding Projectassistent is één van de activiteiten die mede zijn gefinancierd vanuit Update! Een project van A&O fonds Gemeenten voor ontwikkelactiviteiten voor gemeentemedewerkers met (v)mbo-niveau. Het gaat om ontwikkeladvies, begeleiding, scholing of EVC, erkenning van wat eerder in het werk is geleerd. Gemiddeld maken (v)mbo’ers weinig gebruik van ontwikkelactiviteiten, terwijl er in het werk vaak wel veel verandert. Hoe zetten gemeenten de middelen in? Wat levert het op? Dat willen we laten zien met een reeks verhalen, waarvan dit er één is.

Misschien vind je dit ook interessant