Persoonlijke ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid was in de volle breedte het thema van de allereerste Meester in je Werk Week in Goeree-Overflakkee. Veel verschillende workshops met voor ieder wat wils. Helder schrijven, LinkedIn, stoelmassages; het was er allemaal. Dat de organisatie daarmee iets goeds deed blijkt wel aan het stevige opkomstpercentage: meer dan 35 procent van het personeel deed mee. Bij het mens-ontwikkelbedrijf Webego was dit zelfs iets hoger, namelijk ruim 40 procent.

Paspoort MIJWW in gemeente Goeree-Overflakkee

  • Gemeente: Goeree-Overflakkee
  • Aantal medewerkers: 427 plus nog eens 170 bij het mens-ontwikkelbedrijf Webego
  • Aantal workshops: 30, verspreid over 2 dagen
  • Aantal deelnemers: 155 plus 70 bij het mens-ontwikkelbedrijf Webego
MIJWW in gemeente Goeree Overflakkee workshop helder schrijven

Om mensen te enthousiasmeren naar de workshops te komen is Corine Damen-Bruinse, adviseur Talentontwikkeling en Mobiliteit, gewoon het gesprek aangegaan bij de koffiemachine. “Mensen moeten er vertrouwen in krijgen. Omdat voor elkaar te krijgen werkt persoonlijk contact het best.”

Dat persoonlijke contact werd ook ingezet om de workshops ‘Talenten laten zien’ voor elkaar te krijgen. Corine Damen: “Slechts één persoon had zich aanvankelijk aangemeld om een workshop te geven. Terwijl we weten dat er veel meer collega’s in de organisatie zijn die talenten en vaardigheden hebben. Daar zijn we mee gaan praten. Sommigen reageerden aanvankelijk huiverig. Maar gaandeweg kwam het enthousiasme los. En zo kwam er een workshop yoga, lifestyle coaching en interieuradvies bij.”

Maatwerk voor mens-ontwikkelbedrijf

Het was nog best lastig om een passend programma te organiseren voor de medewerkers van het mens-ontwikkelbedrijf Webego (voorheen de sociale werkvoorziening) in Goeree-Overflakkee. Met als gevolg weinig inschrijvingen vooraf voor de Meester in je Werk Workshops. Voor de organisatie reden om eens met de mensen daar te gaan praten. Want wat vinden zij dan wel leuk? Ze bleken competitief en hielden van spelletjes, ontdekte Corine Damen-Bruinse. “Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Gezondheid en Beweging werd het thema van een Meester in je Werk Dag. Er was een weerbaarheidstraining, een smoothieborrel en tijdens de arbeidsvitaminen werden (sport)spellen gedaan. Ook werden stappentellers uitgedeeld, om iedereen wat bewuster te maken van hun bewegingspatronen.”

De dag werd een daverend succes. “En we hebben dat gecombineerd met een Healthy Week in het bedrijfsrestaurant”, aldus Corine. Bij een eventuele volgende editie wordt ook aandacht besteed aan andere clusters die ondervertegenwoordigd waren. Wellicht kunnen met wat meer maatwerk ook die collega’s worden gemotiveerd om deel te nemen.

Corine weet als geen ander hoe leuk een switch kan zijn

Ze was P&O consulent totdat haar functie ophield te bestaan. Corine Damen-Bruinse gooide het roer om en werd loopbaancoach. “Achteraf gezien had ik dit veel eerder moeten doen. Het is zo leuk. Ik krijg er zoveel energie van. Maar op het moment dat je best tevreden bent over je huidige werk denk je niet zo. Je gunt jezelf te weinig tijd en ruimte om daar iets mee te doen en dat is een gemiste kans.’’

Ze weet dus als geen ander hoe moeilijk het is om een carrière switch te maken, maar ook hoe groot de beloning van deze stap kan zijn. De ruimte die daarvoor nodig is probeert ze nu bij anderen te creëren. Onder meer door de Meester in je Werk Week te organiseren. “Als collega’s zo’n week als een cadeautje voor zichzelf zien, dan ontstaat er ruimte en vertrouwen om eens goed over je loopbaan na te denken. Zit jij nog wel op de plek waar je wilt zitten?’’

Heel, heel erg bedankt voor de mogelijkheid te kunnen en mogen deelnemen aan de workshops.

Deelnemer MIJWW

‘Dank, dank, dank’

Zo’n Meester in je Werk Week: waar doen we het allemaal voor? In Goeree-Overflakkee kregen de organisatoren dit bedankmailtje van een deelnemer.

“Heel, heel erg bedankt voor de mogelijkheid te kunnen en mogen deelnemen aan de workshops. Ik heb bewust voor workshops gekozen waarbij investeren in jezelf centraal staat en heb er veel aan gehad. Ik vind dit echt een cadeautje voor mij als werknemer binnen deze organisatie. Dus: dank, dank, dank!’

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant