Een middagje meelopen met de wethouder, of een ochtendje op de begraafplaats: de ‘loop mee met…’-workshops tijdens de Meester in je Werk Week in Nissewaard zijn erg populair.

Paspoort MIJWW in Nissewaard

 • Gemeente: Nissewaard
 • Aantal werknemers: 770
 • Aantal workshops en activiteiten: 45
 • Aantal deelnemers: 700

‘Loop mee met…’: een aanrader!

Chantal Dietz, project en beleidsadviseur HR, is erg enthousiast over het effect van deze workshop. “Voor bijvoorbeeld de BOA’s is het hartstikke leuk dat er zoveel interesse is in hun werk. Zij zijn heel trots op wat ze doen en ze vertellen er graag over. Voor de meeloper is het een mooi kijkje in de keuken van de handhavers.”

Bijkomend voordeel is dat Nissewaard op deze manier de buitenberoepen actief bij de Meester in je Werk Week betrekken. Chantal: “Bij de buitendienst is vaak een andere dynamiek. Wij merken dat deze medewerkers zich in vergelijking met het kantoorpersoneel minder snel inschrijven voor een van de workshops op kantoor. Via ‘Loop mee met…’ betrekken we hen actief bij de week en is de drempel om volgend jaar zelf ook iets te volgen weer lager.”

Voor de organisatie is het goed als collega’s elkaar via de workshops leren kennen, vindt Chantal. “Dan vinden ze elkaar inhoudelijk ook sneller. Ze weten voortaan bij wie ze terecht kunnen met vragen. Dat geldt voor de hele week."

Behalve inspiratie, plezier en kennis, verbreedt het ook je interne netwerk. Dat komt de kwaliteit van het werk alleen maar ten goede.

Chantal Dietz, project- en beleidsadviseur HR

4 successen in Nissewaard

 • Loop mee met …
  Heel populair is ‘Loop mee met…’. Soms een hele dag, soms een paar uur met een van je collega’s. Want wat komt zo’n BOA eigenlijk allemaal tegen, of een vuilnisman? En wat doet de burgemeester precies, de begraafplaatshovenier of de wethouder? Door mee te lopen kom je er allemaal achter.
 • Focus op gezond werken
  Cursussen met betrekking tot ‘gezond werken’, dus ‘omgaan met werkstress’, het ‘glas is half vol’, en andere workshop zijn ook altijd erg in trek.
 • Boek een voorstelling
  Nissewaard neemt elk jaar een voorstelling op in haar programma. Maar niet als aftrap van de week. Chantal Dietz, project- en beleidsadviseur HR: “Een startevenement werkt om een of andere reden niet. We doen het op dinsdagmiddag, dan zijn er veel mensen aan het werk en is het theater vrij.” Dit jaar was de vloer voor spreker/schrijver Wouter de Jong. “Hij heeft onder andere het boek ‘Mindgym. Sportschool voor de geest’ geschreven en heeft daar een interessant en heel interactief verhaal bij.” Daar komt wel 200 man op af.
 • Eindig met een pub quiz
  Een aftrap mag dan in Nissewaard niet werken, een afsluiting doet dat wel. “Op donderdagmiddag sluiten we af met een echte pub quiz. Daar kunnen 80 mensen aan mee doen en die inschrijving is snel vol. Heel populair en ook heel leuk om gezellig met elkaar zo’n week af te sluiten.”

... en wat niet werkte

Zo af en toe blijkt ook iets niet te werken in het programma van Nissewaard. De Omgevingswet bijvoorbeeld; vorig jaar had Nissewaard dit onderwerp opgenomen in het programma, maar daar bleek nauwelijks animo voor te zijn. “Misschien omdat de mensen die er veel mee te maken hebben al heel veel bijeenkomsten over de Omgevingswet hebben en tijdens de MIJWW graag iets aan persoonlijke ontwikkeling doen”, denkt Chantal Dietz. “Maar weten doen we het niet.”

Een andere workshop waar weinig belangstelling voor was is ‘loopbaan coaching’. Best opmerkelijk, vindt Chantal Dietz, want in het dagelijks leven op de werkvloer is daar wel degelijk interesse voor. “Maar misschien is dat tijdens zo´n week ietwat te publiekelijk. Hoe dan ook, de workshop stond voor twee middagen gepland, maar dat is er dus één geworden.”

Verleiden met boekje en snoepje

In Nissewaard maken ze veel werk van de uitnodiging voor de MIJWW. Alle 800 medewerkers krijgen een gedrukt boekje met daarin het complete programma persoonlijk bezorgd. Soms met nog iets lekkers als een snoepje erbij. Dat het de aandacht trekt blijkt uit de snelle inschrijvingen. Sommige workshops zitten binnen tien minuten vol. Dus handen aan de muis zodra de inschrijving geopend wordt.

Inkopen, zelf bedenken en regelen met partners

Nissewaard neemt elk jaar twee workshops van A&O af. Daarnaast kopen ze in deze gemeente nog extra workshops in. En vragen ze collega’s met bepaalde talenten voor workshops of activiteiten. Dat leidde tot de workshops ‘Presentatietechnieken’ en ‘Karakterstructuren’. Ook maakte een collega LinkedIn-profielfoto’s.

In Nissewaard worden ook workshops geregeld via hun partners. Chantal Dietz: “Dan moet je denken aan bedrijven of organisaties met wie we zaken hebben gedaan. We vragen dan of ze ook nog een workshop of een praatje over hun expertise kunnen houden.’’

Dit vonden deelnemers uit Nissewaard

 • ‘Het wordt ieder jaar professioneler en je kunt nu ook veel meer de link tussen je werk en werkplezier zien.
 • ‘Superleuk om via de MIJWW in contact te komen met collega’s van andere afdelingen.’
 • ‘Gelet op de ontwikkeling richting het werken in ketens, is het een hele mooie laagdrempelige manier om elkaar te leren kennen.’
 • ‘Ik vind het super tof dat medewerkers hier de tijd voor krijgen, en zeker de collega's die zich inzetten om hun collega's iets te vertellen over hun werk of hun passie.’
Nissewaard MIJW brochures 2019

Meer Meester in je Werk Week

Meer praktijkervaringen, tips en trucs van andere gemeenten over de MIJWW lezen? Klik hieronder!

Misschien vind je dit ook interessant