'In je kracht staan' is gekozen als ergste jeukwoord van 2021 door de stemmers op deze website. Eigenlijk is het een uitdrukking, maar we kunnen er niet omheen: 22% van de stemmen krijgt de nummer één. Op de tweede en derde plaats staan: 'stakeholders' en 'dagdagelijks'. We kregen maar liefst 468 jeukwoorden en uitdrukkingen opgestuurd na onze oproep in maart dit jaar.

Taalergernissen blijken te leven bij de gemeente, want naast woorden ontvingen we ook andere klachten zoals het gebruik in gemeentetaal van dingen als:

  • afkortingen
  • alles met 2.0, 3.0, enz.
  • verkleinwoorden zoals bila-tje of laptopje
  • Engelse termen

Hieronder vind je het overzicht van de 25 vervelendste woorden en uitdrukkingen volgens gemeentemedewerkers.

Jeukwoorden uitslag 1000

Jeukwoorden Bingo

We ontvingen veel positieve reacties op de actie. Het blijkt dat er gemeentemedewerkers zijn die al jaren jeukwoordenlijstjes bijhouden.

Ook lieten een paar gemeenten weten zelf al zeer actief met onduidelijke taal bezig te zijn door bijvoorbeeld taaldagen en taalbingo's te organiseren. Tijdens deze dagen gaat het niet alleen om gebruik van onduidelijke woorden, maar ook om het aanleren van eenvoudigere synoniemen.

Ook eens een taalbingo organiseren? Download hieronder de pdf's en verzamel jeukwoorden tijdens een vergadering.

Synoniemen

Deze gemeenten inspireren ons om van de ingezonden woorden ook een synoniemenlijst te maken. De irritatie die ontstaat door jeukwoorden is immers omdat de woorden iets moeilijk zeggen als het ook makkelijk kan. Om zoveel mogelijk duidelijk te communiceren met elkaar en met de inwoners van gemeenten is een synoniemenlijst handig.

Daarom hieronder een overzicht van alle woorden met een synoniem erbij. Het bestand is in Excel, zodat eenieder die voor de gemeente aan de slag wilt met onduidelijk taalgebruik zelf woorden kan toevoegen maar ook synoniemen kan aanpassen; niet overal betekenen dezelfde jeukwoorden ook hetzelfde. Soms staat er in de lijst een vraagteken, want sommige woorden zijn zo bijzonder, daar kunnen we echt geen goed alternatief voor vinden.

Japke-d Bouma

Onder alle inzenders hebben we drie boeken van Japke-d Bouma verloot. Bouma is voor ons namelijk de aanleiding om gemeentelijke jeukwoorden te verzamelen. Bouma gaf namelijk tijdens onze Winterschool evenement een presentatie over haar jeukwoorden top 10.

Winterschool Japke Bouma
Japke D. Bouma heeft het woord 'jeukwoord' bedacht en daar schrijft ze vaak over in haar column in de nrc.

Bouma, eindredacteur en columnist bij NRC, schrijft regelmatig over jeukwoorden. Ze legt uit dat men soms lege termen gebruikt om te maskeren dat de spreker ook niet precies weet wat er moet gebeuren.

Ze geeft de volgende vier redenen waarom mensen met jeukwoorden praten:

  • Als mensen zich gewichtig willen maken
  • Om mee te liegen
  • Als mensen niet precies weten hoe het zit
  • Mensen praten moeilijk omdat dat makkelijk is

Volg ons op deze socials

Blijf op de hoogte en volg ons op Linkedin, Twitter en Youtube-kanaal.

LinkedIn Twitter Youtube
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrieven

Misschien vind je dit ook interessant