De gemeenten Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk werken intensief samen. Dit jaar organiseerden zij voor het eerst ook samen De Meester in je Werk Week. En dat heeft grote voordelen, stelt Karin Rooijakkers, personeelsadviseur bij de gemeente Hilvarenbeek.

Paspoort MIJWW in Hilvarenbeek, Goirle en Oisterwijk

  • Gemeente: Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk
  • Aantal werknemers: resp. 160, 140 en 205
  • Aantal workshops en activiteiten: 6 workshops
  • Aantal deelnemers: 59

3x zoveel workshops in de aanbieding

Waarom samen? - Karin: “Op P&O gebied werken we al veel samen; beleid en regelingen proberen we waar mogelijk te harmoniseren. Het leek ons daarom ook goed om de Meester in je Werk Week gezamenlijk op te pakken. Voordeel is dat we meer variatie in workshops kunnen aanbieden aan onze medewerkers. Per gemeente mag je je namelijk voor twee workshops aanmelden. Door de gezamenlijke aanpak konden we ons inschrijven voor drie keer twee workshops, zodat we onze medewerkers meer te bieden hadden. En we stimuleren zo ook de samenwerking tussen de medewerkers die in de drie gemeenten werkzaam zijn. De drempel wordt lager om elkaar daarna nog eens te ontmoeten en van elkaar te leren. Win-win dus.

En waarom Meester in je Werk? - Karin: ‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich bewust zijn van hun loopbaanontwikkeling. Door de Meester in je Werk Week krijgen ze die gelegenheid. We zien dat mensen enthousiast reageren en elkaar aansteken om zich in te schrijven. Het is een mooi moment om te meten of je nog op de juiste plek zit.”

Dit heb ik onthouden

Wat hebben deelnemers opgestoken van de workshops die zij volgden tijdens de Meester in je Werk Week? Twee deelnemers uit Hilvarenbeek maken de balans op.

Proeverij BIEL: ‘Lekker positief roddelen’

“Proeverij BIEL is een hele leuke workshop waarin je op een interactieve en creatieve manier gaat kijken naar jezelf, je sterke punten en je dromen. Tijdens een ‘voor- hoofd- en nagerecht’ hebben we allemaal gekeken naar waar we goed in zijn en waar we heen willen. We hebben besproken wat onze droombanen zijn en waarom, en we hebben gekeken of we de belangrijkste aspecten van onze droombaan ook al in ons huidige werk kunnen laten terugkomen. De workshop eindigde met een rondje ‘positief roddelen’ waarin andere deelnemers twee minuten lang positieve punten over jou mochten opnoemen. Een goede manier om met opgeheven hoofd de zaal weer te verlaten.’

‘Waardering voor het kleine’

“De trainster van ‘Geniet meer van je werk’ was erg enthousiast en gaf praktische tips die direct toepasbaar zijn. Zo vertelde ze bijvoorbeeld dat werkgeluk alles te maken heeft met je eigen ‘mindset’. Ze legde uit hoe je jezelf kunt trainen om die mindset te veranderen waardoor je je gelukkiger gaat voelen. Eén van de voorbeelden die ze gaf was het zoeken van geluk in de kleine dingen, zoals een lekkere warme kop thee. Door je bewust te zijn van de positieve dingen die om je heen gebeuren en die ook te benoemen kun je de verandering van je ‘mindset’ trainen.”

De winst van Oisterwijk

Wat schieten we nu eigenlijk op met de Meester in je Werk Week? In Oisterwijk waren de reacties na afloop positief. Een greep uit de genoemde winstpunten.

  • “De workshop die ik gevolgd heb was leerzaam en gaf inzicht in het gedrag van jezelf en dat van een ander. Dit biedt kansen om beter samen te werken met verschillende personen. Ik zou het alle collega’s willen aanraden.”
  • “Prima om weer even te focussen op wat je leuk vindt, en hoe belangrijk het is dat je dingen doet waar je energie van krijgt.”
  • “Het waren interessante workshops. Ze hebben voor mij de theorie en praktijk op scherp gezet. Belangrijkste les voor mij zit in de bewustwording van hoe je dingen aanpakt en de invloed die je daar zelf op hebt.”
  • “Tijdens een inspirerende workshop heb ik handvatten gekregen om niet-effectieve patronen te leren doorbreken. Ook door de kijk van andere collega’s op mijn ‘casus’ kwam ik al tot nieuwe inzichten. Heel waardevol!”

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant