We hebben al meer dan 250 jeukwoorden binnen gekregen. Hartelijk dank voor alle inzendingen. Je mag ook meerdere keren meedoen; blijf vooral insturen!
Taskforce, hitte van je schild en flankerend beleid; jeukwoorden en jeukuitdrukkingen zijn er in overvloed. Daarom roepen we je, net als twee jaar geleden, op om je meest irritante woord, woorden of uitdrukkingen die je de afgelopen tijd veel hoort bij de gemeente, in te sturen naar redactie@aeno.nl.
We behandelen alle inzenders anoniem. Onder de inzenders verloten we een leuke prijs, zoals een goed boek over taal bijvoorbeeld. Wat dit precies wordt, laten we nog weten.
We horen ook graag waar je jouw jeukwoord hoorde, van wie of in wat voor context. We begrijpen dat je dat niet altijd meer precies weet. Dat geeft natuurlijk niet, maar we willen dit keer iets dieper ingaan op het hoe en waarom van het gebruik van jeukwoorden.
In je kracht staan
Twee jaar geleden kregen we ruim 450 woorden toegestuurd. Daar zaten prachtige exemplaren tussen zoals dagdagelijks en borgen. Op de top 25 is toen massaal gestemd. In je kracht staan won in 2021 als meest irritante jeukwoord (uitdrukking).

Duidelijke taal zorgt voor duidelijke resultaten
Ben Tiggelaar geeft op onze evenementen regelmatig uitleg over gedragsverandering. Hij legt uit dat duidelijke taal zorgt voor een duidelijke opdracht, wat vervolgens zorgt voor duidelijke resultaten.
Bij veranderingen op het werk wordt helaas vaak niet duidelijk uitgelegd welk nieuw gedrag er verwacht wordt van de medewerkers. Managers praten liever over betekenis gaan geven aan kaders of willen sporen uitzetten, maar ondertussen weet niemand precies wat dit echt betekent of welke gevolgen het heeft voor hun werk. Jeukwoorden zitten daarom vaak de goedbedoelde en noodzakelijke verandering behoorlijk in de weg en zorgt vooral voor irritatie en stress bij medewerkers.

Vier redenen voor gebruik jeukwoord
Japke D. Bouma, columnist NRC, is voor ons de aanleiding om gemeentelijke jeukwoorden te verzamelen. Bouma gaf namelijk tijdens een van onze events een presentatie over haar jeukwoorden top 10. Ze legt uit dat men soms lege termen gebruikt om te maskeren dat de spreker ook niet precies weet wat er moet gebeuren.

Ze geeft de volgende vier redenen waarom mensen met jeukwoorden praten:
- Als mensen zich gewichtig willen maken
- Om mee te liegen
- Als mensen niet precies weten hoe het zit
- Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is
Synoniemen en bingokaarten
Vorige keer hebben we alle woorden verzameld en voor de fanatiekelingen ook de synoniemen erbij gezocht. Op deze manier helpen we mee aan het gebruik van heldere taal. Daarnaast maakten we van de meest ingestuurde woorden ook bingokaarten om tijdens vergaderingen in te zetten en te zien wie als eerste jeukwoordenbingo heeft.